Η διαρροή των emails, η έφεση και η «δικαίωση»

Εντός 60 ημερών έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το υπουργείο Εσωτερικών και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου επί της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που τους επέβαλε πρόστιμα για την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού. Κι εξ όσων ακούω, από την πλευρά της Ασημακοπούλου τουλάχιστον το σκέφτονται σοβαρά. Παράλληλα, από την κυβέρνηση δηλώνουν δικαιωμένοι. Οπως δήλωσε και ο Παύλος Μαρινάκης, θεωρούν πως από την απόφαση της Αρχής

δικαιώθηκαν, καθώς η υπόθεση δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο, αφού η διαρροή «συνέβη μεταξύ των δύο εκλογών του 2023». Συνεπώς δεν έχει ευθύνη η Νίκη Κεραμέως, αφού η διαρροή δεν συνδέεται με την περίοδο της δικής της υπουργίας – κάτι που φρόντισε να τονίσει χθες και η ίδια, στις δικές της παρεμβάσεις.

Το κόστος της σιωπής

Επειδή όμως έλαβα και διάβασα δεκάδες σχόλια για το ποιος θα πληρώσει την «καμπάνα» των 400.000 που επιβλήθηκε στο υπουργείο, είπα να σκαλίσω λιγάκι παραπάνω την πτυχή αυτή. Οπως μου επεσήμανε, λοιπόν, πηγή μου με άριστη γνώση της υπόθεσης, το ζήτημα για την ΑΠΔΠΧ δεν έχει λήξει ακόμη. Διότι η Αρχή έκρινε ότι πρέπει να συνεχίσει την έρευνα για ό,τι αφορά τις ευθύνες της ΝΔ και του τέως τομεάρχη Αποδήμων Νίκου Θεοδωρόπουλου. Ο Θεοδωρόπουλος επιμένει ότι έλαβε την επίμαχη λίστα από στέλεχος του κόμματος, όχι του υπουργείου. Από το κόμμα δηλώνουν άγνοια. Από το υπουργείο επίσης δεν παρείχαν κανένα στοιχείο ή πληροφορία για το ποιος έκανε τη διαρροή. Η ίδια πηγή μού τόνισε εμφατικά, λοιπόν, πως αν δεν ανοίξουν τα στόματα στην ΑΠΔΠΧ ή στον εισαγγελέα Γιώργο Νούλη (που κάνει τη σχετική έρευνα) τα πρόστιμα δεν θα καταλογιστούν σε φυσικό πρόσωπο. Και θα τα πληρώσει το Δημόσιο. Δηλαδή εμείς. Θα καταβληθούν από το ταμείο του υπουργείου στο ταμείο της ανεξάρτητης αρχής. Εκτός – ξαναλέω – αν ανοίξουν στόματα…

Του Κώστα Μητρόπουλου

Μια Ολομέλεια σε τεντωμένο σχοινί

Σε ένα άλλο μέτωπο, σήμερα είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Στην οποία τα μέλη της Αρχής θα κληθούν να πάρουν απόφαση σε ένα ζήτημα με βέβαιες νομικές επιπλοκές. Θυμίζω ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε να εφαρμόσει το άρθρο 95 του Συντάγματος και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πως πρέπει να παραδώσει στην ΑΔΑΕ το σύνολο των στοιχείων της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το επόμενο βήμα της Αρχής θα πρέπει να κριθεί σήμερα και οι ισορροπίες, λόγω και της σύνθεσης του ΔΣ, θα είναι λεπτές και οριακές. Για να το πω ευθέως, κάποιοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα «στριμώξουν» την ΕΥΠ για να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ ή αν θα τη στηρίξουν. Αυτό ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως θα στραφεί προσωπικά με ένδικα μέσα, για παράβαση καθήκοντος, κατά όσων συμβάλλουν στη μη ενημέρωσή του για τους λόγους της παρακολούθησης.

Απόφαση-πιλότος

Επειδή όμως παράλληλα «τρέχουν» και δύο σχετικές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχεια της υπόθεσης μια χθεσινή απόφασή του. Με την οποία καταδίκασε την Πολωνία για παραβίαση του δικαιώματος ιδιωτικότητας και προσωπικής ζωής τριών προσφευγόντων, όχι μόνο επειδή τους παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες, αλλά, κυρίως, επειδή αρνήθηκαν να τους ενημερώσουν για τους λόγους της παρακολούθησης επικαλούμενες το «εθνικό συμφέρον». Σας θυμίζει κάτι; Εξ όσων ακούω, μάλιστα, θεωρώ βέβαιο πως θα αναφερθεί το νέο αυτό δεδικασμένο και στη σημερινή συνεδρίαση της ΑΔΑΕ.

Αχρείαστη υπεραντίδραση

Η υπεραντίδραση των αστυνομικών της φρουράς του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι σε μια παρέα πέντε νεαρών παιδιών στην Κέρκυρα ενόχλησε χθες πολύ κόσμο. Κι αυτό γιατί κεντρικό πρόσωπο ήταν η αδελφή των δυο δίδυμων κοριτσιών, της Θωμαΐδος και της Χρύσας Πλακιά, που είχαν βρει τραγικό θάνατο στο δυστύχημα των Τεμπών μαζί με την ξαδέλφη τους Αναστασία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα η κοπέλα εμφανίστηκε μαζί με την παρέα της, εφτά άτομα συνολικά, φορώντας μπλουζάκια για τα Τέμπη. Κι άρχισε να φωνάζει «δικαιοσύνη». Ειρηνικά, σύμφωνα με μάρτυρες και   βίντεο, πραγματοποιώντας μια καθαρά συμβολική, διαμαρτυρία. Αρχικά, σύμφωνα πάντοτε με τις μαρτυρίες, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους άντρες της ασφάλειάς του να μην την εμποδίσουν. Κι αντέδρασε μέσω μικροφώνου, λέγοντας ότι θα αποδώσει ευθύνες η δικαιοσύνη και «δεν αποδίδω ευθύνες ούτε εγώ, ούτε εσείς». Αλλά τα μέλη της φρουράς του δεν συγκρατήθηκαν για πολύ μπροστά στο συναισθηματικό (αλλά ειρηνικό, τονίζω) ξέσπασμα των παιδιών και τα εκδίωξαν κακήν κακώς, με σπρωξιές. Ασχημη εικόνα. Και αχρείαστη.

Keywords
Τυχαία Θέματα