Η Ελλάδα «πολεμά» στα σύνορα τον… κοροναϊό – «Αν χρειαστεί θα τα κλείσουμε πάλι» διαμηνύει ο Μητσοτάκης
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για ακόμη μία φορά οι ειδικοί καθώς η ανησυχία για αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ελλάδα δεν έχει φύγει.
Κι ενώ τις προηγούμενες μέρες όλο το βάρος είχε πέσει στο άνοιγμα του τουρισμού, πλέον οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους στον Προμαχώνα και στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στα πανηγύρια.
Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως ενώ ο κοροναϊός βρίσκεται σε έξαρση στα Βαλκάνια, μέχρι στιγμής η Ελλάδα
Το γεγονός δηλαδή πως τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύτηκαν πριν οι τουρίστες φτάσουν στον προορισμό τους είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.
Την ίδια ώρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας παραμένει σε αυξημένο «συναγερμό», ενώ οι έλεγχοι και τα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας εντείνονται και αυστηροποιούνται.
Βέβαια παρά το γεγονός πως τα δύο σημαντικά προβλήματα των ειδικών είναι ο Προμαχώνας και τα πανηγύρια, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα.
Συγκεκριμένα ενεργή παραμένει και η εστία της πανδημίας στην ελληνική επικράτεια, καθώς η Ξάνθη εξακολουθεί να δίνει θετικά κρούσματα.
Ελληνική υπόθεση τα εισαγόμενα κρούσματαΑπό την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 85 εισαγόμενα κρούσματα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας – υπάρχουν και 2 περιπτώσεις όπου αναφέρεται ότι τα πρόσωπα που διαγνώστηκαν θετικά στον κοροναϊό πήγαν μόνοι τους για έλεγχο στις υπηρεσίες υγείας. Σημειωτέον ότι το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου είχαν καταγραφεί 98 εισαγόμενα κρούσματα.
Χθες, Δευτέρα, όμως, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 36 εισαγόμενα κρούσματα από τα 43 που επιβεβαιώθηκαν συνολικά στη χώρα. Όλα τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα – πρόκειται ουσιαστικά για την κύρια πύλη χερσαίας εισόδου στη χώρα μας, καθώς οι άλλες από την Αλβανία, τη βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία είναι κλειστές και επιτρέπονται οι διελεύσεις μόνο για ουσιώδεις λόγους. Η πλειονότητα των χθεσινών κρουσμάτων (20 από τα 36) αφορούσε τουρίστες από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα (16) αφορούσαν κατοίκους άλλων χωρών, ακόμη τέσσερα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθo και ένα νέο κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Αττικής.
Για τους ειδικούς ο αριθμός των κρουσμάτων, εισαγομένων και εγχώριων, είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούν για την πορεία της επιδημίας της χώρας μας. Περισσότερο επικεντρώνονται στην ταυτότητα τους, καθώς τα «ορφανά» κρούσματα όπως και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο.
Βράζει η επιδημία στα βόρεια σύνοραΜιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τόνισε πως «το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο Τουρισμός έχει τα ρίσκα του. Ωστόσο από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα που είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα είχαμε περίπου και 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν. Τα λεγόμενα «ορφανά». Δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα. «Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ενώ σημείωσε πως είναι σαφές ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλάζουν κάθε μερα αναλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος χαρακτήρισε «αναμενόμενο» το ότι υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα γιατί, όπως είπε, «ξέραμε ότι όταν ανοίξουν τα σύνορα με χώρες που έχουν περισσότερα κρούσματα από εμάς ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα».
«Το ότι τα βρίσκουμε είναι καλό γιατί σημαίνει ότι το σύστημα είναι καλό. Η συμβουλή μου είναι ότι πρέπει ο κόσμος να πειθαρχήσει τα μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.
Πάντως, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίγκας Μαγιορκίνης, χαρακτήρισε θετικό πως τα τα κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες και όχι αργότερα.
«Το πρόγραμμα ελέγχου στις πύλες αποδίδει καθώς ανιχνεύουμε την πιθανή αύξηση πριν ακόμη το κρούσμα φτάσει στον προορισμό του με αποτέλεσμα και πιθανώς να μεταδώσει τον ιό».
Προβληματίζουν τα πανηγύρια τους ειδικούς – Πιθανή υγειονομική βόμβαΤην ίδια ώρα διχασμένοι είναι ειδικοί σχετικά με το αν πρέπει να σταματήσουν ή όχι τα πανηγύρια, καθώς όπως φαίνεται η οδηγία να παραμείνουν στις θέσεις τους όσοι πηγαίνουν στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις δεν τηρείται.
Κι ενώ οι επιστήμονες προβληματίζονται για το «μέλλον» των πανηγυριών, μέσα στο Σαββατοκύριακο επιβλήθηκαν πρόστιμα για το παραδοσιακό γλέντι στην Αλίαρτο Βοιωτίας όπου συγχρωτίστηκαν πάνω από 2.000 άνθρωποι, ενώ τον χορό έσυραν τοπικοί άρχοντες και βουλευτές.
Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing, «τα ζητήματα χαλάρωσης των μέτρων απασχολούν πολύ την κυβέρνηση» ενώ ζήτησε από τους πολίτες να μην ξεχνούν να εφαρμόζουν πολύ πιστά τις οδηγίες των ειδικών, να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και κυρίως τις αποστάσεις.
Από την άλλη ο κ. Σύψας αναρωτήθηκε πως θα νιώσουν οι διοργανωτές αν αρρωστήσουν 10 άτομα από αυτή την εκδήλωση ή πεθάνει κάποιος προσθέτοντας πως «Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι».
Επιπροσθέτως, επεσήμανε πως ενδεχομένως να ληφθούν και άλλα μέτρα στο άμεσο μέλλον. Αν αυξηθούν τα κρούσματα τα μέτρα μπορούν να ξαναρθούν ανά πάσα στιγμή . «Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις».
Από την πλευρά του μιλώντας ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού στα πανηγύρια.
«Περισσότερο με ανησυχούν τα πανηγύρια που μπορεί να είναι πιο μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης, Είδατε τι συμβαίνει στη Σερβία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος στο Θέμα 104,6.
Ερωτηθείς αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, ο καθηγητής Μικροβιολογίας απάντησε ότι «σε πρώτη φάση θα πρέπει να το δουν οι τοπικοί παράγοντες. Καταλαβαίνω ότι ένα πανηγύρι για ένα μικρό χωριό είναι το σημαντικότερο γεγονός του έτους αλλά ένα τέτοιο πανηγύρι μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα σε υγειονομική βόμβα, αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «όλοι πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά (σ.σ. την κρίση του κοροναϊού)» προσθέτοντας ότι «είναι μια κατάσταση ασταθής αλλά ελεγχόμενη».
Τέλος ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως είναι δύσκολο να συμμαζευτεί η κατάσταση στα πανηγύρια αν σπάσουν οι κανόνες.
«Αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων ίσως πρέπει να υπάρχει δεύτερη σκέψη για το ποιες εκδηλώσεις θα πρέπει να επιτρέπονται. Ωστόσο είναι μία δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ στον Αnt1.
Μητσοτάκης για κρούσματα: Αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορά μας»Σχολιάζοντας τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία από τα 43 κρούσματα κοροναϊού που επιβεβαιώθηκαν συνολικά τα 36 ήταν εισαγόμενα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως θα παρθούν όσα μέτρα χρειαστεί ώστε η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής προορισμός.
«Είχαμε έντονη ανησυχία για την περίπτωση της Σερβίας. Πήραμε γρήγορα την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορα για τους Σέρβους, ενημερώνοντας την κυβέρνηση της Σερβίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμα, επανέλαβε πως «η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες», εκτιμώντας πως και ο Ιούλιος θα είναι δύσκολος μήνας για τον Τουρισμό.
«Ο Ιούλιος είναι πολύ δύσκολος μήνας για τον ελληνικό Τουρισμό. Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν. Εκπέμπουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας. Αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα της χώρας», σημείωσε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και για το εάν το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, είπε: «Ναι, είμαστε πιο έτοιμοι από ότι πριν από πέντε μήνες. Αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα. Σήμερα, έχουμε περισσότερα κρεβάτια, οι γιατροί έχουν καλύτερη κατανόηση για το πώς αντιμετωπίζεται ο ιός και είναι πιο έμπειροι. Ελπίζουμε ότι το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ελπίζουμε ότι σύντομα, μέσα στο 2021, θα έχουμε και το εμβόλιο».
«Μας ανησυχούν τα πανηγύρια»Σχετικά με τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πανηγύρια σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που βλέπω, τη θεωρώ αναμενόμενη, παντού στον κόσμο βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης. Έχουμε υποχρέωση προς τους συμπολίτες μας να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας. Μας έχουν προβληματίσει τα πανηγύρια, χρειάζεται προσοχή». Ωστόσο, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση να τα απαγορεύσουμε. Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση συνολικά στο πώς διασκεδάζει ο κόσμος». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχει εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών να καταργηθεί ο περιορισμός των έξι ατόμων ανά τραπέζι.
«Με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα, δεν έχουμε ένδειξη ότι έχουν αυξηθεί τα εσωτερικά κρούσματα, ενώ μέχρι στιγμής διαχειριζόμαστε τα εισαγόμενα κρούσματα με επαγγελματισμό» συμπλήρωσε. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να πάμε σε γενική καραντίνα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΣΚΑΙ: Η ανακοίνωση για την Τατιάνα Στεφανίδου...
- Κοζάνη: 86χρονη πήρε πτυχίο βοηθού Νοσηλευτή (video)
- Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού» – Τι είπε για κλίνες ΜΕΘ και τη χαλάρωση των μέτρων
- Το σχόλιο της Μενεγάκη που προδίδει την πραγματική σχέση με την πεθερά της
- Το γραφικό ψαροχώρι του Πηλίου με τη νησιωτική ατμόσφαιρα
- «Κρυμένος» θησαυρός σε Τατόι: Μοναδική συλλογή από βασιλικά αυτοκίνητα - Η αποκατάσταση τους
- Η αφορμή του διαζυγίου με τον Δώνη…υπέγραψε στον Παναθηναϊκό
- Σάββας Πούμπουρας: «Έπινα από τις 11 το πρωί για να διώχνω τον πόνο και να ξεχνάω»
- Οδ. Αθανασίου: Ο μάνατζερ της Lamda Development και το στοίχημα των 8 δισ. στο Ελληνικό
- Λιβύη: Περιμένοντας το ξέσπασμα Ερντογάν μετά τον βομβαρδισμό τουρκικών στόχων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Εικόνες ντροπής εξαιτίας των σκουπιδιών στον Ελαιώνα - Πριν την επέμβαση των υπηρεσιών του δήμου Αιγάλεω
- ΟΟΣΑ : Αύξηση της μέσης ανεργίας στο 9,4% έως το τέλος του 2020
- Το κυνήγι των μαγισσών
- ESA : Στην Ελλάδα ο πρώτος επίγειος σταθμός για το ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος
- Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει εντολή Λοβέρδου στις αποκαλύψεις Καλογρίτσα - Η ΝΔ τον έβγαλε από τη ναφθαλίνη
- Ενας στους έξι Βρετανούς δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί για τον κοροναϊό
- Στον Ολυμπιακό ο Κρίστινσον της ΑΕΛ
- ESM: Εγκρίθηκε η εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα
- Εκτροχιάστηκε τρένο του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά με τραυματίες
- Η Ελλάδα «πολεμά» στα σύνορα τον… κοροναϊό – «Αν χρειαστεί θα τα κλείσουμε πάλι» διαμηνύει ο Μητσοτάκης
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Η Ελλάδα «πολεμά» στα σύνορα τον… κοροναϊό – «Αν χρειαστεί θα τα κλείσουμε πάλι» διαμηνύει ο Μητσοτάκης
- ESA : Στην Ελλάδα ο πρώτος επίγειος σταθμός για το ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος
- ESM: Εγκρίθηκε η εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα
- Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει εντολή Λοβέρδου στις αποκαλύψεις Καλογρίτσα - Η ΝΔ τον έβγαλε από τη ναφθαλίνη
- Ενας στους έξι Βρετανούς δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί για τον κοροναϊό
- Εικόνες ντροπής εξαιτίας των σκουπιδιών στον Ελαιώνα - Πριν την επέμβαση των υπηρεσιών του δήμου Αιγάλεω
- ΟΟΣΑ : Αύξηση της μέσης ανεργίας στο 9,4% έως το τέλος του 2020
- Στον Ολυμπιακό ο Κρίστινσον της ΑΕΛ
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Προσφυγή ΕΛΛΕΤ και ΧΑΕ στο ΣτΕ για τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου
- Μητσοτάκης για ένα χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ: Ανακτήσαμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαρίτσης: Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το μόνο «μαξιλάρι» είναι οι εργαζόμενοι
- Δήμαρχος Κηφισιάς: Το αντιολισθητικό σύστημα του τρένου δεν λειτούργησε ομαλά
- Κοροναϊός: Γιατί η υδροξυχλωροκίνη δεν προστατεύει μακροπρόθεσμα από τις σοβαρές μορφές του ιού
- Η Στεφανίδου και επίσημα εκτός ΣΚΑΪ – Η ανακοίνωση του σταθμού
- Ο Ιούνιος 2020 και ο Ιούνιος 2019 ήταν οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ
- Νέες εικόνες από το ατύχημα στον σταθμό του Ηλεκτρικού στην Κηφισιά
- Κοινωνικός τουρισμός: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Μέχρι 10 Ιουλίου οι αιτήσεις για καταλύματα και ακτοπλοϊκές
- Κομισιόν: Μεγαλύτερη η ύφεση της ΕΕ απ' ό,τι αναμενόταν
- Ο ESM εκταμιεύει τα 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων
- Ατύχημα με τρένο στην Κηφισιά: Εικόνες από τον σταθμό - ΣΤΑΣΥ: «Ολισθηρότητα εξαιτίας της βροχής»