Γιατροί: Εκτός μάχης εάν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης Κλινικός ιολόγος μέλος επιτροπής για κορωνοϊό και ο Πάνος Παπανικολάου Γ.Γ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, σχολιάζουν την κατάσταση στη χώρα μας, δεδομένης της μέχρι τώρα εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο κύριος Μαγιορκίνης ανέφερε αρχικά ότι: «Σε αυτή τη φάση αν και δεν έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει ανοδική πορεία, έτσι λήφθηκε αυτό το μέτρο, της γενικής απαγόρευσης.

«Τα μέτρα θα αποδώσουν τουλάχιστον 10 μέρες μετά. Θα μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε την έξοδο από την κρίση»

Από πλευράς του, ο κ. Παπανικολάου

επέστησε την προσοχή στις ελλείψεις του συστήματος υγείας και στα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να ενισχυθεί.

«Το επόμενο δεκαπενθήερο είναι πολύ κρίσιμο, για να δούμε αν θα αντέξει το σύστημα περίθαλψης.

Στα νοσοκομεία βιώνουμε, τι έχει γίνει 15 μέρες πριν. Άρχισε να επιβαρύνεται από χθες η κατάσταση. Είναι οι μέρες που αρχίζουν να επιβαρύνονται οι ασθενείς που είχαν νοσήσει πριν 15 μέρες.

Ξέραμε από χθες, ότι έχει επιβαρυνθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων», ανέφερε αρχικώς.

«Είχαμε μηνύματα από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Από άποψη περίθαλψης, μας ενδιαφέρει ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των υγειονομικών. Είναι ανησυχητικός ο αριθμός των γιατρών που είναι εκτός μάχης.

Μας δίνονται οδηγίες ανάγκης. Είναι λιγοστό το προσωπικό. Στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα ανεπάρκειας προσωπικού και εξοπλισμού. Έπρεπε πριν την επιδημία οι κλίνες ΜΕΘ να είναι 2.000.

Δυστυχώς είχαμε 567 μέχρι πριν από δέκα μέρες. Έκτοτε έχουν ανοίξει άλλες 70. Πρέπει να γίνει πλήρης επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Στην Γερμανία που έχουν 500πλάσιες ΜΕΘ, πλέον αναπτύσει άλλες 50.000»

«Κλίνες ΜΕΘ έστω και τώρα και μέτρα ατομικής προστασίας. Θεωρούμε απαράδεκτη την υποχώρηση για τα μέτρα προστασίας του υγεινομικού προσωπικού.Το Σωτηρία και το νοσοκομείο Καστοριάς χρειάζονται άμεσα βοήθεια», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στους νέους ανθρώπους και στους κινδύνους που εκείνοι αντιμετωπίζουν, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: «ότι 5-6 στους 1.000 ανθρώπους, περίπου 40 ετών, χάνουν τη ζωή τους. Η εκτίμηση στους νέους ότι είναι άτρωτοι και οφείλουν να προσέχουν λιγότερο, είναι λανθασμένη. Οι νέοι και οι επιλογές τους, οδηγούν την επιδημία»

Keywords
Τυχαία Θέματα