Η Cop28 και η ελληνική ιστορία επιτυχίας

Ντουμπάι και COP28, λοιπόν. Η ετήσια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που έφτασε αισίως στην 28η διοργάνωση και φέτος έκανε διπλό ρεκόρ συμμετοχής με 190 χώρες και 84.000 διαπιστευμένους συμμετέχοντες. Είναι αναμφίβολα αξιοσημείωτο ότι σε ένα έτος που αναμένεται να είναι το θερμότερο στην ιστορία, το ενδιαφέρον για την κλιματική δράση γιγαντώνεται.

Και είναι σίγουρα ελπιδοφόρο να περπατάς στον χώρο της COP, ανάμεσα σε μια πανσπερμία λαών, που πολλοί επιλέγουν

να εμφανίζονται με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, γνωρίζοντας ότι όλοι υπηρετούμε ένα κοινό σκοπό. Την έγνοια για το μέλλον και τη σωτηρία του πλανήτη.

Ο πρωταρχικός στόχος του συνεδρίου είναι να αναζητεί λύσεις και συγκλίσεις για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, με πιο εμβληματικό στόχο τον περιορισμό της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον +1,5° (σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή). Είναι το όριο το οποίο άπαξ και περάσουμε τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι οι συνέπειες για το κλίμα θα είναι μη αναστρέψιμες. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι κάθε κράτος δεσμεύεται για τα μέτρα που αναλαμβάνει να υλοποιήσει και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Ειδικά η φετινή σύνοδος είναι ιδιαίτερα  σημαντική καθώς γίνεται ένας πρώτος απολογισμός των στόχων που είχαν τεθεί το 2015 στο Παρίσι και είχαν ορίζοντα υλοποίησης το 2025.

Παράλληλα, όμως, μία διοργάνωση με τόσους πολλούς συμμετέχοντες και τη δημοσιότητα που τη συνοδεύει, αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα, ώστε οι χώρες να πουν την «ιστορία» τους. Να παρουσιάσουν δηλαδή την κλιματική και ενεργειακή τους πολιτική. Αυτή η ιστορία για την Ελλάδα είναι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο των ηγετών, μία ιστορία επιτυχίας. Η χώρα μας παρά την οικονομική κρίση πέτυχε να μειώσει κατά 43% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το 2005 που είναι το έτος βάσης. Καταφέραμε να μειώσουμε τη χρήση λιγνίτη για την ηλεκτροπαραγωγή, κατά 80%. Πετύχαμε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα να προσεγγίζει το 50%, με στόχο αυτό να φτάσει στο 80% μέχρι το 2030.

Διπλασιάσαμε σχεδόν την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ τα τελευταία 4 χρόνια και καταφέραμε η χώρα μας να είναι πια 7η στον κόσμο σε ό,τι έχει να κάνει τη συνεισφορά του ήλιου και του αέρα στην ηλεκτροπαραγωγή. Αυτή είναι μία εξαιρετική ιστορία επιτυχίας για την οποία θέλαμε να μιλήσουμε στον κόσμο. Χάρη σε αυτή την πρόοδο καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την ενεργειακή κρίση. Η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα με την οποία μετουσιώνουμε τις πολιτικές αποφάσεις σε μετρήσιμη πρόοδο, είναι ένα εχέγγυο επιτυχίας και αξιοπιστίας που ακολουθεί πλέον τη χώρα. Μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε καινοτόμες παρεμβάσεις και να κάνουμε και άλλους κοινωνούς του δικού μας οράματος. Αυτή είναι και η ιστορία των GR-eco Islands, του σχεδίου για τη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε πράσινα και βιώσιμα.

Στο Ντουμπάι είχαμε τη μεγάλη χαρά να υπογράψουμε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της COP28 Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, ένα μνημόνιο συνεργασίας με τη MASDAR των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ώστε να γίνει ο Πόρος το επόμενο GR-eco Island. Το έργο περιλαμβάνει μια σειρά από πράσινες παρεμβάσεις με πιο εμβληματική ίσως, την κατασκευή ενός πλήρως ηλεκτρικού πλοίου για την πορθμειακή γραμμή Πόρος – Γαλατάς.

H συμφωνία υπεγράφη στο ελληνικό περίπτερο, γιατί έχοντας διαπιστώσει την ανάγκη να στεγάσουμε και να αναδείξουμε τη δουλειά που γίνεται, η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά φέτος το δικό της «στρατηγείο» στην COP. Ενα ελληνικό περίπτερο που θα φιλοξενήσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνόδου στις 12 Δεκεμβρίου περίπου 40 παράλληλες εκδηλώσεις με περισσότερους από 200 ομιλητές, μεταξύ των οποίων υπουργοί από 8 χώρες, κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προσωπικότητες όπως o ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι. Ηταν ιδιαίτερη η χαρά μας να τους υποδεχόμαστε στο ελληνικό περίπτερο τις προηγούμενες ήμερες και να διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά πόσο έχει αναβαθμιστεί η θέση της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η χώρα μας έχει πια μια ξεκάθαρα εξωστρεφή προσέγγιση για την ενέργεια και αξιοποιεί στο έπακρο την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την άκρως απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικής αναβάθμισης. Είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε μεθοδικά στο ΥΠΕΝ και βλέπουμε με ικανοποίηση ότι αυτό πλέον αναγνωρίζεται και στο μεγαλύτερο διεθνές φόρουμ για την ενέργεια και το κλίμα.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Keywords
Τυχαία Θέματα