Γιατί πρέπει να μας τρομάζει το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος του φονικού ιού στην Ασία

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο κοροναϊός είναι «σίγουρα η πιο σοβαρή» υγειονομική κρίση που ο οργανισμός έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία τους. Και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ακόμη και οι χώρες που έμοιαζαν να έχουν θέσει την πανδημία υπό έλεγχο, τώρα καταγράφουν νέα άνοδο των κρουσμάτων.

Σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού, όπου βρίσκονται οι χώρες που χτυπήθηκαν πρώτες από τον φονικό ιό αλλά και που κατάφεραν πρώτες να τον περιορίσουν, έχουν σημειωθεί νέες – και σε ορισμένες περιπτώσεις φαινομενικά

ανεξήγητες – αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων. Κυβερνήσεις που είχαν δεχθεί επαίνους για την ανταπόκρισή τους στην πανδημία φαίνονται πλέον να δυσκολεύονται να την αντιμετωπίσουν εκ νέου.

Όλα αυτά είναι ανησυχητικά για εκείνους που ακόμη βρίσκονται στην δίνη του πρώτου κύματος των λοιμώξεων, και ιδιαιτέρως για τους κατοίκους των χωρών που παλεύουν με τις πιο καταστροφικές συνέπειες του κοροναϊού, όπως είναι η ΗΠΑ και η Βραζιλία. Είναι ιδιαιτέρως τρομακτικό και για τους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη, όπου μένουν μόλις λίγες εβδομάδες καλοκαιριού ακόμη, ενώ πολλοί επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η πανδημία θα σημειώσει και πάλι κορύφωση τον χειμώνα.

Ο ιός επανεμφανίζεται

Την Τρίτη, η Κίνα ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού από μετάδοση εντός της κοινότητας που έχουν καταγραφεί από τις αρχές Μαρτίου, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με την πλειοψηφία των 64 νέων κρουσμάτων να εντοπίζονται στην Σιντζιάνγκ. Η δυτική περιοχή της χώρας βιώνει νέα έξαρση του ιού από τις 15 Ιουλίου, μετά από σχεδόν 5 μήνες χωρίς καθόλου κρούσματα.

Στα νότια της χώρας, και συγκεκριμένα στο Χονγκ Κονγκ, την ημιαυτόνομη κινεζική πόλη, σημειώνεται άλλη μία σημαντική έξαρση, με περισσότερα από 1.000 κρούσματα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, και έξι συνεχόμενες ημέρες με περισσότερα από 100 ημερήσια κρούσματα. Η νέα αύξηση προέκυψε αφού η πόλη έμοιαζε σχεδόν να έχει εξαλείψει τον ιό, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς και ξεκινώντας συζητήσεις για ορισμό επιτρεπόμενων ταξιδιών σε άλλα μέρη του πλανήτη που είχαν αφήσει την πανδημία στο παρελθόν.

Ιαπωνία και Αυστραλία

Αν και έχει σημειωθεί μικρή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων τη Δευτέρα, η Ιαπωνία έχει καταγράψει μερικούς από τους χειρότερους αριθμούς της από τις πρώτες φάσεις της πανδημίας, με περίπου 5.000 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της νέας έξαρσης βιώνει το Τόκιο, όπου επί έξι συνεχόμενες ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 νέα κρούσματα, ακολουθούμενα από πτώση τη Δευτέρα (131). Ωστόσο, αυτή η πτώση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ στην τετραήμερη αργία που σχεδιάστηκε για την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού.

Στην περιοχή του Ειρηνικού, η Αυστραλία βιώνει επίσης σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Η χώρα είχε ελαχιστοποιήσει τα νέα κρούσματα τον Ιούνιο, όμως αυτό άλλαξε στο τέλος του μήνα και ανατράπηκε πλήρως τον Ιούλιο, με την περιοχή που πλήττεται περισσότερο να είναι η νότια πολιτεία της Βικτόρια που ανακοίνωσε 384 νέα κρούσματα τη Δευτέρα. Υπάρχουν 4.775 ενεργά κρούσματα στη Βικτόρια, 414 εκ των οποίων αφορούν επαγγελματίες υγείας ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στην ικανότητα της πολιτείας να παρέχει περίθαλψη στους ασθενείς.

Τι συνέβη;

Πολλά από τα πρόσφατα κύματα του ιού, στο Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, την Κίνα και αλλού έπιασαν απροετοίμαστες τις αρχές. Παρά το γεγονός ότι μπορεί κανείς να εντοπίσει σφάλματα στους χειρισμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι αριθμοί δεν έφτασαν σε τέτοια ύψη μέχρι πρόσφατα. Επομένως, είναι πιθανό να έχει προκύψει ένα νέο, ισχυρότερο στέλεχος του ιού ή απλώς τα κρούσματα να αυξάνονταν χωρίς να εντοπίζονται μέχρι που έφτασαν σε σημαντικούς αριθμούς.

Ο Μπεν Κόουλινγκ, καθηγητής στο τμήμα δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι ίσως δεν μάθουμε ποτέ την πηγή των νέων λοιμώξεων, όμως τα στοιχεία κατατείνουν σε εισαγόμενα κρούσματα.

«Όταν αυτή η επιδημία ελέγχεται, πραγματικά υπογραμμίζει τη σημασία που έχει τα νέα κρούσματα να μένουν εκτός των συνόρων μέσα από αποτελεσματικά προγράμματα τεστ και καραντίνα των νέων αφίξεων», σημείωσε. «Από τη στιγμή που η επιδημία ξεκινά, χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να σταματήσει».

Μέτρα και επικρίσεις

Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους θα γίνει υποχρεωτική – πράγμα μάλλον ήσσονος σημασίας από τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ήδη τις χρησιμοποιούσαν παντού – και ότι οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιοριστούν μόλις στα δύο άτομα. Η κινεζική κυβέρνηση πρόκειται επίσης να ενισχύσει την αντιμετώπιση του νέου κύματος οικοδομώντας ένα προσωρινό νοσοκομείο κοντά στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, στα πρότυπα εκείνων στην Ουχάν, το οποίο θα έχει χωρητικότητα περίπου 2.000 κλινών.

Οι αρχές της πόλης δέχονται επικρίσεις για τους χειρισμούς τους, και ιδίως για τον μεγάλο αριθμό απαλλαγών από την καραντίνα που έχουν εκδοθεί για άτομα σε επαγγελματικά ταξίδια και για προσωπικό αερογραμμών, με ορισμένους να αποδίδουν εκεί την επανεισαγωγή του ιού. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει υπερασπιστεί αυτές τις πολιτικές ως αναγκαίες για την οικονομία, ενώ οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν κατορθώσει προς το παρόν να καταγράψουν την προέλευση των τελευταίων λοιμώξεων.

Σε κάθε περίπτωση, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η πόλη δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν σε πλήρες lockdown.

Η περίπτωση της Αυστραλίας

Τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά στην Αυστραλία. Στη Βικτόρια έχουν αυξηθεί αυστηροί περιορισμοί, όμως ακόμη και έτσι η πολιτεία δεν φαίνεται να καταφέρνει να νικήσει τον ιό. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες υπομονή, λέγοντας ότι το πιθανότερο είναι πως το lockdown έχει αποτελέσματα, όμως πολλές λοιμώξεις συνέβησαν εβδομάδες νωρίτερα και τώρα αρχίζουν να ταυτοποιούνται.

Η πιο ακραία προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας συμβαίνει στο Βιετνάμ, όπου η κυβέρνηση τη Δευτέρα ξεκίνησε την εκκένωση της πόλης Ντα Νανγκ από περίπου 80.000 τουρίστες, αφού τρεις κάτοικοι διαγνώσθηκαν με τον ιό.

Το Βιετνάμ έχει χρησιμοποιηθεί ως καλό παράδειγμα περιορισμού του ιού, χάρη στην επιθετική στρατηγική εξέτασης των επιβατών στα αεροδρόμια και το αυστηρό πρόγραμμα καραντίνας και ελέγχων. Η χώρα δεν έχει καταγράψει κανένα θάνατο από κοροναϊό και έχει επιβεβαιώσει μόλις 431 κρούσματα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ένα δύσκολο έργο

Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν ακόμη και οι χώρες της Ασίας/Ειρηνικού, αναδεικνύει το πιθανώς ανέφικτο έργο του περιορισμού του ιού σε άλλες περιοχές του πλανήτη, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο.

Ακόμη και με τις νέες αυξήσεις, οι αριθμοί της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ και της Ιαπωνίας δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια τη φρίκη στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, οι οποίες αντιμετωπίζουν ακόμη το πρώτο πανδημικό κύμα και εξακολουθούν να μην έχουν προχωρήσει στη συντονισμένη δράση σε εθνικό επίπεδο που προτείνουν εδώ και καιρό οι ειδικοί.

Ο χειμώνας έρχεται

Και ενώ η ζέστη του Ιουλίου μπορεί να κάνει τον χειμώνα να μοιάζει μακρινός για το βόρειο ημισφαίριο, η αλήθεια όμως είναι ότι πλησιάζει. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα κράτη πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων, σε βαθμό που μπορεί να αποδειχθεί πιο σοβαρός από το πρώτο ξέσπασμα του ιού, καθώς ο κρύος καιρός θα αναγκάζει τους ανθρώπους να παραμένουν σε κλειστούς χώρους με αμφίβολη ποιότητα εξαερισμού – δηλαδή ακριβώς στις συνθήκες όπου ο νέος κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί με μεγαλύτερη ευκολία.

Περισσότερο παρά ποτέ, οι ελπίδες του πλανήτη βρίσκονται στα δεκάδες εμβόλια για τον κοροναϊό που είναι αυτή τη στιγμή σε στάδιο δοκιμών. Μιλώντας τη Δευτέρα, ο ειδικός λοιμωδών νοσημάτων των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι αν κάποιο κριθεί αποτελεσματικό και χορηγηθεί σε επαρκείς αριθμούς, μπορεί επιτέλους να δοθεί τέλος στην πανδημία.

Πηγή: www.cnn.com

Keywords
Τυχαία Θέματα