Η εικόνα σου

Τη Μεγάλη Δευτέρα η Blue Origin, του Τζεφ Μπέζος, έστειλε για λίγα λεπτά στο Διάστημα έξι γνωστές Αμερικανίδες. Ηταν μία ιστορική πτήση με το πλήρωμα να αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες, οι οποίες απόλαυσαν εκστασιασμένες την εμπειρία. Ενδεχομένως να το χάρηκαν και κάποιοι από τους συντρόφους των κυριών. Είδαν το έτερον ήμισυ να φεύγει από τον πλανήτη. Αυτό, έστω στιγμιαία, μπορεί να φέρει ένα φτερούγισμα στην καρδιά, να γεννήσει μία ψευδαίσθηση ανάτασης. Βλέποντας το βίντεο, από

το εσωτερικό του σκάφους, δεν γίνεται να μη ζηλέψεις. Οσοι κάνουν αυτό το ταξίδι βλέπουν τις ομορφότερες εικόνες που μπορεί να δει ανθρώπινο μάτι. Προκαλούν δέος, φέρνουν δάκρυα, ολοκληρώνουν τον σκοπό της ύπαρξης, δηλαδή την παρατήρηση του θαυμαστού σύμπαντος. Ομως, κατά παράφραση του γνωστού ευφυολογήματος με το χωριό, μπορείς να πάρεις τον άνθρωπο από τη Γη, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις τη Γη από τον άνθρωπο. Αναζητήστε το βίντεο της πτήσης που είχε διάρκεια λίγων λεπτών. Δείτε τις κυρίες να αιωρούνται χαρούμενες, φωτισμένες από μία παιδιάστικη ευτυχία με φόντο τον πλανήτη. Και ύστερα παρατηρήστε πόσο χρόνο αφιερώνουν για την πόζα μπροστά στις κάμερες με τις οποίες είναι εξοπλισμένο το σκάφος. Ακόμα και όταν βρίσκονται εκεί που έφτασαν τόσο λίγοι, ακόμα και όταν δανείζονται τη ματιά του Θεού για να κοιτάξουν προς τη Γη, η βασική εικόνα που τις ενδιαφέρει είναι η δική τους. Στέλνουν φιλιά, φωτογραφίζονται αγκαλιά, δείχνουν αντικείμενα στην κάμερα. Σκέφτηκα ότι αν είχα την τύχη τους, θα κολλούσα το πρόσωπο στο τζάμι, κρατώντας και την ανάσα μου, μήπως έτσι ξεγελούσα τον χρόνο και τον έκανα να κοντοσταθεί λίγο. Οχι, δεν ήταν όλες τους διάσημες του φακού και των προβολέων. Εντάξει, ήταν η τραγουδίστρια, η σύντροφος του Μπέζος και μία γνωστή δημοσιογράφος. Ομως ήταν και μία ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μία μηχανικός και μία κινηματογραφική παραγωγός. Δεν έχει σημασία. Τις τελευταίες δεκαετίες η δικτύωση και οι κάμερες πρόσθεσαν ένα νέο ένστικτο στον ψυχισμό των ανθρώπων. Ακόμα και η Δημιουργία δεν είναι τόσο σημαντική όσο η εικόνα σου.

Αν «πέσει» και το Harvard…

Πριν από μερικές μέρες ο Ομπάμα ζήτησε από τα αμερικανικά πανεπιστήμια να δείξουν το ανάστημά τους έναντι του Τραμπ. «Ας χαθεί η χρηματοδότηση για ένα κτίριο. Υπάρχουν πλέον πιο σημαντικά πράγματα για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα προκειμένου να επιτελέσει τον σκοπό του». Το Columbia δεν το άκουσε αυτό και έπεσε στα γόνατα γυαλίζοντας τα παπούτσια του προέδρου, καταργώντας προγράμματα και δράσεις που δεν αρέσουν στον Τραμπ. Ομως το Harvard του γύρισε την πλάτη. Δεν καταργεί τα προγράμματα ισότητας, ούτε κλείνει τις πόρτες του σε φοιτητές που θεωρούνται εχθροί των αμερικανικών αξιών. Ολο αυτό κοστίζει στο πανεπιστήμιο πάνω από δύο δισ. δολάρια, καθώς η κυβέρνηση πάγωσε χρηματοδοτήσεις. Ο Τραμπ δεν έχει ιδέα πού πήγε και έμπλεξε. Διότι το Harvard είναι για το αμερικανικό κατεστημένο η συστατική ουσία της ύπαρξής του. Είναι πιο παλιό από το κράτος των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1636. Λειτούργησε ως μήτρα της αμερικανικής πρωτοπορίας.

Για την τιμή των Ρωμαίων

Είναι οι μέρες που οι τηλεοπτικοί δέκτες καταλαμβάνονται από πρώτους χριστιανούς, Ρωμαίους, Ιουδαίους και βιβλικούς ήρωες. Κοινώς δοξάζουμε τον Θεό που υπάρχουν και οι συνδρομητικές πλατφόρμες. Ωστόσο αν έχει κάποιος την υπομονή και παρατηρήσει με συνέπεια το τηλεοπτικό θέαμα του Πάσχα, πέρα από τις θρησκευτικές παραμέτρους, που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση, υπάρχει και ένα θέμα ιστορικής φύσεως. Ενα μεγάλο κομμάτι του τηλεοπτικού κοινού έρχεται σε επαφή με τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο αποκλειστικά και μόνο μέσω προβολών θρησκευτικού περιεχομένου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να θεωρούν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάτι αντίστοιχο των ναζί. Και όχι μόνο. Οι Ρωμαίοι παρουσιάζονται ως βαθιά εκμαυλισμένοι, ανήθικοι, σχεδόν βάρβαροι μπροστά στο… πνευματικό κάλλος των Ιουδαίων. Η δε μέση Ρωμαία δεν έχει άλλο σκοπό από το να σύρει στην αμαρτία τον καλό χριστιανό. Είναι γελοία, αλλά φτιάχνουν στερεότυπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα