Γιορτές με ιώσεις χωρίς αντιπυρετικά και σιρόπια

Νέος γύρος ελλείψεων φαρμάκων έχει ξεκινήσει μέσα στις γιορτές, καθώς οι αναπνευστικές ιώσεις σε παιδιά και ενήλικες, οδηγούν τους ασθενείς στο φαρμακείο για φάρμακα που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Όμως οι μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που διατέθηκαν πριν τις γιορτές παρά τις παραγγελίες των φαρμακοποιών, δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Την ίδια στιγμή βέβαια, παραμένουν οι ελλείψεις που ήδη γνωρίζαμε σε μια σειρά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, αλλά

και σε αντιβιοτικά, σε αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά κλπ.

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τις ελλείψεις φαρμάκων όχι τόσο στην αύξηση της ζήτησης, αλλά περισσότερο σε προβλήματα παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες, αλλά και σε αύξηση του κόστους παραγωγής που σε πολλά υλικά έχει τριπλασιαστεί.

Ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής μιλώντας στο in.gr ανέφερε ότι ελλείψεις εντοπίζονται τώρα εκτός από τα γνωστά φάρμακα και σε διάφορες μορφές παρακεταμόλης (δισκία, αναβράζοντα, σιρόπια Depon, Panadol, Comtrex Cold κλπ), άλλα αντιπυρετικά, ιβουπροφαίνη, παιδικά σιρόπια, εισπνεόμενα, αλλά και αντιβιοτικά, όπως αμοξυκιλίνη.

«Ενόψει των γιορτών, ζήτησα κάποιες ποσότητες και ούτε τα μισά δεν μου έστειλαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγρές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές.

Συμπλήρωσε όμως ότι τώρα, λόγω γιορτών και με την έξαρση των ιώσεων, το πρόβλημα έχει ενταθεί περισσότερο.

Σημειώνοντας πως πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα, πρόσθεσε πως παραμένουν τα προβλήματα με τις ινσουλίνες, τις ηπαρίνες, τα αντιδιαβητικά, και άλλα φάρμακα χρονίων παθήσεων, που δημιουργούν αναστάτωση στους ασθενείς. Παρόλα αυτά, τόνισε πως μπορεί άμεσα να μην είναι δυνατόν να εκτελεστεί μια συνταγή, όμως εάν υπάρχει περιθώριο χρόνου οι φαρμακοποιοί κάνουν έρευνα και το φάρμακο θα φτάσει στα χέρια του ασθενή.

Εξηγώντας τις αιτίες των ελλείψεων, ο κ. Δαγρές είπε ότι το κόστος της φαρμακοβιομηχανία έχει αυξηθεί δραματικά τελευταία λόγω της ενέργειας, των πρώτων υλών, των πλαστικών κλπ, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να έχει τριπλασιαστεί. Είναι επίσης γνωστό το πρόβλημα στη διανομή, το οποίο αναδείχθηκε στην Ευρώπη με το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι να επιδιώκεται ο επαναπατρισμός της παραγωγής στο ευρωπαϊκό έδαφος με τη Γερμανία να αποφασίζει να δώσει κίνητρα, για να επιστρέψει η παραγωγή από Κίνα και Μαλαισία. Άλλες χώρες παίρνουν μέτρα απαγόρευσης του παράλληλου εμπορίου, στην προσπάθεια να διασφαλίσουν την επάρκεια φαρμάκων εντός των συνόρων τους.

Φαρμακευτικές

Από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο πρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα εντείνονται στις γιορτές, γιατί παρότι κλείνουν οι φαρμακευτικές, η διάθεση των φαρμάκων ήταν αυτή που αντιστοιχούσε στη συνηθισμένη ζήτηση. Όμως η έξαρση των ιώσεων αύξησε τη ζήτηση και είναι δύσκολο να καλυφθεί. Όσο για τις ελλείψεις λόγω ελλείψεων σε πρώτες ύλες ή γενικότερα προβλήματα παραγωγής, σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να αγγίζουν και το φάρμακο, πρόσθεσε όμως πως αυτές είναι γνωστές στον ΕΟΦ, καθώς υποχρεωτικά οι ελλείψεις αυτές δηλώνονται. Αναγνωρίζοντας όμως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, τόνισε ότι πράγματι δημιουργείται πρόβλημα για τους χρονίως πάσχοντες.

Φαρμακαποθήκες

Στο μεταξύ, καθώς στη χώρα μας εφαρμόζεται απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για πάνω από 200 φάρμακα, ο ΕΟΦ προχωρεί σε ελέγχους των φαρμακαποθηκών. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, ο ΕΟΦ επιχείρησε τον έλεγχο δύο φαρμακαποθηκών, μίας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και μίας στην Κατερίνη. Όμως οι φαρμακαποθήκες αρνήθηκαν τον έλεγχο, οπότε ο ΕΟΦ προχώρησε στην αναστολή της άδειας λειτουργίας τους μέχρι να δεχθούν τον έλεγχο του Οργανισμού, απαγορεύοντας τη διακίνης φαρμάκων από αυτές.

Στην Ευρώπη

Οι ελλείψεις φαρμάκων απασχόλησαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τις ελλείψεις, το 48-58% των δηλώσεων ελλείψεων, αφορούν προβλήματα βιομηχανικής παραγωγής, ενώ άλλο ένα 31% που μπορεί να μειωθεί μέχρι και το 18% αφορά προβλήματα εμπορικής διάθεσης. Ένα ποσοστό 9% αποδίδεται σε απρόσμενη αύξηση της ζήτησης, 8% σε προβλήματα διανομής κλπ.

Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι μόνιμες αποσύρσεις φαρμάκων οι οποίες σε ποσοστό 70% αποδίδονται σε εμπορικούς λόγους, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα έντονα την τελευταία 12ετία. Οι πιο συνήθεις κατηγορίες φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις διεθνώς, είναι τα αναλγητικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντιβιοτικά, τα αντιόξινα και τα κυτταροστατικά. Το 45% των ελλείψεων αφορούν φάρμακα σε μορφή ταμπλέτας και 9% σε μορφή κάψουλας, 23% σε ενέσιμη μορφή, 8% σε μορφή αλοιφής για τοπική εφαρμογή και 7% σε μορφή σιροπιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα