Η Μπαρτσελόνα δίπλα στους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Αυτή την Τρίτη, 20 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάζεται με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και εκτοπισμένων στην ιστορία με 110 εκατομμύρια σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ: «Η Μπαρτσελόνα, ευαίσθητη σε αυτό το πρόβλημα μέσω του Ιδρύματός της, συνεχίζει να εργάζεται με παιδιά και νέους πρόσφυγες, τόσο σε έργα σε διαφορετικές ηπείρους στο πλαίσιο της παγκόσμιας

συμμαχίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όσο και στην Ελλάδα όπου ο οργανισμός πραγματοποιεί, σε συνεργασία με διάφορες τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, προγράμματα για τη βελτίωση της συναισθηματικής ευεξίας, της ποιότητας ζωής, της εκπαίδευσης και της υγείας των ανηλίκων προσφύγων και των οικογενειών τους.

Η Μάρτα Σεγού, γενική διευθύντρια του Barça Foundation, την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκε τους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου το ίδρυμα της Μπαρτσελόνα εργάζεται με πρόσφυγες βάσει της δικής της κοινωνικο-εκπαιδευτικής και αθλητικής μεθοδολογίας, «SportNet», εκτός από τη συνεργασία με άλλες δράσεις που επικεντρώνονται στην πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας, πρόσβαση στη μη τυπική εκπαίδευση· και εργαστήρια για την προσωπική ανάπτυξη και τις περιβαλλοντικές δεξιότητες.

Η αποστολή ακολούθησε το έργο που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τις τοπικές ελληνικές οργανώσεις «Cheering» και «Organization Earth», δύο ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται σε διάφορους καταυλισμούς προσφύγων στην Αθήνα και γύρω από αυτήν. Από το έργο ωφελούνται περισσότερα από 650 παιδιά και έφηβοι που ζουν σε διάφορους καταυλισμούς (Μαλακάσα, Σχιστό και Ριτσώνα) ή στην ίδια την ελληνική πρωτεύουσα.

Η Fundació FC Barcelona εργάζεται από το 2017 σε διάφορους τομείς τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στο νησί της Λέσβου.

Στην περίπτωση του Cheering, ενός οργανισμού που έχει αφιερωθεί στην πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας του προσφυγικού πληθυσμού στην Ελλάδα από το 2018, ένας από τους στόχους είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (ιατρικές εξετάσεις και παραπομπές σε δωρεάν εξειδικευμένους ιατρικές υπηρεσίες όπως οδοντίατροι, οπτομετρητές και κέντρα εμβολιασμού).

Το έργο ωφελεί περισσότερα από 250 παιδιά και έφηβους από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μαλακάσα και τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων μωρών και εγκύων γυναικών που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν λάβει προγεννητική φροντίδα.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ανασκοπήσεων, βρέθηκε ότι πάνω από το 50% των παιδιών και των εφήβων έχουν οδοντιατρικά προβλήματα, το 16% οφθαλμολογικά προβλήματα, το 26% έχουν ψείρες και το 16% περιγράφουν ή ζουν με οικογένειες που εμφανίζουν συμπτώματα λόγω λοιμώξεων από εντερικά παράσιτα που συχνά προκαλούν αναιμία και χρόνιο υποσιτισμό»

Keywords
Τυχαία Θέματα