Γερμανικές αντιδράσεις για τις ελληνικές αξιώσεις

Η γερμανική αποστολή αιφνιδιάστηκε από τους υψηλούς τόνους, με τους οποίους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να θέσει τις ελληνικές αξιώσεις για επανορθώσεις και αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ενας ιδιαίτερος τονισμός του θέματος των επανορθώσεων οδηγεί στο να υποβαθμίζονται σημαντικά θέματα του μέλλοντος, που απαιτούν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών», σχολίασε στα «ΝΕΑ» ο Τόμας Ράχελ, βουλευτής του CDU, πρώην υφυπουργός Παιδείας.

«Ανεξαρτήτως της νομικής άποψης για το ζήτημα των αποζημιώσεων, πρέπει οι δύο πλευρές να συζητούν επ’ αυτού.

Διεθνείς συνθήκες είναι το ένα, νομική ειρήνη είναι το άλλο, αλλά πάνω από όλα είναι η συζήτηση, μόνο έτσι μπορεί να αποκτηθεί εμπιστοσύνη», είπε στα «ΝΕΑ» ο βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος FDP, Οτο Φρίκε, από τη μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού στο Μπούντεσταγκ.

«Το γεγονός ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρά τα θέματα που αφορούν το κοινό παρελθόν φαίνεται και από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ταμείου του Μέλλοντος για την Ελλάδα για την επεξεργασία της Ιστορίας», συμπλήρωσε ο φιλελεύθερος βουλευτής.

Αποθέματα αντοχής χρειάστηκε ο γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην επίσκεψή του στη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με το σύνθημα των προσφύγων για «Διαβατήριο».

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη ο Σταϊνμάγερ επισήμανε την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν ξεκινά από τα γερμανικά σύνορα, αλλά εδώ», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

Οι ιστορικές ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν και τη θετική τους πλευρά.

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο γιόρτασε τα 150 χρόνια της λειτουργίας του στην Ελλάδα, αντέχοντας και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Στη Θεσσαλονίκη είχε προηγηθεί επίσκεψή του στο Ινστιτούτο Γκαίτε που διασώθηκε από τις περικοπές του γερμανικού προϋπολογισμού. Στο Κορωπί επισκέφθηκε τη μονάδα παραγωγής της φαρμακοβιομηχανίας Böhringer Ingelheim, στον Κεραμεικό παρακολούθησε συναυλία για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Η τριήμερη επίσκεψη του γερμανού προέδρου ολοκληρώνεται σήμερα στην Κρήτη, με την επίσκεψη στην Κάνδαρο, ένα μαρτυρικό χωριό που κατέστρεψε ολοσχερώς η Βέρμαχτ το 1941.

Είναι συνειδητή επιλογή του Σταϊνμάγερ.

Είναι ο πρώτος γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας που επισκέπτεται την Κρήτη για τη δική του «συγγνώμη» για τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα