Η «επανάσταση των μικρών» επέβαλε στον Μακρόν διορθωτικές κινήσεις

Δεν ήταν και τόσο ξαφνική η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να πραγματοποιήσει και δεύτερη σύσκεψη ηγετών για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, προσκαλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση της Δευτέρας. Αντιθέτως, η χθεσινή συνάντηση είναι προϊόν… εκνευρισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων ευρωπαίων ηγετών. Μιας και, όπως σας είχαν εγκαίρως ενημερώσει «ΤΑ ΝΕΑ», ο Μητσοτάκης δεν πήγε στο Παρίσι γιατί δεν είχε προσκληθεί. Τι μεσολάβησε, όμως, ανάμεσα στις δύο συσκέψεις που οργάνωσε το Ελιζέ; Η σύνοδος του ΕΛΚ. Κατά την οποία ο Μητσοτάκης πήρε

τον λόγο για να εκφράσει την ενόχλησή του με την απόφαση του γάλλου προέδρου να κάνει ένα κλειστό μίτινγκ κάποιων χωρών, εμφανίζοντας την Ευρώπη διχασμένη αντί να μιλά «με μία φωνή» ως οφείλει. Με την τοποθέτησή του συμφώνησαν αμέσως και άλλοι ηγέτες. Και κάπως έτσι φτάσαμε στη χθεσινή πρόσκληση του Μακρόν, που ίσως κατάλαβε το λάθος του. Ή θέλησε, έστω, να ρίξει τους τόνους.

Δύσκολη η εξίσωση για την άμυνα της ΕΕ

Τη φόρμουλα που θα επιτρέψει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ αναζητούν οι Βρυξέλλες. Κι αυτό γιατί η πρόταση που έκανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποδεχόμενη εισηγήσεις όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί και να είναι σύμφωνη και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πριν πάρει το επίσημο «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και φτάσει στην Κομισιόν. Οι πηγές μου από τις Βρυξέλλες μού έλεγαν ότι η πρόταση μέχρι στιγμής είναι «πολιτική» και θα χρειαστεί πολλή δουλειά μέχρι να γίνει συγκεκριμένη, γι’ αυτό και κανένας άλλος επίτροπος δεν τοποθετείται σχετικά. Ο λόγος που ρώτησα τις πηγές μου ήταν, άλλωστε, ακριβώς αυτός, το ότι ο αρμόδιος για τα οικονομικά αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο γνωστός μας Βάλντις Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς σχετικά, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει καμία απόφαση». Οι ίδιες πηγές από την Κομισιόν μού εξήγησαν πως τρέχουν για να έχουν έτοιμη μέχρι τον Μάρτιο μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Τι ζητάει η Ελλάδα

Η τελική απόφαση, πάντως, για την εξαίρεση αυτή που τόσο έντονα ζητάει και η χώρα μας δεν είναι εύκολη δουλειά. Γιατί θα πρέπει να απαντηθούν και να συμφωνηθούν διάφορα ζητήματα, όπως π.χ. τι θα γίνει με τα κράτη – μέλη που ήδη έχουν υπερβεί τον δημοσιονομικό κανόνα του 3%, αλλά και το ποιες δαπάνες ακριβώς θα εξαιρούνται. Εξετάζεται, για παράδειγμα, η πρόταση να εξαιρεί μονάχα τις πληρωμές για εξοπλιστικά συστήματα και όχι άλλες αμυντικές δαπάνες όπως οι μισθοί και οι συντάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι οποίες, στην Ελλάδα τουλάχιστον, προϋπολογίζονται ως μέρος των αμυντικών δαπανών και του ποσοστού που ξοδεύουμε ως χώρα του ΝΑΤΟ. Εμείς όπως κι άλλες χώρες που συμφωνούν μαζί μας (π.χ. η Πολωνία) θέλουμε να εξαιρεθούν από τον δημοσιονομικό κανόνα όλες οι δαπάνες. Κοινοτικές υπηρεσίες, όμως, αλλά και άλλες χώρες που φοβούνται τυχόν δημοσιονομικό εκτροχιασμό υποστηρίζουν ότι σταθερές κρατικές δαπάνες (όπως π.χ. οι μισθοδοσίες) δεν μπορούν νομικά και τεχνικά να εξαιρούνται, αφού οι ρήτρες εξαίρεσης αφορούν αποκλειστικά και μόνο έκτακτες καταστάσεις. Εχουμε ήδη, δηλαδή, μια πρώτη σοβαρή διαφωνία.

Ο πόλεμος της… κάρας

Να σας πάω σε ένα αλλιώτικο θέμα τώρα, στην Κύπρο, όπου μου λένε ότι έχει γίνει ένας μικρός χαμός εκκλησιαστικός για το ζήτημα της… κάρας του Αποστόλου Παύλου. Τι συνέβη; Εδώ και χρόνια έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και του Βατικανού να μεταφερθεί η κάρα του Αποστόλου Παύλου για προσκύνημα στην Πάφο, όπου είχε ζήσει και διδάξει και διατηρούνται ακόμη εκεί μνημεία της παρουσίας του στο νησί. Τη μεταφορά αυτή είχε δρομολογήσει ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος, ο Χρυσόστομος, με τη στήριξη του νυν Αρχιεπισκόπου, του Γεώργιου, που ήταν μητροπολίτης Πάφου. Ως εδώ όλα καλά. Ο διάδοχός του όμως στην Πάφο, ο μητροπολίτης Τυχικός, δεν συμφωνεί με τη μεταφορά της κάρας. Διότι, λέει, μαζί με την κάρα θα πάνε στην Κύπρο και καθολικοί ιερείς από το Βατικανό που τους θεωρεί… αιρετικούς. Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Ο Τυχικός δεν κάνει ούτε μεικτούς γάμους με καθολικούς, συμβουλεύει τους ενορίτες του να μην τρώνε φαγητά που έχουν φτιάξει ή που έχουν μεταφέρει ξένοι κι αλλόθρησκοι και έχει κι άλλους κανόνες που δυσκολεύομαι να σας μεταφέρω. Εχει δημιουργηθεί, λοιπόν, ένας μίνι σάλος στην Κύπρο και φόβοι για λαϊκές αντιδράσεις καθώς, όπως πολλοί θα ξέρετε, η Εκκλησία έχει ισχυρή θέση κι επιρροή. Ο Αρχιεπίσκοπος, πάντως, μοιάζει έτοιμος να παρακάμψει τον μητροπολίτη και μέχρι τον Μάιο θα ταξιδέψει, λέει, στο Βατικανό για να δει τον Πάπα Φραγκίσκο και να κανονίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεταφοράς της κάρας του Αποστόλου Παύλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα