Γιάννης Λαγός : Ο νεοναζί ευρωβουλευτής κρίθηκε ένοχος και ψάχνει κρυψώνα στις Βρυξέλλες

Ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτή Πειραιά και νυν «ανεξάρτητος» ευρωβουλευτής Γιάννης  Λαγός.

Γύρω από το όνομά του είχε ξεσπάσει θόρυβος το Μάιο του 2019, όταν ο Μιχαλολιάκος, τον τοποθέτησε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Χρυσής Αυγής αποπέμποντας τους Γ. Επιτήδειο και Λ. Φουντούλη που μπορούσαν να τον απειλήσουν

στη σταυροδότηση. Στόχος, ήταν ο Λαγός να εκλεγεί πάση θυσία ώστε να έχει ως ευρωβουλευτής, ασυλία.

Λίγο αργότερα βέβαια, τον Ιούλιο του 2019 κι ενώ είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του, από τη Χρυσή Αυγή.

O Γιάννης Λαγός μόλις έγινε γνωστή η ετυμηγορία του δικαστηρίου προχώρησε σε ένα προκλητικό tweet τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Τσιράκι και δουλικό σκυλάκι του συστήματος. Χαίρομαι που σας πολεμώ. Ούτε θα κάνω πίσω σε τίποτα».

Βίος και πολιτεία

Ο Λαγός, πριν ανεξαρτητοποιηθεί είχε διατελέσει επί σειρά ετών στέλεχος της Χρυσής Αυγής, με την οποία εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Πειραιώς το διάστημα από το 2012 μέχρι το 2019 και ευρωβουλευτής το 2019.

Η δράση του με το ναζιστικό μόρφωμα είχε οδηγήσει δύο φορές στη σύλληψη και κράτησή του με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης

Εχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και για εκβιασμούς, μαστροπεία, προστασία μαγαζιών, παράνομη οπλοφορία και σπάσιμο επιταγών. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.

Ο Λαγός διορίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο από τον αρχηγό Μιχαλολιάκο. Με εντολή του είχε διοριστεί εκτός από περιφερειάρχης Πειραιά (από το 2005 όπως παραδέχθηκε στο δικαστήριο) «υπεύθυνος της οργάνωσης του κινήματος» πανελλαδικά, ήταν πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ενώ φερόταν να εμπλέκεται και στις τρεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις, στη δολοφονία Φύσσα, στη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Είναι πασίγνωστες πλέον οι ομολογίες Αποστόλου για τις χρυσαυγίτικες «δραστηριότητες», «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη (Λαγό), ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (Μιχαλολιάκο) και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος, πας» και του Πατέλη με το «ό,τι κινείται σφάζεται», βέβαια μόνο ύστερα από σχετική εντολή Λαγού.

Ο Λαγός με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη δίκη,  έχει πλήρη γνώση της συγκρότησης του τάγματος εφόδου της Νίκαιας τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα. Μιλάει με Πατέλη πριν αυτός στείλει το μήνυμα για να συγκεντρωθεί το τάγμα εφόδου στα γραφεία της ΤΟ, στη συνέχεια πάλι με τον Πατέλη και ενημερώνει τον Μιχαλολιάκο. Μετά από την κλήση αυτή μιλάει επανειλημμένα με Πατέλη και ο Πατέλης με Ρουπακιά.

Ο Λαγός δίνει μεταξύ άλλων εντολή στους χρυσαυγίτες Πειραιά και Νίκαιας να αδειάσουν γραφεία και σπίτια από μαχαίρια και όπλα, όμως στα γραφεία του Πειραιά βρίσκεται ένα ξεχασμένο γκλομπ, ενώ καταγράφεται και η επικοινωνία Λαγού – Δεβελέκου για να μην αναγνωρίσει τον Ρουπακιά, όπου ακούγονται και οι φωνές των Κασιδιάρη – Μιχαλολιάκου.

Πριν την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες εξάλλου, τον Ιούνιο του 2012, ο Λαγός σε ομιλία του είχε πει ότι «από εδώ και στο εξής οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Κερατσίνι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Πριν από την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τον Αύγουστο του 2013, ο Λαγός επισκέφθηκε τη Ζώνη μαζί με Παναγιώταρο και Μίχο και την προανήγγειλε. Στο σχετικό βίντεο δήλωναν ότι «θα διώξουν τους λακέδες του ΠΑΜΕ» και θα έρθουν αυτοί «να κάνουν κουμάντο στη Ζώνη». Μάλιστα το βράδυ της επίθεσης, ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Πανταζή. Τα μηνύματά του δείχνουν γνώση και έγκριση της επίθεσης, εντολή τερματισμού, ενώ επαίρεται και για το αποτέλεσμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δεβελέκο. Γνωστό το μήνυμα του Λαγού – Πατέλη: «Παρεμπιπτόντως τα κομμούνια θα φάνε χοντρό πέσιμο σήμερα. Μάζεψε ο Τάσος καμιά 30αριά και πάνε από εκεί». Γνωστή και η συνομιλία Λαγού – Δεβελέκου, μισή ώρα μετά την επίθεση, που λέει: «Τους ισοπεδώσαμε, τους διαλύσαμε, φάγανε πολύ ξύλο».

Επιστολή στις Βρυξέλλες

Μια μέρα πριν την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίνεται εγκληματική οργάνωση και ο ίδιος ένοχος για συμμετοχή και διεύθυνση, ο Λαγός, φορώντας κοινοβουλευτικό μανδύα, έστειλε επιστολή στους Ευρωβουλευτές επικαλούμενος το «κράτος δικαίου” και τα «ανθρώπινα δικαιώματα”.

Ο Γιάννης Λαγός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «9 βουλευτές φυλακίστηκαν το 2013 και το 2014 χωρίς καμία κατηγορία λόγω της προκαταρκτικής συνωμοσίας της τότε διεφθαρμένης κυβέρνησης του Σαμαρά. Ήμουν ανάμεσά τους» γράφει και συμπληρώνει: «Είναι υποκριτικό να μιλάμε για κράτος δικαίου, καθώς η Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Από το 2015, όταν αποφυλακίστηκε, στον Γ. Λαγό επιβλήθηκαν αυστηροί όροι. Οι πιο βασικοί ήταν η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η µη συµµετοχή του σε δηµόσιες συναθροίσεις, ενώ του έχει επιβληθεί επίσης να δίνει το «παρών» στο αστυνοµικό τµήµα της περιοχής του. Συνεπώς για να ταξιδέψει σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο θα πρέπει να κάνει αίτηµα για άρση του περιοριστικού όρου της εξόδου από την Ελλάδα.

Τι θα γίνει με την ασυλία

Το θέμα είναι τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα επιβολής και εκτέλεσης της ποινής που θα αποφασίσει το δικαστήριο, με την ασυλία, που ο Λαγός απολαμβάνει, ως ευρωβουλευτής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπεισέρχεται σε έρευνα για το ποινικό µητρώο των ευρωβουλευτών. Οι εκλεγµένοι εκπρόσωποι των κοµµάτων κάθε χώρας έχουν δικαίωµα να συµµετέχουν στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, σε αντίθεση µε τα εθνικά Κοινοβούλια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αποφάσεις για την άρση της ασυλίας λαµβάνονται πιο εύκολα.

Χρειάζεται ένα αίτηµα από τις αρµόδιες Αρχές, π.χ. της Ελλάδας προς το προεδρείο του ΕΚ, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι έχει ληφθεί το αίτηµα και το παραπέµπει στη σχετική επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο και εισηγείται την απόφασή της στην Ολοµέλεια. Η τελική απόφαση λαµβάνεται από το σύνολο των ευρωβουλευτών µε ανάταση του χεριού.

Keywords
Τυχαία Θέματα