Η Χάρις Αλεξίου αποχαιρετά τον Γιάννη Μαρκόπουλο
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος πέθανε χθες, 10 Ιουνίου, σε ηλικία 84 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης έφυγε, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο και σύσσωμος ο κόσμος της μουσικής, έσπευσε να τον αποχαιρετήσει.
Μεταξύ αυτών και η Χάρις Αλεξίου, η οποία προχώρησε σε μία ανάρτηση στα social media.
Μέσα από το προφίλ της στο Instagram, η ερμηνεύτρια ανέβασε μία ασπρόμαυρη
«Αντίο Μεγάλε Δάσκαλε. Σε λάτρεψαν οι Έλληνες για το μεγαλείο της μουσικής σου», έγραψε χαρακτηριστικά η Χάρις Αλεξίου στο δικό της «αντίο».
Η ανάρτησή τηςΔείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χάρις Αλεξίου (@haris_alexiou_official)
Ποιος ήταν ο Γιάννης ΜαρκόπουλοςΓεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, στο ωδείο της οποίας παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί. Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου.
Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, με τον συνθέτη Γεώργιο Σκλάβο και τον καθηγητή του βιολιού Joseph Bustidui. Την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό. Το 1963 βραβεύεται για την μουσική του στις Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τον ίδιο χρόνο ανεβαίνουν από νέα χορευτικά σύνολα τα μουσικά του έργα Θησέας (χορόδραμα), Χιροσίμα (σουίτα μπαλέτου) και τα Τρία σκίτσα για χορό.
Φυγή στο ΛονδίνοΤο 1967 επιβάλλεται στην Ελλάδα η δικτατορία και ο Γιάννης Μαρκόπουλος αναχωρεί στο Λονδίνο. Εκεί, Σύμφωνα με το wikipedia, εμπλουτίζει τις μουσικές του γνώσεις με την Αγγλίδα συνθέτρια Elisabeth Lutyens. Επίσης συνθέτει την κοσμική καντάτα Ήλιος ο πρώτος, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη (που τιμάται με το βραβείο Νόμπελ το 1979), και τη μουσική για τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (για το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν). Παράλληλα ολοκληρώνει τη μουσική τελετή Ιδού ο Νυμφίος, έργο που κρατά ανέκδοτο, εκτός ενός τμήματος, του περίφημου Ζάβαρα-κάτρα-νέμια, που αποτελεί ένα τα πιο διάσημα κομμάτια του. Την ίδια περίοδο γνωρίζεται με τους συνθέτες Ιάννη Ξενάκη και Γιάννη Χρήστου και έρχεται σε επαφή με τα πλέον πρωτοποριακά μουσικά έργα. Στο Λονδίνο συνθέτει ακόμα τους Χρησμούς, για συμφωνική ορχήστρα, και τους πρώτους Πυρρίχιους χορούς Α, Β, Γ, (από τους 24 που ολοκλήρωσε το 2001), οι οποίοι παίζονται, το 1968, από την ορχήστρα Concertante του Λονδίνου στο Queen Elizabeth Hall. Τότε γράφει και τη μουσική για την Τρικυμία του Σαίξπηρ, που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, σε σκηνοθεσία David Jones.
Το 1969 επιστρέφει στην Αθήνα για να συμβάλει με τα έργα του στην πορεία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Δημιουργεί μια νέα κίνηση για την τέχνη και τη χρησιμότητά της και αναζητεί την βαθύτερη ενότητα του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον.
Συνθετικό έργοΜε την είσοδο της δεκαετίας του ’70 υλοποιεί το μουσικό του όραμα: καταθέτει μουσικά έργα που χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους ως νέα πρόταση και τομή για τη μέχρι τότε ελληνική μουσική πραγματικότητα· έργα με ενότητα της αισθητικής και της φιλοσοφικής άποψης του συνθέτη ως προς τις θεμελιακές αρχές τους, με το καθένα όμως από αυτά να είναι διαφορετικό. Ιδρύει ένα νέο και ιδιόμορφο ορχηστικό σχήμα, καθιερώνοντας, με τις συνθέσεις του, την ουσία της μουσικής συμβίωσης και τους συσχετισμούς έκφρασης μεταξύ συμφωνικών και τοπικών οργάνων, μέσω του μελωδικού και ρυθμικού του ορίζοντα, των αρμονικών του δομών και των ηχοχρωμάτων της διάφανης ενορχήστρωσής του. Παράλληλα, προτείνει εμφατικά την «Επιστροφή στις Ρίζες», εννοώντας τον «σχεδιασμό του μέλλοντος, με ενδοσκόπηση, μελέτη και πλησίασμα των άφθαρτων πηγών της ζωντανής τέχνης του κόσμου και επιλεγμένες σύγχρονες πληροφορίες τέχνης». Η πρότασή του αυτή παίρνει τις διαστάσεις ενός κινήματος τέχνης.
Λίγο αργότερα ιδρύει την ορχήστρα Παλίντονος αρμονία, που αποτελείται από όργανα συμφωνικά και ελληνικά. Παρουσιάζει τα έργα του στο στούντιο Λήδρα και αργότερα στη μπουάτ «Κύτταρο», με νέους τραγουδιστές και μουσικούς. Διδάσκει τον τρόπο της ερμηνείας της μουσικής και των τραγουδιών του, στην αισθητική κατεύθυνση που πάντοτε επιζητούσε. Μαζί με τα θεατρικά στιγμιότυπα και τον εικαστικό διάκοσμο στήνει μια πολύτροπη μουσική παράσταση. Διανοούμενοι και φοιτητές γεμίζουν καθημερινά τους χώρους της δραστηριότητάς του, παρά τα εμπόδια της τότε εξουσίας. Τα τραγούδια του, όπως οι Οχτροί, τα Λόγια και τα χρόνια, τα Χίλια μύρια κύματα, η Λένγκω (Ελλάδα), ο Γίγαντας, το Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι, το Καφενείον η Ελλάς, το Ο τόπος μας είναι κλειστός, τα Παραπονεμένα λόγια, το Μιλώ για τα παιδιά μου και πολλά άλλα, γίνονται σύμβολα και μύθοι. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει με τα μουσικά του έργα Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Στράτης ο Θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους, Ήλιος ο Πρώτος, Χρονικό, Ιθαγένεια, Οροπέδιο, Θητεία και Μετανάστες – σε ποίηση και στίχους Σολωμού, Σεφέρη, Ελύτη, Κ.Χ. Μύρη, Μιχ. Κατσαρού, Ελευθερίου, Σκούρτη, Θεοδωρίδη αλλά και δικούς του.
Το 1976 συνθέτει τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά του BBC Who pays the Ferryman?, και η επιτυχία του μουσικού θέματος παραμένει στην κορυφή του βρετανικού Hit-Parade για μήνες, ενώ κάνει τον συνθέτη διεθνώς γνωστό.
Στα επόμενα χρόνια η δημοφιλία αυτή εκφράζεται με πολλές μετακλήσεις για συναυλίες, και ο Μαρκόπουλος πραγματοποιεί αλλεπάλληλα ταξίδια ανά τον κόσμο. Επισκέπτεται διαδοχικά, δίνοντας συναυλίες με τα έργα του, τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο, το Τορόντο, το Μόντρεαλ, τη Στοκχόλμη, το Άμστερνταμ, τη Νάπολη, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Μόναχο, τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο καθώς και διάφορες πόλεις της Ρωσίας και της Αυστραλίας.
Στην καλλιτεχνική του παραγωγή, βέβαια, σημαντική θέση έχει η μουσική του για το θέατρο και τον κινηματογράφο: μουσική για έργα του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, του Μενάνδρου, του Σαίξπηρ, του Τσέχωφ, του Μπέκετ αλλά και σύγχρονων Ελλήνων δραματουργών, και για ταινίες του Κούνδουρου, του Ντασέν, του Κοσμάτου, του Μανουσάκη, του Σκαλενάκη, του Γρηγορίου και άλλων.
Τον Ιανουάριο του 1981 ενώνεται και στη ζωή με την τραγουδίστρια και συνεργάτιδά του Βασιλική Λαβίνα. Γεννιέται η κόρη τους Ελένη. Για μια περίοδο ο συνθέτης αποζητεί μια πιο ιδιωτική ζωή με την οικογένειά του, ενώ ξεκινά η προετοιμασία του για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στη μουσική του: στον κορμό των νέων συνθέσεών του εμφανίζονται μελωδικά ξεσπάσματα στηριγμένα στην εκτεταμένη πολυτονικότητα της αρμονικής του δομής –καρποί της φαντασίας του–, που ενισχύονται από το πάθος μιας ανεξάντλητης ζωτικότητας.
Από τις συνθέσεις αυτής της περιόδου σημειώνουμε έργα μουσικής δωματίου, τέσσερα κουαρτέτα, δύο σονάτες, πέντε κομμάτια για βιολί και πιάνο. Από τα έργα ενόργανης μουσικής, το Κονσέρτο-Ραψωδία για λύρα και συμφωνική ορχήστρα,τα Μητρώα για ορχήστρα εγχόρδων,τη Συμφωνία της Ίασης, επίσης δύο ορατόρια και δύο κύκλους τραγουδιών. Το 1994 συνθέτει ένα από τα πιο σημαντικά του έργα,τη Λειτουργία του Ορφέα – για φωνή, χορωδία και ορχήστρα –, που απευθύνεται φιλοσοφικά στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Ακολουθούν η Ανα-γέννηση Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη, μουσικό ταξίδι σε 4 ενότητες, η όπερα Ερωτόκριτος και Αρετή, τα Σχήματα σε κίνηση, κονσέρτο για πιάνο εμπνευσμένο από τον Πυθαγόρα, τα Ευήλια τοπία, φαντασία για σόλο φλάουτο, ο Νόμος της Θαλπωρής, ορατόριο-μουσικό θέαμα για φωνές, χορωδία, ορχήστρα πνευστών, μπαλέτο και εικόνες, 16 Πυρρίχιοι χοροί 1980-2001, Τρίπτυχο για φλάουτο έγχορδα και άρπα (2007).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Μυστικό πρόγραμμα επικίνδυνων πειραμάτων πίσω από την πανδημία – Τι αποκαλύπτουν οι Sunday Times
- Έτσι θα μοιραστεί η περιουσία του Γιάννη Φλωρινιώτη – Η διαθήκη και οι κληρονόμοι
- Ο Βαφέας την έστειλε στη Super League σε φινάλε-θρίλερ! (video)
- Θεσσαλονίκη: Αιματηρό επεισόδιο μέσα στο ΑΠΘ - Στο νοσοκομείο τέσσερα άτομα με τραύματα από μαχαίρι
- Λίβερπουλ δεν αφήνει τον Τσιμίκα να φύγει
- Υποψήφιος της Πλεύσης Ελευθερίας... νοσταλγεί το ΜέΡΑ 25 και τους βουλευτές του!
- Στέφανος Τσιτσιπάς: «Θέλω την Πάουλα Μπαντόσα και αυτό το σπορ αυτοκίνητο»
- Συντάξεις: Ποιοι θα βγουν διπλά κερδισμένοι από τις αυξήσεις του 2024 – Αναλυτικά παραδείγματα
- Συγκινεί η Ανθή Βούλγαρη: Όταν σου λένε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει ο όγκος στο κεφάλι σου
- K17 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 5-4: Πρωταθλητές οι Πειραιώτες με εκπληκτική ανατροπή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Η Χάρις Αλεξίου αποχαιρετά τον Γιάννη Μαρκόπουλο
- BMW XM: Το πρώτο αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων με σύστημα ηλεκτροκίνησης
- Νέα στοιχεία για το θάνατο του Τεντ Καζίνσκι - Από τι πέθανε ο «Unabomber»
- Τροχαίο και καθυστερήσεις στην Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των Μεγάρων
- Ο Κασκαρέλης, ο Φιντάν και ο ρόλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία
- Τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε το κήρυγμα σε γερμανική εκκλησία
- Η κλιματική κρίση απειλεί το τέρας του Λοχ Νες
- Έγραψε ιστορία ο θρυλικός Νόβακ Τζόκοβιτς - Θρίαμβος ξανά στο Ρολάν Γκαρός
- Βάζει το χέρι στην τσέπη η ΕΕ για το μεταναστευτικό
- Συμπλοκή αλλοδαπών με μαχαίρια στο ΑΠΘ – Τέσσερις τραυματίες στο νοσοκομείο
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Η Χάρις Αλεξίου αποχαιρετά τον Γιάννη Μαρκόπουλο
- Τροχαίο και καθυστερήσεις στην Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των Μεγάρων
- Συμπλοκή αλλοδαπών με μαχαίρια στο ΑΠΘ – Τέσσερις τραυματίες στο νοσοκομείο
- Νέα στοιχεία για το θάνατο του Τεντ Καζίνσκι - Από τι πέθανε ο «Unabomber»
- Στο Μαξίμου ο Τσίπρας τη Δευτέρα για την Ροδόπη
- Ο Κασκαρέλης, ο Φιντάν και ο ρόλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία
- Η κλιματική κρίση απειλεί το τέρας του Λοχ Νες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σύλληψη παιδόφιλου στην Ομόνοια : Σοκάρουν οι συνομιλίες του 63χρονου με 14χρονη
- Ο ράπερ Λιλ Γουέιν δεν θυμάται τα τραγούδια του - Πάσχει από απώλεια μνήμης
- «Στις εκλογές κρίνεται η ύπαρξη του ΕΣΥ»
- Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους απόστρατους της ΕΛ.ΑΣ.
- Παναθηναϊκός: Τα ξημερώματα στην Αθήνα ο Μλαντένοβιτς
- Τελικοί Basket League Live: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 11-6 (Α' περίοδος)
- Λεονάρντο ντι Κάπριο: Αυτή είναι η ενδιαφέρουσα ιστορία του πατέρα του
- Τσίπρας: «Οι 12 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ»
- ΗΠΑ: Κατάρρευση αυτοκινητοδρόμου λόγω πυρκαγιάς – Δείτε βίντεο
- Τελικοί Basket League Live: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 7-2 (Α' περίοδος)