Γλυκά Νερά: Τι ποινή προβλέπει ο ποινικός κώδικας για τον 32χρονο πιλότο

Για αύριο είναι προγραμματισμένη η απολογία του 32χρονου συζυγοκτόνου για το άγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η απολογία δε θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, όπως είναι προγραμματισμένο, αλλά θα πάει μάλλον προς το μεσημέρι, καθώς πρέπει ο συνήγορος του κατηγορούμενου να πάρει το ψηφιακό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο 32χρονος θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ δεν αναμένεται να πάρει αναβολή.

Κατά

την απολογία του στον ανακριτή, ο δράστης δεν αναμένεται να πάρει αποστάσεις από την προανακριτική του κατάθεση, ότι δηλαδή είναι μετανιωμένος για τις πράξεις του και το έγκλημα δεν ήταν προμελετημένο.

Με τον ισχύοντα ποινικό κώδικα η ποινή για τον κατηγορούμενο μπορεί να φτάσει ισόβια, ενώ αναμένεται να του αναγνωριστεί και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, καθώς ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο.

«Οι ποινές είναι μικρές για να μπορούν να εφαρμόζονται»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε για το θέμα ο δικηγόρος, και δρ. Εγκληματολογίας, κ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

«Έχουμε μια μικρή εργαλειοθήκη ποινών και ανελαστική. Στην ανάκριση θα ξεκινήσουν όλα από το μηδέν. Θα επαναληφθούν ενδεχομένως κάποιες πράξεις της προδικασίας. Οι ποινές είναι μικρές, με τον ποινικό κώδικα οι ποινές έπεσαν σε όλα τα αδικήματα, ακόμα και τα πιο σοβαρά. Αυτό έγινε για να μπορούν να εφαρμόζονται. Το βασικό αποτρεπτικό εργαλείο μιας πολιτείας είναι να έχει ένα σύστημα που μπορεί να δράσει γρήγορα, που ερευνά, εντοπίζει, και γρήγορα στέλνει στη δικαιοσύνη. Είναι νωρίς ακόμα για το θέμα της τιμωρίας αυτού του ανθρώπου. Το σημαντικότερο είναι να βελτιώσουμε τα ανακλαστικά του συστήματός μας», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Το σύστημά μας πρέπει να φροντίσει το παιδί. Οι αυστηρές ποινές όταν κάνουν τα δικαστήρια 8-9 χρόνια να τις επιβάλλουν, χάνουν την αποτρεπτική τους ποινή. Δεν έχουμε εκπαιδευμένο σύστημα αρχών που να εμπνέει ασφάλεια σε τέτοιες υποθέσεις που είναι γενικά απλές», συνέχισε ο ίδιος.

Τραγικό θύμα η μικρή Λυδία – Υπάρχει επαφή των δύο οικογενειών

Σε ό,τι αφορά στην κηδεμονία της μικρής Λυδίας, του μωρού του ζευγαριού, η διαδικασία από την εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες θα εξετάσουν και τα δύο περιβάλλοντα, και της οικογένειας του δράστη και της οικογένειας της 20χρονης, για να κρίνουν που θα πάει προσωρινά το παιδί, ενώ αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, το δικαστήριο θα λύσει τη διαφωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές ώστε να γίνει το καλύτερο για το παιδί, ενώ και ο κατηγορούμενος αναμένεται να ζητήσει να βλέπει το παιδί του, όπως έχει δικαίωμα να κάνει.

«Το 2006 στο συνέδριο της διεθνούς εταιρίας για τη μελέτη του τραυματικού στρες στα παιδιά παρουσιάστηκε υπόθεση με κοριτσάκι 18 μηνών που παρακολούθησε τη δολοφονία της μητέρας του από τον πατέρα της. Από την ηλικία των 11 ετών παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα μετατραυματικού άγχους, δισεπίλυτα. Μέχρι τότε το παιδί δε θυμόταν τίποτα. Καμιά φορά σκεφτόμαστε ότι είναι πολύ μικρό το παιδί για να έχει αναμνήσεις από αυτό που έχει ζήσει ως μάρτυρας. Και όμως βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρχει ανάμνηση του ίδιου του περιστατικού», εξήγησε ο ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι η συνεπιμέλεια είναι η καλύτερη λύση για αυτό το παιδί και ότι δε θα εργαλειοποιηθεί για τη μείωση της ποινής του δράστη. Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά στην ψυχική αποκατάσταση αυτού του παιδιού, από εξειδικευμένους ειδικούς. Δεν είναι μόνο θέμα αγάπης, αλλά και το αίσθημα της ασφάλειας. Τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν ασφαλή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα