Η «ακτινογραφία» του επιβαρυμένου ΕΣΥ – Πόσο ακόμη αντέχουν τα νοσοκομεία

Μαίνεται ο πόλεμος στα νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα αφήνουν μία… χαραμάδα αισιοδοξίας για τη συγκράτηση του αριθμού των νέων ημερήσιων κρουσμάτων. Οι νοσηλείες των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 σε απλούς θαλάμους και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς στο σύνολο της επικράτειας ξεπερνούν τους 4.000.

Οπως αποδεικνύεται από  στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα «ΝΕΑ» τα οποία συνθέτουν την «ακτινογραφία» του επιβαρυμένου ΕΣΥ, τα νοσοκομεία της Βόρειας

Ελλάδας είναι αυτά που «φλέγονται».

Αναλυτικότερα, έξι στους 10 ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον πανδημικό ιό αναπτύσσοντας ήπια έως και σοβαρά συμπτώματα, λαμβάνουν νοσοκομειακή φροντίδα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την Αττική είναι αρκετά πιο χαμηλό, έως και την περασμένη Κυριακή δεν ξεπερνούσε το 15%, γεγονός που δείχνει την… ανισοκατανομή της υγειονομικής κρίσης που διαπερνά τη ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ.

Επιπρόσθετα και σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς η ίδια «ακτινογραφία», αποκαλύπτει πως τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδα χρειάζονται άμεσα υποστηρικτικές ανάσες. Και αυτό διότι το 51% των ασθενών που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη και στις όμορες επιβαρυμένες περιοχές, με αποτέλεσμα η πληρότητα των Εντατικών να αγγίζει πλέον το 100%.

Συνεχείς εισαγωγές

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στη γενική εφημερία της περασμένης Δευτέρας του  νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών, με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Παναγιώτη Μπογιατζίδη να σημειώνει κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό, ότι παρατηρήθηκε μείωση εισαγωγών εν συγκρίσει με την προηγούμενη εφημερία.

Παρ’ όλα αυτά, η κάλυψη των διαθεσίμων απλών κλινών Covid αγγίζει πλέον το 85%, ενώ την ίδια ώρα οι γιατροί αναζητούν εναγωνίως χώρους για να αναπτύξουν κλίνες εντατικής.

Οι ανάγκες άλλωστε για διασωλήνωση έχουν περάσει κάθε προηγούμενο, με τις επιπτώσεις της εποχικής γρίπης να φαντάζουν πλέον ως «παρωνυχίδα». Πιο συγκεκριμένα, έως και τη Δευτέρα το βράδυ 860 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Από αυτούς, οι 597 ήταν διασωληνωμένοι, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς καθημερινά «ξεσπά» στο ΕΣΥ η ευρεία κυκλοφορία του κορωνοϊού τις προηγούμενες δυο με τρεις εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται δε, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, από το σύνολο των ανθρώπων που μολύνονται περίπου το 10-15% θα χρειαστούν να νοσηλευτούν και εξ’ αυτών το 5% υπολογίζεται ότι θα διασωληνωθούν.

Την ίδια ώρα, σήμα κινδύνου εκπέμπουν και τα δεδομένα που αφορούν στις μολύνσεις του υγειονομικού προσωπικού, με τους νοσηλευτές να είναι οι πρώτοι που ασθενούν (51%) και τους γιατρούς να ακολουθούν (27%).

Αρνητική εντύπωση προκαλεί ότι το τελευταίο διάστημα, στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα αλλά και «στενές επαφές», με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές της εβδομάδας και μόνον στην Αθήνα 132 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είχαν τεθεί εκτός εργασίας, λόγω κορoναϊού.

Μάλιστα, περίπου ένας στους τέσσερις γιατρούς και  νοσηλευτές που νοσούν από τον SARs-CoV-2 έχουν εμφανίσει συμπτώματα του αναπνευστικού, με αποτέλεσμα να βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα