Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για την παρουσία στρατιωτών στο Καστελόριζο

Σε μια περίοδο που η Άγκυρα δυναμιτίζει συνεχώς το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου στάθηκαν αφορμή για νέα επίθεση και απειλές κατά της Αθήνας. Ο λόγος για την αποβίβαση στρατιωτών από πλοίο της γραμμής στο Καστελόριζο.

Η Τουρκία βρήκε αφορμή να κατηγορήσει την Ελλάδα πως παραβιάζει τη Συνθήκη των

Παρισίων του 1947 σχετικά με το Καστελόριζο.

Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει πως πρόκειται απλώς για εναλλαγή της φρουράς που πηγαίνει από τη Ρόδο στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σίγουρα δεν αποτελεί αιφνιδιαστική κίνηση.

Σημειώνεται πως σε παλαιότερο χρόνο, ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ξεκαθαρίσει πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα για τα επεκτατικά της σχέδια.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τσελίκ

Παίρνοντας αφορμή από τις φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, με ανάρτησή του στο Twitter συνεχίζει τις προκλήσεις δηλώνοντας πως η στρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου είναι «πράξη πειρατείας» και πως είναι «ηλιθιότητα να τείνεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας».

Yunanistan’ın Meis adasını silahlandırma girişimi yeni bir korsanlık örneğidir.
Türkiye’nin kıyılarına silah doğrultmak akılsızlıktır.
Yunanistan hukuka aykırı bu adımları atarak Ege’de ve Akdeniz’de korsan politikaların temsilcisi olmuştur.

— Ömer Çelik (@omerrcelik) August 31, 2020

Νωρίτερα, πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ασκόι, υιοθετώντας τα τουρκικά δημοσιεύματα για «στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας στο Καστελόριζο».

Μάλιστα, ο τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή τότε «η χαμένη θα είναι εκείνη».

«Στα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύτηκαν ειδήσεις σχετικά με στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας στο Καστελόριζο. Το καθεστώς που διέπει το Καστελόριζο είναι αυτό της αποστρατιωτικοποίησης με βάση τη συνθήκη του Παρισιού το 1947. Εάν οι ειδήσεις στον Τύπο είναι σωστές, αυτό είναι μια ένδειξη της έλλειψης νομιμότητας στην Ελλάδα και της πραγματικής πρόθεσής της για την Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Ακσόι, και συμπλήρωσε:

«Απορρίπτουμε τυχόν παράνομες τροποποιήσεις σχετικά με το καθεστώς του νησιού».

Τα επίμαχα δημοσιεύματα

Τα τουρκικά δημοσιεύματα, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που δείχνουν έλληνες στρατιωτικούς να αποβιβάζονται μαζί με τουρίστες στο νησί, υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο, μόλις 2 χλμ από την Τουρκία».

«Η Ελλάδα στην επέτειο της 30ης Αυγούστου αποβίβασε στρατό στο νησί που βρίσκεται στα 2 χιλιόμετρα μακριά» αναφέρει το haberler.com, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση με την Τουρκία, μεταφέροντας στρατό στο Καστελόριζο αν και -όπως υποστηρίζει- με βάση της Διεθνείς Συνθήκες θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο.

Το άρθρο αναφέρει ότι «η Ελλάδα, η οποία με τα βήματα που κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνει την ένταση, στην επέτειο της 30ης Αυγούστου αποβίβασε στρατό στο Καστελόριζο πού βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και το οποίο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο. Η Ελλάδα που κάνει διάφορες προβοκάτσιες στην περιοχή τελευταία με τουριστικό φέρι μπόουτ εγκατέστησε στρατό στο Καστελόριζο στο οποίο απαγορεύεται να υπάρχει στρατός».

«Τα συγκεκριμένα βήματα της Ελλάδας αποτελούν νέες παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων του 1947. Η διοίκηση της Αθήνας παρά το ότι απαγορεύεται να υπάρχει εκεί στρατός από το 1960 και εντεύθεν συνεχίζει να εξοπλίζει αυτά τα νησιά» προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα