Γιατί η γενιά Ζ γυρίζει την πλάτη στις δουλειές γραφείου

Μετά την είσοδό τους στον κόσμο της εργασίας η γενιά Ζ φαίνεται να έχει ξεπεράσει την παραδοσιακή οχτάωρη δουλειά γραφείου.

Πριν λίγο καιρό είχε γίνει viral ένα βίντεο στο TikTok με μια νεαρή γυναίκα να κλαίει για το «τρελό» της πρόγραμμα από τις 9:00 έως τις 5:00 που έγινε γνωστό ως «Η Γενιά Ζ ανακαλύπτει τη δουλεια».

«Δεν έχω χρόνο να κάνω τίποτα. Θέλω να κάνω ντους, να φάω το δείπνο μου και να πάω για ύπνο. Δεν έχω χρόνο ή ενέργεια ούτε για να μαγειρέψω το δείπνο μου. Δεν έχω ενέργεια για να γυμναστώ», έλεγε.

@brielleybelly123im also getting sick
leave me alone im emotional ok i feel 12 and im scared of not having time to live♬ original sound – BRIELLE

Η ανάρτηση συγκέντρωσε εκατομμύρια προβολές με πολλούς να κοροϊδεύουν την κοπέλα – αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν είναι καθόλου μόνη. Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Gen Zers συμφωνεί ότι οι παραδοσιακές θέσεις εργασίας εννέα έως πέντε «σου ρουφάνε την ψυχή».

Γι’ αυτό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Credit Karma, το 43% των Gen Zers δεν ενδιαφέρεται πλέον να ακολουθήσει την κλασική καριέρα, σύμφωνα με το Fortune.

Γιατί είπαν «τέλος»;

Δυστυχώς για τους εργοδότες, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος πίσω από το βόειο κρέας του Gen Z με τις δυτικές ώρες εργασίας.

Για αρχή, οι νέοι εργαζόμενοι δεν εντυπωσιάζονται από τους μισθούς τους. Έχοντας δοκιμάσει την εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πάνω από το 65% των 2.063 Gen Zers που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι που ο ίδιος μισθός αναμένεται τώρα να αυξηθεί για να καλύψει τα γεύματα, τις μετακινήσεις και τα ρούχα που ταιριάζουν στην εργασία τους.

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Gen Zers συμφωνεί ότι οι παραδοσιακές θέσεις εργασίας εννέα έως πέντε «σου ρουφάνε την ψυχή»

Επιπλέον, το 13% των γυναικών της Γενιάς Ζ θεωρεί ότι οι μισθοί τους δεν συμβαδίζουν με τον ρυθμό ζωής.

Άλλοι είναι απογοητευμένοι με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής—ή την έλλειψή τους. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες ηλικίας μεταξύ 18 και 27 ετών παραπονέθηκαν ότι οι παραδοσιακές ώρες εργασίας βλάπτουν την ψυχική τους υγεία και ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για άλλες δραστηριότητες.

Και μετά υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από τότε που έγινε viral το βίντεο TikTok της Brielle, υπάρχει ένα κύμα περιεχομένου κατά της εργασίας στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών που βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους που απολύονται και εγκαταλείπουν τις υποχρεωτικές συναντήσεις για να ασκηθούν.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Fortune μίλησε με τη Lohanny Santos, μια νεαρή δημιουργό με διπλό πτυχίο κολεγίου και τρεις γλώσσες στο μανίκι της, η οποία εγκατέλειψε την αναζήτηση εργασίας πλήρους απασχόλησης για να γίνει influencer.

Το 13% των γυναικών της Γενιάς Ζ θεωρεί ότι οι μισθοί τους δεν συμβαδίζουν με τον ρυθμό ζωής

Βλέποντας την Addison Rae να κάνει μια ζηλευτή καριέρα στο Χόλιγουντ μετά από ανάρτησή του στο TikTok, η Santos σκέφτεται: «Είμαι ένα κανονικό κορίτσι και αν το TikTok μπορεί να τους δώσει τέτοιες ευκαιρίες σε ανθρώπους, τότε γιατί δεν μπορεί να συμβεί σε μένα;»

Αυτό το συναίσθημα αντηχεί σε πολλούς από τους νεαρούς ενήλικες.

Τι κάνουν για να αποφύγουν να δουλεύουν για πάντα

Οι νέοι έχουν τη φήμη ότι ξοδεύουν χρήματα σαν να μην υπάρχει αύριο και επιδίδονται σε πολυτελείς διακοπές και τσάντες επώνυμων σχεδιαστών.

Όμως, η έρευνα του Credit Karma δείχνει ότι ορισμένοι υιοθετούν έναν τρόπο ζωής που δεν τσίμπησε τις δεκάρες για να μετατρέψουν αυτό το όνειρο να ξεφύγουν από τη συμβατική αηδία σε πραγματικότητα.

Για την πλειοψηφία (43%), αυτό μοιάζει με περικοπή μη απαραίτητων δαπανών όπως ψώνια και φαγητό έξω.

Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα δούλευαν ακόμη και σε περίεργες δουλειές για να τα βγάλουν πέρα – αλλιώς γνωστή ως πολυεργασία.

Εν τω μεταξύ, το ένα τέταρτο των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα θα ήταν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το ορόσημο της ενηλικίωσης της ανεξάρτητης ζωής και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους για να μειώσουν το κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα