Γιατί αγωνίζονται σήμερα οι νεαρές ακτιβίστριες

Η θέση των γυναικών και τα δικαιώματά τους δεν είναι ίδια από χώρα σε χώρα. Η DW παρουσιάζει κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η Πηνελόπη Κεμενεκίδου, τριάντα ενός ετών μιλάει για τη θέση των γυναικών στη Γερμανία. Είναι ακτιβίστρια και δηλώνει ότι η κατάσταση στη Γερμανία δεν είναι τόσο καλή όπως πολλοί πιστεύουν. Κάθε δεύτερη ημέρα μια γυναίκα δολοφονείται από το σύντροφό της.

Η Πηνελόπη Κεμενεκίδου ίδρυσε το 2015 την ένωση «Gender Equality Media e.V». «Για εμάς είναι σημαντικό δολοφονίες γυναικών, σεξουαλικές επιθέσεις ή απόπειρες

βιασμού να μην παρουσιάζονται ως γεγονότα πιο ασήμαντα από αυτά που στην πραγματικότητα είναι. Δηλαδή μια δολοφονία να αποκαλείται δολοφονία και όχι οικογενειακό δράμα».

Η νεαρή ακτιβίστρια δηλώνει ότι μέσω ειδικών σεμιναρίων που οργανώνονται από εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες και περιοδικά «προσπαθούμε να αποφεύγουμε έναν σεξιστικό και προσβλητικό λόγο για τις γυναίκες».

Στόχος της ένωσης «Gender Equality Media e.V» είναι, όπως λέει, «σε συνεργασία με δημοσιογράφους να συντάξουμε έναν κώδικα που θα θέτει τέλος σε δυσφημιστικά άρθρα για τις γυναίκες».

Δολοφονίες και αμβλώσεις

Η 34χρονη Ρεμπέκα Λέιν μουσικός και ακτιβίστρια από την Γουατεμάλα, τονίζει και αυτή ότι οι δολοφονίες γυναικών είναι ένα τεράστιο θέμα στη χώρα της. Μετά το Μεξικό η Γουατεμάλα είναι η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη δολοφονιών γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στη Γουατεμάλα και πολλές αποφάσεις λαμβάνονται με αυτό τον γνώμονα. Για παράδειγμα δεν γίνεται σεξουαλική αγωγή στα σχολεία και οι αμβλώσεις απαγορεύονται.

Η κατάσταση στην Πολωνία έχει χειροτερεύσει από το 2015 και την άνοδο των εθνολαϊκιστών, δηλώνει η 40χρονη Μάρτα Λέμπαρτ. Οι αμβλώσεις αν και είναι νόμιμες, στην πράξη δεν γίνονται μιας και οι γιατροί ισχυρίζονται ότι δεν συνάδουν με τη θρησκευτική πίστη.

Τέλος, η Τζέριν Αρίφα από τις ΗΠΑ αναφέρεται στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ και στις προσβλητικές συχνά παρατηρήσεις που κάνει για τις γυναίκες, ενώ παράλληλα απαξιώνει αιτήματα οργανώσεων ομοφυλοφίλων. Η ίδια είναι μαύρη, μουσουλμάνα και ακτιβίστρια, όπως ήταν η μητέρα της και η γιαγιά της. Όπως λέει, ζει καθημερινά ιστορίες διακρίσεων και επισημαίνει πόσο σημαντικό, ακόμα και στις μέρες μας, είναι να καταργηθούν κάθε είδους διακρίσεις που αφορούν στο φύλο, την καταγωγή ή τη θρησκεία.

Η Τζέριν Αρίφα έχει συστήσει την οργάνωση Young Feminists & Allies που έχει ακριβώς αυτούς τους στόχους και θέλει να ενθαρρύνει νέες ακτιβίστριες να δραστηριοποιηθούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί βεβαίως σε πολλούς τομείς και πολλές χώρες, ωστόσο υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα