Η απευθείας αλληλογραφία Ουάσιγκτον - Μόσχας για τα πυρηνικά

Οι ΗΠΑ εδώ και αρκετούς μήνες στέλνουν ιδιωτικά μηνύματα στη Μόσχα προειδοποιώντας τη ρωσική ηγεσία για τις σοβαρές συνέπειες που θα ακολουθούσαν εάν έκανε χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτό δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στη «The Washington Post», αναφέροντας ότι τα μηνύματα υπογραμμίζουν αυτό που ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι συνεργάτες του έχουν διατυπώσει δημοσίως.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει γενικά αποφασίσει να κρατήσει τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες ενός πυρηνικού

πλήγματος σκόπιμα ασαφείς, ώστε το Κρεμλίνο να ανησυχεί για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ουάσιγκτον, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν τις ευαίσθητες διαβουλεύσεις.

Η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να καλλιεργήσει αυτό που είναι γνωστό ως «στρατηγική ασάφεια» σε σχέση με τα πυρηνικά, έρχεται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να κλιμακώνει τη ρητορική της για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων εν μέσω της επιστράτευσης που αποσκοπεί στην αναχαίτιση των ρωσικών στρατιωτικών απωλειών στην ανατολική Ουκρανία.

Η νέα καμπή του πολέμου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμετείχε στις ιδιωτικές επικοινωνίες με τη Μόσχα, αλλά οι αξιωματούχοι δεν θα έλεγαν ποιος παρέδωσε τα μηνύματα ή το εύρος του περιεχομένου τους. Δεν ήταν σαφές εάν οι ΗΠΑ είχαν στείλει νέα ιδιωτικά μηνύματα τις ώρες που ακολούθησαν από την τελευταία συγκαλυμμένη πυρηνική απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, με την οποία ανακοίνωσε την απόφαση για επιστράτευση νωρίς την Τετάρτη, αλλά ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επικοινωνία αυτή λαμβάνει χώρα με συνέπεια τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα ο Πούτιν είπε ότι δεν μπλοφάρει όταν λέει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει η Ρωσία για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας – μια συγκεκαλυμμένη αναφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της.

Στην κρίσιμη νέα καμπή του πολέμου με αρκετούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι η Ρωσία μπορεί να μη διστάσει να αξιοποιήσει με κάποιον τρόπο το πυρηνικό της οπλοστάσιο, υπάρχει και ο νέος παράγοντας των δημοψηφισμάτων. Η προσάρτηση εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία, θα σημάνει ότι η Μόσχα μπορεί να ισχυριστεί ότι δέχεται επίθεση σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα από τη Δύση που συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Πόσο σοβαρά το σκέφτεται

Αλλά ακόμη και ένα περιορισμένο συμβατικό χτύπημα από τον αμερικανικό στρατό κατά της Ρωσίας θα θεωρούνταν απερίσκεπτο από πολλούς στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με μια πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία.

Ο James M. Acton, συνδιευθυντής του προγράμματος πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι δεν έχει νόημα σε αυτό το σημείο να σχεδιάσουμε τις απαντήσεις των ΗΠΑ, επειδή υπάρχει ένα τόσο ευρύ φάσμα πιθανών ρωσικών ενεργειών – από μια υπόγεια πυρηνική δοκιμή που δεν θα βλάψει κανέναν μέχρι μια μεγάλης κλίμακας έκρηξη που θα σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες – και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν είναι κοντά στο να περάσει το όριο.

«Αν πραγματικά σκεφτόταν πολύ σοβαρά να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα πολύ σύντομα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ήθελε να το ξέρουμε αυτό», δήλωσε ο Acton. «Θα προτιμούσε πολύ περισσότερο να απειλήσει με χρήση πυρηνικών για να μας αναγκάσει σε παραχωρήσεις, παρά να χρειαστεί να ακολουθήσει πραγματικά το δρόμο της χρήσης πυρηνικών».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό που θα αποτελούσε και την πρώτη χρήση πυρηνικού όπλου μετά τους βομβαρδισμούς της Ιαπωνίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1945.

Keywords
Τυχαία Θέματα