Γιατί ο Fitch δίστασε να αναβαθμίσει την Ελλάδα

Στο ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές διατήρησε την αξιολόγησή του για την Ελλάδα ο οίκος Fitch, θέτοντας το «ταβάνι» στο ΑΑ-, δηλαδή τη βαθμίδα που δίνει σε χώρες όπως η Γαλλία (την οποία πρόσφατα υποβάθμισε), η Τσεχία και το Βέλγιο. Στην έκθεση της αξιολόγησης, ο Fitch επικροτεί τη χώρα για τη συνετή

δημοσιονομική της πολιτική και τη σημαντική μείωση του ποσοστού χρέους προς ΑΕΠ, αλλά αναδεικνύει και τα αδύναμα σημεία της οικονομίας.

Ο Fitch εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα ανέλθει σε 2,4% για το 2025 και πέριξ του 2% μεσοπρόθεσμα, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, καθώς και στη μείωση της ανεργίας, που έχει φτάσει στο 9,3%, στο χαμηλότερο σημείο από το 2009.

Πλεονεκτήματα

Στα θετικά, ο οίκος αξιολόγησης βάζει καλό βαθμό στην ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εικόνα, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να υπολογίζεται σε περίπου 1% για φέτος. Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να πετυχαίνει ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα, πάνω από 2%, τουλάχιστον μέχρι το 2026. Οπως σχολιάζει, «τα έσοδα ενισχύονται από τη βελτίωση στη συλλογή φόρων, ενώ οι δαπάνες είναι υπό αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο».

Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους της μετά την πανδημία και υπολογίζει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 140% μέχρι το 2028. Ο κίνδυνος αύξησης του χρέους είναι χαμηλός, καθώς η περίοδος αποπληρωμής του είναι μακρά και χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια.

Επιπλέον, θετικά αποτιμάται η πρόοδος που έχει καταφέρει ο τραπεζικός τομέας τα τελευταία χρόνια, χάρη στην υψηλή ρευστότητα των τραπεζών, τη μείωση του δείκτη κόκκινων δανείων και την ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων τους και της κερδοφορίας τους.

Εξάλλου, ο οίκος δίνει στην Ελλάδα καλό βαθμό και σε ό,τι αφορά τη θεσμική της θωράκιση, κρίνοντας θετικά το επίπεδο του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, ο Fitch βλέπει μια σειρά από αδυναμίες στην ελληνική οικονομία, με βασικότερο το μέγεθος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, που έχει φτάσει στα 7,7 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2024, μεγεθυσμένο κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Το έλλειμμα τροφοδοτείται από τις πολύ χαμηλές αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και από τις επενδύσεις που βασίζονται στις εισαγωγές. Επιπλέον, ο οίκος τονίζει ότι οι επενδύσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, στο 15,6% του ΑΕΠ.

Για να αναβαθμίσει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, ο Fitch περιμένει τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους, που μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Η επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και η αύξηση των επενδύσεων θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν σε μια νέα αναβάθμιση.

Αντιθέτως, σημειώνει ότι ένα πιθανό εξωγενές σοκ θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ μια αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ λόγω χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής θα οδηγούσε στην υποβάθμιση του πιστωτικού προφίλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα