Γρίπη : Οδηγίες SOS για ασθενείς, εγκύους, σχολεία - Ολα όσα πρέπει να κάνετε

Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να μη βλέπει καμιά καταστροφή με τη γρίπη, αλλά η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική.

Εχουν αυξηθεί σε 56 οι νεκροί, από 39 που ήταν τα θύματα της επιδημίας ακριβώς πριν από μία εβδομάδα.

«Έχουν καταγραφεί συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ» τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Πρόκειται για 39 άνδρες και 17 γυναίκες, με εύρος ηλικιών

από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 68 έτη. Όλοι οι θάνατοι οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 46 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών 39 (84,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και 7 (15,2%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Σημειώνεται ότι τα 48 (85,7%) από τα 56 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω της γρίπης ειναι πέντε παιδιά, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ένα πεντάχρονο κορίτσι απο την Κρήτη και ένα βρέφος λίγων μηνών!

Οδηγίες SOS

Αμεση πρέπει να είναι η κινητοποίηση των ασθενών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σε περίπτωση που εκδηλώσουν το πρώτο σύμπτωμα - ακόμη κι αν είναι ήπιο - που υποδηλώνει πιθανή νόσηση από γρίπη. Και αυτό διότι η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο, εφόσον η λήψη γίνει κατά τις πρώτες 48 ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Μάλιστα, όπως σημειώνει στο «Ενθετο Υγεία των ΝΕΩΝ» ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, σε επιφυλακή οφείλουν να βρίσκονται οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε έχουν υποβληθεί στον αντιγριπικό εμβολιασμό είτε όχι.

«Στην περίπτωση που εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα οι χρονίως πάσχοντες, οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους, ο οποίος θα κρίνει εάν πρέπει να τους χορηγηθεί αντιιική αγωγή» εξηγεί ο ειδικός.

Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να ελαττώσουν τη διάρκεια της ανεπίπλεκτης γρίπης κατά περίπου μία ημέρα αλλά και να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η πνευμονία. Ειδικότερα για ασθενείς υψηλού κινδύνου η θεραπεία με αντιιικά μπορεί να αποτρέψει βαρύτερη νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία. Είναι σημαντικό εντούτοις να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ασθενείς, που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, βελτιώνονται ούτως ή άλλως μέσε σε 3 - 4 ημέρες χωρίς τη λήψη της συγκεκριμένης αγωγής.

Και παρότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός (κατά τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο) ο Σωτήρης Τσιόδρας επιμένει στον εμβολιασμό ακόμη και τώρα.

«Ο ιός της γρίπης αναμένεται να κυκλοφορεί στη χώρα μας έως και τα μέσα Απριλίου, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον εμβολιασμό έστω και καθυστερημένα - με έμφαση στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Επιπλέον και όπως έχει παρατηρηθεί κατά την "ουρά" της επιδημίας μπορεί να επικρατήσει άλλο στέλεχος, όπως είναι ο Α (Η3Ν2), οπότε είναι ωφέλιμο να υπάρχει προστασία έναντι και άλλων στελεχών».

Διλήμματα

Εν τω μεταξύ, ένα από τα συχνότερα διλήμματα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι εάν πρέπει να περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή, στερούμενοι ακόμη και μία έξοδο στο θέατρο ή τον κινηματογράφο. Στο ερώτημα αυτό, ο Σωτήρης Τσιόδρας καταλήγει ότι δεν υπάρχει απάντηση. «Ο κάθε ένας κρίνει το καλύτερο για τον εαυτό του», σημειώνει.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο σύμφωνα με τον ειδικό είναι να φροντίζει κανείς να μειώνει τις πιθανότητες έκθεσής του στον ιό της γρίπης. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αφενός μέσω του εμβολιασμού και αφετέρου ακολουθώντας πιστά τους κανόνες υγιεινής (όπως είναι για παράδειγμα το συχνό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση αποστάσεων προστασίας από ανθρώπους που εκδηλώνουν συμπτώματα, λ.χ. βήχα). Σύγχυση, όμως, προκαλεί και το γεγονός ότι στη χώρα μας αρκετοί γιατροί συστήνουν ατύπως στους ασθενείς τους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα να σηκώνουν το μανίκι τους δύο φορές τον χρόνο - να εμβολιάζονται αρχικά τον Οκτώβριο και να υποβάλλονται σε δεύτερη δόση στην… καρδιά του χειμώνα.

«Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα αναφορικά με το πόσο η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική ή όχι», σημειώνει ο Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι προς το παρόν συνιστάται μόνον σε ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, όπως οι μεταμοσχευμένοι, και σε σοβαρές αιματολογικές καταστάσεις. Επιπλέον, την πρώτη φορά που θα εμβολιαστεί ένα παιδί κάτω των οκτώ ετών, απαιτούνται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα ενός μηνός.

Εγκυοι

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την επιστημονική κοινότητα στην ανάγκη προστασίας (και) των εγκύων έναντι των ιών της γρίπης. Οπως όμως προκύπτει από τα φετινά στοιχεία, μπορεί το ποσοστό εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό να αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο παρατηρείται χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στις εγκύους, στις λεχωίδες και στις θηλάζουσες.

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σημειώνουν ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη επίμονων προσπαθειών για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του συγκεκριμένου πληθυσμού.

«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι σε μερική καταστολή. Σαν αποτέλεσμα είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις και ιώσεις κατά την εγκυμοσύνη, που μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη μητέρα και το έμβρυο. Νοσήματα όπως η γρίπη αυξάνει την πιθανότητα η μητέρα να νοσήσει βαριά αλλά και να προκαλέσει και τον θάνατό της. Στο έμβρυο η γρίπη μπορεί να προκαλέσει αποβολές, συγγενείς ανωμαλίες αλλά και πρόωρο τοκετό» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και εμβρυομητρικής Ιατρικής Πανεπιστήμιου Stony Brook NY, Γεώργιος Φαρμακίδης.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο ειδικός επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης όλες οι έγκυοι πρέπει να εμβολιάζονται ανεξαρτήτως ηλικίας κυήσεως. «Ο καθυστερημένος εμβολιασμός, για τις εγκύους που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε αυτόν, είναι καλύτερος από τον μη εμβολιασμό. Αυτό που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν είναι ότι το έμβρυο εμβολιάζεται παθητικά μέσω της μητέρας». Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν μπορεί να χορηγηθεί σε μωρά κάτω των έξι μηνών, γι' αυτό και οι λοιμωξιολόγοι επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μόνον με τον εμβολιασμό της μητέρας. Εξίσου σημαντικό είναι τόσο οι γονείς όσο και οι συγγενείς που έρχονται σε άμεση επαφή με το μωρό να χτίσουν - μέσω του αντιγριπικού εμβολιασμού - ασπίδα προστασίας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα βρέφη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών.

Σχολεία

Οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας, όπου και υπογραμμίζεται ότι παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Παράλληλα, συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής:

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στιλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα