Η Α’ Θεσσαλονίκης και το παρασκήνιο για το «κόψιμο» Καστανίδη

Το τηλέφωνο του Χάρη Καστανίδη χτύπησε το μεσημέρι του Σαββάτου, λίγο προτού η απόφαση λάβει δημόσιο χαρακτήρα. Στην απέναντι πλευρά του τηλεφώνου ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ανακοίνωσε στον πρώτο σε σταυρούς του ψηφοδελτίου της Α' Θεσσαλονίκης ότι επέλεξε, για αυτές τις δύο ημέρες σύγκλισης και διάλυσης της Βουλής, να κρατήσει την έδρα της

συγκεκριμένης Περιφέρειας.

Με την κίνησή του αυτή ο Ανδρουλάκης έχριζε βουλευτή τον πρώτο σε σταυρούς στη Νότια Αθήνα, Παύλο Χρηστίδη, ενώ απελευθέρωνε τη δεύτερη έδρα του Ηρακλείου, την οποία κατέλαβε, πίσω από την Ελένη Βατσινά, ο Φραγκίσκος Παρασύρης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε στον Καστανίδη πως η επιλογή της έδρας δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, αλλά είναι καθαρά συμβολική: το ΠΑΣΟΚ ήρθε τέταρτο συνολικά στη Θεσσαλονίκη, πίσω από την Ελληνική Λύση, και με δεδομένη την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ η Χαριλάου Τρικούπη θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη Μακεδονία τις επόμενες 30 ημέρες μέχρι την κάλπη της 25ης Ιουνίου, ώστε να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του κόμματος σε όλη την Επικράτεια.

Εκτός από τη δική του πρώτη εμφάνιση ως εκλεγμένου βουλευτή στην Περιφέρεια της Α' Θεσσαλονίκης, οι κινήσεις του Ανδρουλάκη συνεχίζονται και σε πρακτικό επίπεδο. Υστερα από επικοινωνία που είχαν πριν από λίγες ημέρες, ο νέος βουλευτής Κιλκίς, Στέφανος Παραστατίδης, αναλαμβάνει επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού προεκλογικά για την περιοχή της Μακεδονίας - η επιλογή οφείλεται στην επιτυχημένη καμπάνια που έκανε ο Παραστατίδης στην Περιφέρειά του, φέρνοντας το κόμμα του στη δεύτερη θέση και στο 17%, από το 11,2% που είχε κερδίσει το 2019.

«Προσωπική προσβολή»

Ο Ανδρουλάκης εξήγησε πως αυτή του η επιλογή δεν έχει σε καμία περίπτωση προσωπικό χαρακτήρα - και αυτό ενώ επιτελικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά στην επόμενη κάλπη ο Ανδρουλάκης να επιλέξει μια άλλη έδρα, καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε επικεφαλής σε ποιες τρεις Περιφέρειες θα δηλώσει υποψήφιος, χωρίς την άτυπη δέσμευση του σταυρού από την προηγούμενη κάλπη.

Ο Καστανίδης, ωστόσο, είδε στις κινήσεις του Ανδρουλάκη «προσωπική προσβολή», μένοντας περισσότερο στον χρόνο για τον οποίο ενημερώθηκε για την απόφαση του προέδρου του κόμματος. Παρότι θεωρήθηκε πως η δυσφορία Καστανίδη μπορούσε να περιοριστεί στην ιδιωτική τους συζήτηση, με δεδομένο ότι υπάρχουν 30 ημέρες προεκλογικού αγώνα με σημαντικό διακύβευμα, στη Χαριλάου Τρικούπη είδαν τη σχετική αντίδραση να παίρνει και δημόσιο χαρακτήρα. «Δεν αξιώνω κανόνες δεοντολογίας σε μιαν εποχή έκπτωσης της πολιτικής. Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε, έκρινε και αποφάσισε μόνος, όπως, άλλωστε, δικαιούται (...)

Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου» ανέφερε στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας πάντως πως η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την υποχρέωσή του «να δώσει μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης. Απλός μαχόμενος πολίτης ή μετέχων στο ψηφοδέλτιο, είναι αδιάφορο».

Αλλαγές και μετακινήσεις

Πρωτοεκλεγμένος βουλευτής το 1981, ο Καστανίδης είχε διαγραφεί το 2012 από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο και στη συνέχεια ίδρυσε με τη Λούκα Κατσέλη το κόμμα «Κοινωνική Συμφωνία». Το 2015 εντάχθηκε στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και το 2019 εξελέγη εκ νέου βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, από τη Χαριλάου Τρικούπη επέμεναν ότι «δεν υπάρχει τίποτα από πίσω όσον αφορά τον Καστανίδη» και επιλέγουν να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση της δυσφορίας Καστανίδη - με γνώμονα τη μεγάλη εικόνα και την προεκλογική εκστρατεία που πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Ειδικά σε αυτή τη φάση, που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, σε καμία περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θέλουν να συζητήσουν για μεγαλύτερη ή μικρότερη εσωστρέφεια. Με την ατάκα για την «επετηρίδα», όπως αυτή ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θεωρείται πως ο Ανδρουλάκης «έκλεισε» και το όποιο παρόμοιο ζήτημα μπορεί να προκύψει στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα