«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις»
Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση, αλλά το πρόβλημα είναι η διατήρηση της ανάκαμψης και η αύξηση της μεσοπρόθεσμης προοπτικής ανάπτυξης, που είναι άθλια, δήλωσε ο Aλφρεντ Κάμερ, διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ, μιλώντας μαζί με τον Χέλγκε Μπέργκερ, αναπληρωτή διευθυντή, στα «ΝEA» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες. Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά της, ενώ ηχηρά είναι
«Βλέπουμε ότι η Ευρώπη ανακάμπτει και βλέπουμε μια ήπια προσγείωση. Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί το 2025 χάρη στις επενδύσεις» είπε ο Αλφρεντ Κάμερ, προτείνοντας μεταξύ άλλων φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μείωση του κόστους εργασίας και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Εδειξε όμως μεγαλύτερη αισιοδοξία ως προς τον πληθωρισμό, αναμένοντας ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη θα επιτευχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025. «Συνιστούμε και αναμένουμε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Ιούνιο. Προτείνουμε έξι τριμηνιαίες περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία, φτάνοντας σε ουδέτερη θέση τον Σεπτέμβριο του 2025» δήλωσε, επισημαίνοντας πάντως ότι μπορεί να υπάρξουν ανοδικοί κίνδυνοι, οπότε η νομισματική πολιτική θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως.
Το χρέοςΑπό την πλευρά της δημοσιονομικής εξυγίανσης είπε ότι υπάρχει τώρα χώρος για να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Ομως για τον διευθυντή Ευρώπης του ΔΝΤ η Ευρώπη έχει πρόβλημα χαμηλής παραγωγικότητας. «Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα της ΕΕ είναι περίπου κατά το ένα τρίτο χαμηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ. Το χάσμα είναι μεγάλο, σχεδόν το 70%, μπορεί να αποδοθεί στη χαμηλότερη παραγωγικότητα, έχει διευρυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και είναι απίθανο να μειωθεί τις επόμενες δεκαετίες» προειδοποίησε, χαρακτηρίζοντας «άθλιους» τους μεσοπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ευρώπη. Για τη βελτίωση της παραγωγικότητας πρότεινε ενίσχυση της ενιαίας αγοράς. «Η μείωση των εναπομεινάντων εμποδίων στην ενιαία αγορά αγαθών και υπηρεσιών κατά 10% θα μπορούσε να αυξήσει την ευρωπαϊκή παραγωγή έως και 7% μακροπρόθεσμα». Επίσης, η Ενωση Κεφαλαιαγοράς είναι «κρίσιμη». «Η δημιουργία μιας πραγματικής ένωσης κεφαλαιαγοράς δεν αφορά την κινητοποίηση περισσότερων αποταμιεύσεων, αλλά την άρση των φραγμών που εμποδίζουν τη ροή του κεφαλαίου εκεί όπου μπορεί να είναι πιο παραγωγικό» είπε. Εμφανίστηκε πάντως εναντίον ενός αγώνα επιδοτήσεων ως απάντηση στο παγκόσμιο κύμα βιομηχανικών πολιτικών.
Απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για κοινό δανεισμό είπε ότι «υποστηρίζουμε πολύ καιρό μια κεντρική δημοσιονομική πολιτική για την Ευρώπη. Εχουμε επίσης προτείνει ότι ένα ταμείο για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια θα ήταν αποτελεσματικό και χρήσιμο. Υπάρχει επίσης ένα επιχείρημα ότι η άμυνα είναι δημόσιο αγαθό και επομένως μπορούμε να το υποστηρίζουμε μέσω πιο κεντρικών δαπανών» είπε, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν τα χρήματα αυτά θα πρέπει να είναι από κοινό δανεισμό ή τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Η παραγωγικότηταΣχετικά με την Ελλάδα, όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικότητας, είπε ότι το ζήτημα αυτό επιλύεται μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τον ιδιωτικό τομέα. «Είμαστε επίσης πολύ σαφείς σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να αυξηθούν», σημειώνοντας πάντως με νόημα ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας οικονομίας που το 70% βασίζεται στις υπηρεσίες και μιας οικονομίας με το 70% με υψηλή τεχνολογία. Γενικότερα είπε ότι «η Ελλάδα γνωρίζει τι είδους διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναζητούμε. Βελτιώσεις στη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, οι δεξιότητες στην Ελλάδα είναι εξίσου σημαντικές, ο ανταγωνισμός είναι ένα ζήτημα σε ορισμένους τομείς. Είναι περιοχές όπου εστιάζει η κυβέρνηση και πρέπει να επικεντρωθεί».
Σχετικά με την καλή αναπτυξιακή επίδοση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ο Κάμερ είπε ότι οφείλεται στην ανάληψη πολύ σκληρών διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη στήριξη από τα κονδύλια ανάκαμψης, «τα οποία θα ενισχύσουν μελλοντικά τη δυνητική ανάπτυξη», καθώς και στην ανάκαμψη του τουρισμού, για την οποία έθεσε όμως ερώτημα αν θα διατηρηθεί. Ειδικά για την Ελλάδα είπε ότι «βρίσκεται σε πολύ πιο ισχυρή θέση» σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ αναμένει να παραμείνει μεσοπρόθεσμα εκεί εφαρμόζοντας διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Μπέργκερ πρόσθεσε ότι «η ελληνική ανάπτυξη παγιώνεται περίπου στο 1,3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπάρχουν σημαντικές ανοδικές δυνατότητες ειδικά αν αυξηθεί η παραγωγικότητα».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ακούστε το σώμα σας: Το πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου που συχνά παραβλέπουμε
- «Ελλάδα μην βοηθάς τη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας»! Δήλωση κόλαφος για Μπακογιάννη-Μητσοτάκη από το Βελιγράδι
- Οδηγός φορτηγού προσπάθησε να προσπεράσει 15 οχήματα και σκότωσε 18 μαθητές σε τροχαίο – Το βίντεο που ήρθε στο φως
- Αλγερία: Τον απήγαγαν το 1998 και τον κρατούσαν για 26 χρόνια σε υπόγειο 100 μέτρα από το σπίτι του
- Μενίδι: 40χρονη βρέθηκε νεκρή στη μέση του δρόμου - Φέρει τραύματα από μαχαίρι
- Η Αναστασία Τ. αρνήθηκε να πει το δελτίο καιρού στην Ελένη Τσολάκη!
- Ερμής Καραγιάννης: Γιατί αυτοκτόνησε o παίκτης του GNTM - Πώς έκανε βουτιά θανάτου στο κενό
- Καιρός: Ξεκινά η επέλαση της σκόνης – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει
- Τραγικό δυστύχημα στον αέρα: Πώς εκτινάχθηκε το πίσω κάθισμα ενός Τ-6
- Μενίδι: Θρίλερ με νεκρή γυναίκα στη μέση του δρόμου - Την μαχαίρωσαν στην κοιλιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Δεν βλέπει «ολοκληρωτική νίκη» του Ισραήλ ο Μπάιντεν
- Τα θαλάσσια πάρκα στη σκληρή ατζέντα
- Ο Μπλίνκεν στο Κίεβο, ο Πούτιν στο Πεκίνο
- «Τόση λογοκρισία δεν είχαμε ούτε επί Μπερλουσκόνι»
- «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις»
- Στα κύματα της Μεταπολίτευσης
- Ο 7ος αγώνας του πρωταθλήματος της Formula 1 στη θρυλική πίστα της Εμιλία Ρομάνια στην Ίμολα.
- Αμηχανία, κακοκαιρία και Μέριλ Στριπ
- Το DNA του Εθνικού Κήπου
- 3+1 αγκάθια για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις»
- Αμηχανία, κακοκαιρία και Μέριλ Στριπ
- Το DNA του Εθνικού Κήπου
- Δεν βλέπει «ολοκληρωτική νίκη» του Ισραήλ ο Μπάιντεν
- Ο 7ος αγώνας του πρωταθλήματος της Formula 1 στη θρυλική πίστα της Εμιλία Ρομάνια στην Ίμολα.
- Ο Μπλίνκεν στο Κίεβο, ο Πούτιν στο Πεκίνο
- Τα θαλάσσια πάρκα στη σκληρή ατζέντα
- Στα κύματα της Μεταπολίτευσης
- «Τόση λογοκρισία δεν είχαμε ούτε επί Μπερλουσκόνι»
- 3+1 αγκάθια για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λευτέρης Πετρούνιας: Η Βασιλική Μιλλούση, τα 3 χειρουργεία και… τα μπέργκερ
- Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός σε χωράφι
- Το “νερό νεράκι” θα πει για 5 ώρες σήμερα περιοχή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Ακίνητα: Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός» – Αναλυτικά ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης
- H Κρίσι Τέιγκεν επέστρεψε στο εξώφυλλο του Sports Illustrated Swimsuit μετά από 10 χρόνια -Πόσα άλλαξαν στη ζωή της
- Gucci Cruise 2025: Το εντυπωσιακό show του οίκου στην Tate Modern του Λονδίνου -Ποια κομμάτια ξεχώρισαν
- Τρόμος: Οδηγός φορτηγού στη Νότιο Αφρική σκότωσε 18 μαθητές σε τροχαίο – Προσπάθησε να προσπεράσει 15 οχήματα [βίντεο]
- Κίνηση τώρα: Χάος στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό μετά από σύγκρουση οχημάτων
- O Νίνο θέλει επανασύνδεση με τη Ζόζεφιν – «Συγχώρεσέ με που δεν μπορώ να σταματήσω να σε αγαπώ»
- Ο ενεργειακός θησαυρός που «κρύβεται» στην ελληνική θάλασσα -Πώς τα κύματα του Αιγαίου αλλάζουν τα δεδομένα