Η επιστροφή της φιλοξενίας κι ένα νέο τουριστικό μοντέλο

Εχει γραφτεί πολλές φορές ότι πρέπει να απαλλαγούμε από μια προβληματική αντίληψη που βλέπει τον τουρισμό με όρους «βαριάς βιομηχανίας». Και είναι σωστό, όπως σωστό είναι και ότι δεν μπορεί το 25% του ΑΕΠ της χώρας να εξαρτάται από τον τουρισμό, αλλά χρειάζεται να αναπτύξουμε και άλλους κλάδους της οικονομίας μας, όπως και να εξασφαλίσουμε ότι οι τουριστικές περιοχές σταδιακά απαλλάσσονται από τον χαρακτήρα «μονοκαλλιέργειας» που έχουν τώρα.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν το τέλος της φιλοξενίας. Το ταξίδι, η αναζήτηση τόπων, η γνωριμία με ανθρώπους και πολιτισμούς είναι μια βαθύτερη ανθρώπινη ανάγκη. Και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το τέλος των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο πρόσωπο του τουρισμού: Μοναδικές πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα

Μάλιστα, οι άνθρωποι που κυρίως θέλουν να έχουν την εμπειρία ενός τόπου, είναι αυτοί που θα αποφύγουν τον μαζικό τουρισμό και θα αναζητήσουν μια εμπειρία πιο ουσιαστική (συνειδητά δεν λέω «αυθεντική», λέξη που έχει κακοπάθει σε σχέση με τον τουρισμό).

Ακόμη περισσότερο οι άνθρωποι αυτοί κουβαλούν και την ευαισθησία τους. Τους ενδιαφέρει να συναντούν χώρους φιλοξενίας που είναι περιβαλλοντικά βιώσιμοι. Τους συναρπάζει όταν καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με πραγματικούς τεχνίτες που κουβαλούν γνώση που έρχεται από παλιά. Χαίρονται όταν καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι σέβονται τον τόπο και το περιβάλλον. Γοητεύονται όταν βλέπουν προσπάθεια δημιουργικής επεξεργασίας των στοιχείων από την παράδοση.

Αυτοί οι άνθρωποι, που ξαναπιάνουν το νήμα των παλαιών περιηγητών, δεν είναι απαραίτητα ιδιαίτερα εύποροι. Κομμάτι της παγκόσμιας «μεσαίας τάξης» είναι, όσο ασαφής και εάν ο ορισμός τους. Ομως, αναζητούν την ποιότητα και το ξεχωριστό. Και δεν είναι μόνον ξένοι, αλλά και Ελληνες μια που και ο ελληνικός «εσωτερικός τουρισμός» επίσης έχει και αυτό το κομμάτι.

Ομως, το πιο σημαντικό χνάρι τέτοιων προσπαθειών είναι πιο βαθύ. Η μετάβαση από τον τουρισμό στη φιλοξενία, σηματοδοτεί μια άλλη επικοινωνία των ανθρώπων και έναν άλλο πολιτισμό. Και αυτό είναι πολύ πέρα από τα όποια άμεσα οικονομικά οφέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα