Γώγος – Παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση – Οι δύο λόγοι για τα υψηλά νούμερα σε θανάτους

«Παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση», τόνισε ο  καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας ότι η πανδημία είναι δυναμική και ότι τα «ανοίγματα» σε διασκέδαση και εστίαση, όπως και το θέμα των παρελάσεων, έγιναν με προϋποθέσεις και θα επανεκτιμούνται.

«Η επιτροπή ενημερώθηκε και συμφώνησε για το άνοιγμα στην διασκέδαση και την εστίαση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σημαντικός έλεγχος, συνεχής επιτήρηση και ότι θα αυτά θα επανεκτιμούνται» τόνισε χαρακτηριστικά,

μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Μεγαλύτερο το ρίσκο στη διασκέδαση»

«Στη διασκέδαση είναι μεγαλύτερο το ρίσκο, ενώ στην εστίαση είναι πιο εύκολα τα πράγματα», σημείωσε ο κ. Γώγος. Λόγω του ότι είναι εμβολιασμένοι οι πολίτες σε αυτούς τους χώρους, η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει ευρεία μετάδοση, ωστόσο γνωρίζουμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν, γι’ αυτό ο βασικός στόχος είναι να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, καθώς αν οι εμβολιασμένοι κολλήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο σπίτι τους σε ανεμβολίαστους.

«Έχουμε περάσει την φάση που πέρσι τέτοια εποχή δεν μπορούσαμε να εμβολιαστούμε. Έχουμε κάνει κάποια βήματα που χρειάζονται και υπευθυνότητα από τους πολίτες και την ευθύνη του κράτους να ελέγχει», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς με τα lockdown και τις απαγορεύσεις. Ένα ποσοστό 70% των πολιτών, στις ηλικίες άνω των 18 ετών είναι εμβολιασμένοι».

Οι περιοχές με πρόβλημα και η πίεση στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, σημειώνεται μεν επιδημιολογική κάμψη στην χώρα, αλλά είναι και οι περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα, όπως η Βόρεια Ελλάδα, γιατί λόγω του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμού υπάρχει μεγάλη διασπορά. Σε αυτές τις περιοχές «υπάρχει έξαρση, αλλά η καμπύλη με τις εισαγωγές, τα εξιτήρια, την νόσηση, τα βαριά περιστατικά, είναι πολύ χαμηλότερη από πέρσι». Ο κ. Γώγος, εξήγησε ότι το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο με την έννοια, ότι η διάθεση κλινών για covid δεν είναι αυτή που ήταν πέρσι και καλώς δεν είναι, σημείωσε, «γιατί παράλληλα τρέχουν και δουλεύουν τα άλλα περιστατικά, με αποτέλεσμα οι κλίνες covid να είναι πιεσμένες στον βαθμό που λειτουργούν και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτό είναι το στοίχημα αυτή την στιγμή, να μετατρέψουμε την νόσο covid σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να εξυπηρετούνται παράλληλα τα άλλα περιστατικά».

Δύο λόγοι για τα ψηλά νούμερα στους θανάτους

Αναφορικά με τα υψηλά νούμερα στους θανάτους, που επιμένουν παρά την γενικά σταθερή επιδημιολογική εικόνα και με τον δείκτη θετικότητας να πέφτει και από το 1, κάποιες ημέρες, ο κ. Γώγος ανέφερε δυο σημαντικούς λόγους. Καταρχήν, υπάρχουν γενετικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή εξέλιξη της νόσου. «Μπορεί δύο σαραντάρηδες να νοσήσουν με το ίδιο ιικό φορτίο και τα ίδια υποκείμενα νοσήματα και ο ένας να καταλήξει, ενώ ο άλλος να μην χρειαστεί να πάει καν στο νοσοκομείο». Το δεύτερο είναι ότι το μεγάλο ποσοστό των απωλειών που καταγράφονται είναι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία και με πολλά υποκείμενα νοσήματα». Μάλιστα, είναι μεγάλος αριθμητικά ο πληθυσμός αυτός στην χώρα μας, γιατί το σύστημα υγείας που πολλοί κατηγορούν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος, έχει καταφέρει να κρατά τους ηλικιωμένους με σοβαρά υποκείμενα στην ζωή. «Όταν λοιπόν, ένα 25% αυτών των ανθρώπων παραμένει ανεμβολίαστο θα υπάρξει πράγματι μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας». Πάντως, ο καθηγητής, τόνισε ότι υπάρχουν οι 30 νεκροί (σ.σ. χθες), αλλά η θνητότητα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και του πληθυσμού στην χώρα μας, είναι σε καλό επίπεδο.

Για τις παρελάσεις

Σε σχέση με την πραγματοποίηση των παρελάσεων με την παρουσία του κόσμου, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Βορίδη, ο κ. Γώγος τόνισε ότι θέλει μεγάλη προσοχή όσο αφορά στα μέτρα για τον συγχρωτισμό του κόσμου. «Θα ξαναδούμε πώς είναι τα πράγματα επιδημιολογικά τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι θέμα της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξουν δεδομένα που να αλλάξουν τις εισηγήσεις, γιατί είναι δυναμική η πανδημία. Παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση, για να μπούμε στην κανονικότητα, χωρίς να διακινδυνεύσουμε και την κανονικότητα με λάθος μηνύματα και λάθος εκβάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα