Η Αθήνα στην 25η θέση παγκοσμίως για υβριδική εργασία

Στις καλύτερες πόλεις για υβριδική εργασία βρίσκεται η Αθήνα, η οποία καταλαμβάνει την 25η θέση σε σύνολο 4.000 τοποθεσιών σε 120 χώρες του κόσμου. Για τους ψηφιακούς νομάδες η Αθήνα καταγράφει χαμηλά ενοίκια και κόστος στις συγκοινωνίες, καλό κλίμα, αλλά είναι μάλλον ακριβή στο φαγητό και έχει χαμηλές ταχύτητες του

Internet.

Σύμφωνα με το δεύτερο ετήσιο Βαρόμετρο «Work from Anywhere2024» της International Workplace Group, η Βουδαπέστη αναδείχθηκε παγκοσμίως ως ο κορυφαίος προορισμός, ξεπερνώντας πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και η Σιγκαπούρη, ενώ η Αθήνα βρέθηκε στην 25η θέση, ψηλότερα από το Σίδνεϊ, το Λονδίνο, το Τορόντο, το Δουβλίνο.

Η τάση του workation, όπου οι ταξιδιώτες συνδυάζουν εργασία και διακοπές στον ίδιο προορισμό, έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, πάνω από οκτώ στους δέκα υβριδικούς εργαζομένους (84%) σκέφτονται να επεκτείνουν τις διακοπές τους για να εργαστούν εξ αποστάσεως, ενώ η έκθεση της IWG αποκάλυψε ότι το 74% ανέφερε πως η δυνατότητα εργασίας από οπουδήποτε είναι σημαντικό κριτήριο στην αναζήτηση νέας εργασίας.

Η αξιολόγηση των 30 κορυφαίων πόλεων έγινε βάσει δέκα κριτηρίων, όπως το κλίμα, ο πολιτισμός, η διαμονή, οι συγκοινωνίες, η γαστρονομία, η ευεξία, η ταχύτητα του Διαδικτύου, η βιωσιμότητα και η διαθεσιμότητα ευέλικτων χώρων εργασίας, με κάθε πόλη να βαθμολογείται σε κλίμακα 1-10. Η Αθήνα, όπως προκύπτει, συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία αναφορικά με το κλίμα (8,5), το κόστος μηνιαίας στέγασης (9,5) και το μεταφορικό κόστος (9). Στο κόστος διαβίωσης, όπως γεύματα, καφές κ.τ.λ., ήταν στη μέση της βαθμολογίας (5), ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι η βαθμολογία της στην ταχύτητα της ευζωνικής σύνδεσης (2,5).

Το τελικό σκορ για την Αθήνα είναι 65/100 όταν η Βουδαπέστη, που είναι στην πρώτη θέση (75/100), εμφανίζεται να έχει υψηλές βαθμολογίες σε κρίσιμους τομείς όπως οι συγκοινωνίες, το Internet και η διαθεσιμότητα ευέλικτων χώρων εργασίας, αν και δεν την ευνοεί το κλίμα της. Η Βαρκελώνη βρίσκεται στη δεύτερη θέση (73,5/100), ενώ στην 3η θέση είναι το Ρίο (73,5/100). Πάντως φέτος εκτός από τους παραδοσιακούς προορισμούς εμφανίστηκαν και αναδυόμενοι προορισμοί που κερδίζουν την προτίμηση των ψηφιακών νομάδων, όπως το Οστιν στο Τέξας, η Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο, το Μαρακές στο Μαρόκο και η Βαλέτα στη Μάλτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα