Η ενεργειακή κρίση φέρνει κύμα απολύσεων σε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες

Η απειλή της ύφεσης και η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο πολύ υψηλός πληθωρισμός και οι χωρίς προηγούμενο ακριβές τιμές της ενέργειας κάνουν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να πατάνε φρένο στις δραστηριότητές τους και να απολύουν προσωπικό ή να παγώνουν τυχόν προσλήψεις.

Πρόκειται για απολύσεις σε σειρά κλάδων, από τις αερομεταφορές και τον τουρισμό μέχρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τη βαριά βιομηχανία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας έχει αλλάξει άρδην

τα δεδομένα, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν πλέον αυξημένες προκλήσεις.

Τα στοιχεία του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου είναι αποκαλυπτικά. Στον τουρισμό και τις αερομεταφορές η Air France βρισκόταν σε συνομιλίες για την περικοπή σχεδόν 300 θέσεων προσωπικού εδάφους μέσω εθελούσιων αποχωρήσεων, ενώ η φινλανδική FinnAir θα περικόψει περίπου 150 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 90 βρίσκονται στη χώρα καταγωγής της, στο πλαίσιο ενός σχεδίου επιστροφής στην κερδοφορία.

Στον κλάδο του αυτοκινήτου, η Michelin σχεδιάζει να περικόψει έως και 1.600 θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Η Stellantis, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, απέλυσε απροσδιόριστο αριθμό εργαζομένων σε εργοστάσιο στο Μίσιγκαν για να μετριάσει τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στη βιομηχανία ο σουηδικός όμιλος Alfa Laval ξεκίνησε αναδιάρθρωση που επηρεάζει περίπου 500 υπαλλήλους. Η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού και εργαλείων κήπου Husqvarna θα περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας κυρίως λόγω της μετάβασης από βενζινοκίνητα εργαλεία σε εργαλεία με μπαταρία. Η εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Siemens Gamesa σχεδιάζει να περικόψει 2.900 θέσεις εργασίας κυρίως στην Ευρώπη, ως μέρος σχεδίου επιστροφής στην κερδοφορία.

Η ολλανδική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού Philips θα περικόψει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας ή το 5% του εργατικού της δυναμικού για να αντιμετωπίσει την πτώση των πωλήσεων. Η γερμανική εταιρεία χημικών BASF ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών που θα περιλαμβάνει άγνωστο ακόμη αριθμό περικοπών θέσεων εργασίας.

Στο λιανεμπόριο και τα τρόφιμα η σουηδική αλυσίδα καταστημάτων υλικού Clas Ohlson ανακοίνωσε ότι θα περικόψει αρκετές θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ο σουηδικός κολοσσός της μόδας Η&Μ, ο οποίος απασχολεί περίπου 155.000 άτομα, θα περικόψει περίπου 1.500 θέσεις εργασίας ως μέρος της προσπάθειας να εξοικονομήσει  2 δισεκατομμύρια κορόνες (190 εκατομμύρια δολάρια). Η επίσης σουηδική εταιρεία λιανικής Ica Gruppen ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 200 θέσεις εργασίας λόγω του αυξανόμενου κόστους, του πληθωρισμού και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η τουρκική εταιρεία ταχείας παράδοσης τροφίμων Getir σχεδιάζει να μειώσει το 14% του προσωπικού της παγκοσμίως λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και του υψηλού κόστους, δήλωσε επίσης πηγή στο Reuters.

Η γερμανική εταιρεία Henkel, που είναι μητρική της Schwarzkopf, θα περικόψει περίπου 2.000 θέσεις λόγω της χαμηλής ζήτησης για τα προϊόντα της, καθώς και του αυξανόμενου κόστους και των παγκόσμιων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στις τράπεζες η ιταλική κρατική Monte Dei Paschi Di Siena συμφώνησε με τα συνδικάτα να απολυθούν 4.125 υπάλληλοι από σύνολο 21.000. Αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους μέσω εθελούσιου προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης. Η σουηδική εταιρεία πληρωμών Klarna αναμένεται επίσης ότι θα απολύσει περίπου το 10% των 7.000 υπαλλήλων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα