Η απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό στην Αθήνα, χωρίς ψευδαισθήσεις

Το Κυπριακό θα βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων στο υπουργείο Εξωτερικών αύριο, μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Ανχελαν Ολγκίν. Η Ολγκίν θα επισκεφθεί την Αθήνα ένα εικοσιτετράωρο μετά τη σημερινή συνάντηση κορυφής της Αγκυρας μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ερντογάν, κατά την οποία αναμένεται να τεθεί το Κυπριακό, αν και δεν θα είναι

από τα βασικά θέματα της ατζέντας, ούτε καμία πλευρά τρέφει ιδιαιτέρες… ψευδαισθήσεις για τη διάθεση της τουρκικής πλευράς να προωθήσει σχεδόν αποκλειστικά την επιλογή της για λύση δύο κρατών. Αυτό, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, φαίνεται να είναι και το συμπέρασμα της περίπου δέκα ημερών περιοδείας της Ολγκίν, κατά την οποία είχε κατ’ ίδιαν συναντήσεις με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Ερσίν Τατάρ και τον Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Η εικόνα που υπάρχει στη Λευκωσία είναι πως, παρότι το ψευδοκράτος και η Αγκυρα συμφώνησαν στην αποστολή της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, η πρόθεσή τους είναι να τορπιλίσουν και αυτή τη διαδικασία, εξαντλώντας τις συζητήσεις στο σχέδιό τους για διχοτόμηση, ώστε να καταλήξει και αυτή η προσπάθεια σε αδιέξοδο. Κι η άποψη που διατυπώνεται στην κατοχική πλευρά, άλλωστε, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί, καθώς κι από τον κυπριακό Τύπο ενημερωνόμαστε πως η θέση της ήταν ότι «τα θέματα αυτά συζητιούνται επί δεκαετίες και έχουν πια εξαντληθεί».

Η ανησυχία της Λευκωσίας

Θυμίζω ότι η αποστολή αυτή της Ολγκίν, για μια νέα προσπάθεια έναρξης συζητήσεων για αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού, ήταν εξαρχής σχεδιασμένη να διαρκέσει ένα εξάμηνο. Ο χρόνος, λοιπόν, εξαντλείται. Γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στη Λευκωσία για τις τουρκικές προθέσεις, καθώς θεωρούν πως η Αγκυρα αποδέχθηκε τον διάλογο προκειμένου να τον οδηγήσει σε αποτυχία. Την οποία, στη συνέχεια, θα επικαλεστεί για να κλιμακώσει την πολιτική δημιουργίας τετελεσμένων στα κατεχόμενα. Θα δούμε τι θα βγάλει, βέβαια, η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν. Αλλά, αν οι παραπάνω εκτιμήσεις δικαιωθούν, όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα θα γίνουν πολύ σοβαρά…

Το τηλεφώνημα του Μητσοτάκη

Πριν αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός για την Αγκυρα, πάντως, αναμένεται και τηλεφωνική συνομιλία του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλει να βρεθεί και το Κυπριακό στην ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη – Ερντογάν, με την ελπίδα ότι «θα προκύψει κάτι θετικό, ειδικότερα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επανέναρξη των συνομιλιών», όπως ανέφερε.

Ο Ενγκελς και ο Κουτσούμπας

Η περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία, εκτός από τις πολλές πολλές συναντήσεις με ομογενείς και τις πολιτικές εκδηλώσεις όπου μίλησε, ήταν και ευκαιρία για επισκέψεις ιστορικού χαρακτήρα. Διότι, μετά το Νταχάου, έκανε κι ένα πέρασμα από το σπίτι-μουσείο του Φρίντριχ Ενγκελς στο Βούπερταλ, όπου ξεναγήθηκε παρέα και με τον επικεφαλής της οργάνωσης του ΚΚΕ Γερμανίας, Δημήτρη Αμπατιέλο (της γνωστής ιστορικής οικογενείας, αν δεν με απατούν οι πληροφοριοδότες μου).

Ο Αμπατιέλος, μάλιστα, μετά την ξενάγησή τους, δώρισε στον ενθουσιασμένο Κουτσούμπα, σε ανάμνηση της επίσκεψής του, μια συλλογή μικρών αφισών της Στρατιωτικής Ακαδημίας αφιερωμένη στον Ενγκελς και ένα μετάλλιο της Στρατιωτικής Ακαδημίας που αποτυπώνει τον Ενγκελς, φιλοτεχνημένο σε φημισμένη γερμανική πορσελάνη Μάισεν.

Ο Αδωνις, ο Ιησούς και ο Λένιν

Εναν μικρό χαμό προκάλεσε στα κοινωνικά δίκτυα η ανακάλυψη κάποιων ενός παλιού βίντεο του Αδωνη Γεωργιάδη, από την εποχή που πουλούσε τηλεοπτικά τα βιβλία των εκδόσεών του, στο οποίο πλάσαρε ένα βιβλίο με τίτλο «Το χειρόγραφο του Ιησού». Κι είναι περιττό να σας πω ότι έγιναν παραλληλισμοί με τις γνωστές επιστολές που πούλαγε ο Βελόπουλος, ο όποιος εμφανίστηκε να πανηγυρίζει… δικαιωμένος, ενώ το επίμαχο βίντεο αναμετέδωσε και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο Γεωργιάδης, πάντως, έμπειρος σε αυτή την κριτική, που του έχει γίνει και στο παρελθόν, αντεπιτέθηκε διερωτώμενος αν κάθε βιβλιοπωλείο υιοθετεί το περιεχόμενο όσων βιβλίων πουλάει.

«Η κατηγορία προς τον κ. Βελόπουλο δεν είναι ότι πουλούσε στο βιβλιοπωλείο του εν μέσω χιλιάδων άλλων τίτλων το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά ότι το εξέδωσε ο ίδιος» σχολίασε, προσθέτοντας ότι «εγώ στην εκπομπή μου έχω πουλήσει και το Κεφάλαιο του Μαρξ αλλά και τα Απαντα του Λένιν. Δηλαδή είχα υιοθετήσει τις κομμουνιστικές ιδέες επειδή τα είχα πουλήσει στην εκπομπή μου; Βιβλιοπωλείο είχαμε, συγγραφείς καλούσαμε, τα βιβλία τους δείχναμε. Τέλος ιστορίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα