Γιατί οι αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό

Οσοι υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες γνωρίζουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Πρωινό ξύπνημα που συνοδεύεται από πονοκέφαλο, κόκκινα μάτια που σε «παρακαλούν» να τα τρίψεις, μπούκωμα, καταρροή, βήχας... με τη λίστα να συνεχίζεται. Τι όμως δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα; Ο πυρετός. Ή μήπως όχι; Μπορούν οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό;

«Οι αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό» είναι η κατηγορηματική απάντηση του αλλεργιολόγου στην παγκοσμίου φήμης κλινική «Cleveland», Frank J. Eidelman. Και καταλήγει πως ο όρος «πυρετός εκ χόρτου» («hay fever»), που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αλλεργική

ρινίτιδα κυρίως στο εξωτερικό,  είναι εσφαλμένος δημιουργώντας συχνά παρανοήσεις.

Συμβουλεύει συνεπώς όσους ανεβάζουν αυτή την εποχή πυρετό να... ψαχτούν για άλλα παθολογικά αίτια. «Μπορεί αυτό που ξεκίνησε ως αλλεργία να σας άφησε ευάλωτους σε μια ιογενή λοίμωξη. Ή ίσως δεν σχετίζεται καθόλου με την αλλεργία σας». Επειτα, σε σχετικό άρθρο ο δρ Eidelman εξηγεί γιατί οι αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό και ποιες ασθένειες είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει μια μεγάλη μερίδατου πληθυσμού διεθνώς, με τις εκτιμήσεις να θέλουν πάνω από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους να πάσχουν από αυτήν παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 60 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αλλεργίες. Στην Ελλάδα, πάλι, περί τα 2 εκατομμύρια άτομα εκτιμάται ότι πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα.

Αλλωστε, οι αιτίες που πυροδοτούν τις αλλεργίες είναι πολλές: ακάρεα σκόνης, γύρη, τρίχωμα κατοικιδίων, μούχλα... Συνεπώς και σύμφωνα με τον ειδικό της «Cleveland», ανάλογα με το τι προκαλεί την αλλεργία, τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να υποχωρούν κατά τη διάρκεια διαρορετικών εποχών ή να επιμένουν σχεδόν όλον τον χρόνο. Για παράδειγμα, τα άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη της αμβροσίας, για παράδειγμα, εμφανίζουν συμπτώματα περισσότερο το φθινόπωρο. Τα άτομα με αλλεργίες στα κατοικίδια ή στα ακάρεα σκόνης τείνουν να έχουν συμπτώματα όλον τον χρόνο.

Συμπτώματα.

Οσο για τα κοινά συμπτώματα των περιβαλλοντικών αλλεργιών, αυτά περιλαμβάνουν:

Συμφόρηση, φτάρνισμα και καταρροή.Κνησμό στη μύτη και στα μάτια.Πονοκέφαλο.Πονόλαιμο.Συριγμό ή βήχα.Δυσκολία στον ύπνο και κόπωση.

Ο πυρετός; Ο πυρετός είναι μια αντίδραση του οργανισμού όταν καταπολεμά βακτήρια και  ιούς. Το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει μια μόλυνση και δημιουργεί έναν... στρατό από λευκά αιμοσφαίρια για να την καταπολεμήσει. Ενόσω η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη, απελευθερώνονται ουσίες που ονομάζονται πυρετογόνα, που έχουν ως αποτέλεσμα τον πυρετό.

Οι αλλεργίες, όπως εξηγεί ο δρ Eidelman, είναι το αποτέλεσμα του οργανισμού όταν δημιουργεί ένα διαφορετικό είδος άμυνας. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα αντιδρά υπερβολικά στα αλλεργιογόνα απελευθερώνοντας ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν τα κοινά συμπτώματα αλλεργίας. Δεν απελευθερώνει πυρετογόνα και άρα τα άτομα με αλλεργία δεν υποφέρουν από πυρετό.

Αλλά σε αυτό ακριβώς το σημείο τα πράγματα γίνονται λίγο περίπλοκα: Οι ίδιες οι αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό. Ωστόσο, ο ειδικός υπογραμμίζει πως «οι αλλεργίες μπορούν να δημιουργήσουν μια προδιάθεση για ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Και αυτές οι λοιμώξεις μπορούν, πράγματι, να προκαλέσουν πυρετό».

Αλλεργία Ή κάτι άλλο;

Ωστόσο ποιος είναι ο τρόπος να διακρίνει κανείς εάν υποφέρει από μια εποχική αλλεργία, από COVID-19, γρίπη ή από άλλη ιογενή λοίμωξη. Ο δρ Eidelman εξηγεί ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική ένδειξη, αλλά δεν αποτελεί το μοναδικό σημάδι. Και αποκωδικοποιεί τι εννοεί.

Το κρύωμα, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να το... αναγνωρίσει από τους πόνους στο σώμα και τον πυρετό. Στη γρίπη, πάλι, εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα οι ασθενείς συχνά εκδηλώνουν γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. διάρροια ή εμέτους). Τα σημάδια της λοίμωξης COVID-19, από την άλλη, ποικίλλουν, καθώς ανάλογα με το στέλεχος ο πυρετός μπορεί να είναι πιο υψηλός, να προκληθεί ανοσμία ή αγευσία, ενώ μπορεί να εκδηλωθούν και γαστρεντερικές διαταραχές εκτός από βήχα και δύσπνοια.

«Μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, όπως, για παράδειγμα, με έναν γενικό γιατρό ή έναν αλλεργιολόγο. Μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν οι αλλεργίες είναι το πρόβλημά σας και να σας υποβάλουν σε ένα τεστ για να εντοπίσουν την ακριβή αιτία για τις αλλεργίες σας. Με βάση αυτό, θα μπορούν να σας βοηθήσουν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων» καταλήγει ο δρ Eidelman.

Keywords
Τυχαία Θέματα