«Η ΕΕ θέλει η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο»

Μία εξόχως συμβολική επίσκεψη στο Κίεβο έκαναν την Κυριακή, πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η ΕΕ θέλει η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για αυτό», ξεκαθάρισε η πρώτη.

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να της προσφέρουμε όλη μας τη στήριξη», προσυπέγραψε ο δεύτερος.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έδωσε την ευκαιρία στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επανέλθει στην πρόταση που έκανε την Παρασκευή πυροδοτώντας πολλές συζητήσεις και εικασίες.

«Η πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας», δήλωσε. «Μόνο όταν έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία και είμαστε ισχυροί θα πρέπει να ορίσουμε (…) την ημερήσια διάταξη για τη συνάντηση με τους δολοφόνους».

Μιλώντας την Παρασκευή στο βρετανικό Sky News, ο ουκρανός πρόεδρος είχε καλέσει το ΝΑΤΟ να θέσει υπό την προστασία του τις περιοχές της Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, αφήνοντας για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι θα ήταν τότε έτοιμος να παραιτηθεί, για το άμεσο μέλλον, από τις προσπάθειες ανάκτησης των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών.

«Εάν θέλουμε να σταματήσουμε το θερμό στάδιο του πολέμου», είπε συγκεκριμένα, «θα πρέπει να θέσουμε υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ τα εδάφη της Ουκρανίας που έχουμε υπό τον έλεγχό μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε γρήγορα, και τότε η Ουκρανία μπορεί να πάρει πίσω τα υπόλοιπα εδάφη της μέσω της διπλωματίας. Αυτή η πρόταση δεν έχει ποτέ εξεταστεί από την Ουκρανία, διότι κανείς δεν μας την είχε κάνει ποτέ επίσημα», πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οποιαδήποτε πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη της Ουκρανίας θα πρέπει να δοθεί «εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, δεν μπορείς να απευθύνεις πρόσκληση μόνο σε ένα μέρος μιας χώρας».

Ο Ζελένσκι στέλνει μηνύματα φιλίας στον Ντόναλντ Τραμπ και προετοιμάζει το έδαφος για την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, σχολιάζει ο Λορέντσο Κρεμονέσι, απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera» στο Κίεβο.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, έχει φέρει πιεστικά στο προσκήνιο το ζήτημα μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας.

Το Κίεβο απέκλειε μέχρι τώρα την παραχώρηση εδαφών με αντάλλαγμα την ειρήνη, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει ανοιχτά για «νόμιμη προσάρτηση» των κατεχόμενων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Με τις ρωσικές δυνάμεις να σημειώνουν συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες εδαφικά κέρδη, ο Ζελένσκι επιχειρεί να θέσει την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα