Η ΕΕ δεν δέχεται την τουρκική λύση για δυο κράτη στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει θέση απέναντι στις τουρκικές κινήσεις για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Το μοντέλο συνομοσπονδίας που επιδιώκουν Άγκυρα και Ερσίν Τατάρ δεν θα γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες, όπως καταγράφεται μέσα από τη σχετική αλληλογραφία Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την κυπριακή

εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με πρόσφατη επιστολή του προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη διαμηνύει πως η ΕΕ δεν αποδέχεται λύση η οποία να είναι εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγήθηκε ανάλογου περιεχομένου επιστολή του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δεδομένη στιγμή δεν είναι άσχετες με τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για προώθηση λύση δύο κρατών, δηλαδή συνομοσπονδίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της σ’ ότι αφορά τη μορφή της λύσης του Κυπριακού και κυρίως ότι η ίδια δεν αποδέχεται αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Δηλαδή μια λύση συνομοσπονδίας που θα ουσιαστικά δύο κράτη εντός της Ένωσης.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2021, ο Σαρλ Μισέλ απαντούσε σε προηγούμενη επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2020 στην οποία αναφερόταν στις προκλήσεις της Τουρκίας με το θέμα της Αμμοχώστου. Απαντώντας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει ότι μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με τον ΠτΔ για τις εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια.

Ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο και έχουν εκφράσει ακλόνητη αλληλεγγύη και υποστήριξη» και προσθέτει: «Μόλις πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020 καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει στη συνέχεια και τα εξής: «Η θέση της ΕΕ σχετικά το καθεστώς των Βαρωσίων παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη. Η ΕΕ συνεχίζει να κινείται σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 55 και 789. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα σχετικά ψηφίσματα. Εγείρουμε αυτές τις θέσεις και προς την Άγκυρα. Όπως και τα Ηνωμένα Έθνη έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το στάτους κβο στα Βαρώσια».

Keywords
Τυχαία Θέματα