Γρίπη: Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα, πότε πρέπει να ανησυχήσουμε – Ολα όσα πρέπει να ξέρετε
Συναγερμός επικρατεί για την έξαρση των ιώσεων της γρίπης και του RSV, που σε συνδυασμό με τον κοροναϊό, έχουν προκαλέσει το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία.
Μάλιστα φέτος ο ιός της γρίπης έχει δείξει μεγαλύτερη επιθετικότητα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιος να χρειαστεί κρεβάτι εντατικής θεραπείας, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Δρ Σταματούλα Τσικρικά.
Κοροναϊός: Πόσο προστατευμένοι είμαστε αν έχουμε ήδη νοσήσει – Τι είναι η υβριδική ανοσία στην «Ομικρον»
Η γρίπη και πώς μεταδίδεταιΚαθώς
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους
2 μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.
Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.
Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους – Πόσο διαρκούν τα συμπτώματαΟι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Πότε πρέπει να ανησυχήσουμεΥπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:
υψηλός και παρατεινόμενος πυρετόςγρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοήκυάνωσηάρνηση για λήψη υγρών ή τροφήςμειωμένη δραστηριότητα, υπνηλίαδιέγερση ή σπασμοίεπανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:
υψηλός και παρατεινόμενος πυρετόςδύσπνοιαπόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθοςλιποθυμικά επεισόδιασύγχυσηπολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοιΟι επιπλοκές της γρίπηςΗ γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.
Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημαΤο κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.
Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα.
Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι «κλασικές» διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης – παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα.
Τι πρέπει να κάνετε αν αρρωστήσετεΗ τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη. Για το λόγο αυτό:
Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ’όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.Πώς θεραπεύεται η γρίπηΌπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως «θα κάνει τον κύκλο της». Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, αν δεν συμβουλευθείτε πρώτα γιατρό.
Πως θα προστατευτούμε από τη γρίπη – Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιοΜέχρι σήμερα,ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για την γρίπη, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.
Όταν οι ιοί της γρίπης που περιλαμβάνει το εμβόλιο είναι παρόμοιοι με τους ιούς που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι πολύ αποτελεσματικό. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70-90% των ατόμων που εμβολιάζονται. Στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βαριά απώλεια για τη δημοσιογραφία
- Αποκεφάλισαν το «κοριτσάκι» στο πάρκο του Ευαγγελισμού
- Νίκος Ξανθόπουλος: Αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία για την ταφή του
- Μάριος Πρίαμος Ιωαννίδης: Σε σχέση με την Ελευθερία Ελευθερίου
- Θρήνος στη Σητεία για 40χρονη μητέρα: Πέθανε από κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα
- Γλυφάδα: Κλέφτης άρπαξε με αριστοτεχνικό τρόπο πορτοφόλι από τσάντα γυναίκας - Δείτε βίντεο
- Απόφαση του ΣτΕ βοηθά την εφορία να βεβαιώνει πρόστιμα
- Survivor All Star: Τους "έδωσε" η παραγωγή...
- Γρίπη: Πότε πρέπει να ανυσηχήσουμε και πότε έχουμε ανοσία
- Βίντεο ντοκουμέντο: Υποδύθηκε τον πελάτη και έκλεψε πορτοφόλι σε εστιατόριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Λάρισα: Νέα... Σούδα – Τι χτίζουν «αθόρυβα» οι Αμερικανοί;
- Συντάξεις: Περιμένουν μέχρι και τέσσερα χρόνια για να λάβουν την επικουρική
- Δώρο Πάσχα: Eρχεται έκτακτο δώρο Πάσχα για 1,1 εκατ. δικαιούχους – Ποιους θα αφορά
- Καιρός: Προ των πυλών μετεωρολογική «βόμβα» – Πότε και πού θα χτυπήσει
- Ιταλία: 29χρονη διανύει 1.600 χιλιόμετρα την ημέρα για τη δουλειά της!
- Γυναικοκτονία στη Νίκαια: Η κακοποιητική συμπεριφορά του δράστη ήταν γνωστή στις αρχές
- Τζόκοβιτς: Το μυστήριο με τα σκευάσματα συνεχίζεται – Νέο περιστατικό
- Κοροναϊός: Πόσο προστατευμένοι είμαστε αν έχουμε ήδη νοσήσει – Τι είναι η υβριδική ανοσία στην «Ομικρον»
- Πάτρα: Απολογείται σήμερα η μοναδική γυναίκα από τους επτά αντιεξουσιαστές-ληστές με τα όπλα και τα εκρηκτικά
- Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Γρίπη: Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα, πότε πρέπει να ανησυχήσουμε – Ολα όσα πρέπει να ξέρετε
- Δώρο Πάσχα: Eρχεται έκτακτο δώρο Πάσχα για 1,1 εκατ. δικαιούχους – Ποιους θα αφορά
- Οι αρχαίοι αλληλογραφούν- To 7o επεισόδιο του podcast «Γλώσσα Γλώσσα»
- Τουρκία: Στρέφεται στη Βρετανία ο Ερντογάν για αγορά μαχητικών μετά από το μπλόκο των ΗΠΑ για τα F-16;
- Τσιτσιπάς: Το μεσημέρι της Τρίτης η «μάχη» για τα ημιτελικά
- Πάτρα: Απολογείται σήμερα η μοναδική γυναίκα από τους επτά αντιεξουσιαστές-ληστές με τα όπλα και τα εκρηκτικά
- Γυναικοκτονία στη Νίκαια: Η κακοποιητική συμπεριφορά του δράστη ήταν γνωστή στις αρχές
- Ιταλία: 29χρονη διανύει 1.600 χιλιόμετρα την ημέρα για τη δουλειά της!
- Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ εντυπωσίασε στο κόκκινο χαλί στη Σαουδική Αραβία με μαντίλα και μακρύ φόρεμα
- Πάφος: Έξι καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών το τριήμερο
- «Ομάδες αυτοκτονίας με αστυνομικούς για €30-Ελπίζω να ενημέρωσαν τον Αρχηγό…»
- Ο ασταμάτητος Μπενζεμά ισοφάρισε τον θρυλικό Ραούλ!
- Γυναικοκτονία στη Νίκαια: Γνωστή η κακοποιητική συμπεριφορά του δράστη – Σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα
- Τα τρία «κλειδιά» για σύνταξη πριν τα 62: Αυτές είναι οι «τυχερές» κατηγορίες ασφαλισμένων
- Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα του Δημοσίου
- Ευριπίδης: Η πάλη ανάμεσα στο παλαιό και στο νέο (Μέρος Ζ’)
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημα για Μαλένα και Ίριδα