Η Ευρωβουλή θα διερευνήσει την προέλευση του κοροναϊού

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρωβουλή που ζητούν έρευνα για την προέλευση του κοροναϊού αλλά και την εμπλοκή της ΕΕ στις έρευνες που διεξαγόταν στη Γουχάν.

Το γεγονός ότι η ΕΕ είχε χρηματοδοτήσει με ένα δις ευρώ μέσω διαφόρων προγραμμάτων το Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν, ήταν το «πάτημα» για ευρωβουλευτές να ζητήσουν να συσταθεί επιτροπή που θα προχωρήσει στην εν λόγω έρευνα.

Μάλιστα κάποια από αυτά τα κονδύλια ενδέχεται να

είχαν διατεθεί σε αμφιλεγόμενα και επικίνδυνα πειράματα «κέρδους λειτουργίας».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ertnews.gr που μίλησε με τον Σουηδό ευρωβουλευτή κ. Τσάρλι Βαίμερς, έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία για τη σύσταση ειδικής επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διερευνήσει την προέλευση του κοροναϊού, τονίζοντας ότι η πράξη αυτή είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να διευκρινιστούν που κατευθύνθηκαν οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ στο Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν όσο και αν η ΕΕ χρηματοδότησε τα επικίνδυνα πειράματα κέρδους λειτουργίας που συνέβαλαν ενδεχομένως στην πιθανή εργαστηριακή διαρροή του ιού στο περιβάλλον προκαλώντας την πανδημία.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ

Ο κ. Βείμερς παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε στο διάσημα από το 2016 έως το 2020 με τουλάχιστον 162.000 ευρώ το Ιολογικό Ινστιτούτο της Γουχάν, ενώ προχώρησε επίσης και το 2020 σε μια ακόμη χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ με αποδέκτη το Ινστιτούτο.

«Δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα χρήματα κατευθύνθηκαν στα εξαιρετικά επικίνδυνα πειράματα «κέρδους λειτουργίας» επεσήμανε στο ertnews.gr ο κ. Τσαρλι Βαίμερς, σημειώνοντας πως «εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι το ευρωπαϊκό αρχείο παθογόνων δημιουργήθηκε στο συγκεκριμένο ινστιτούτο της Γουχάν και είναι αφιερωμένο στην παραγωγή ιών κάτι που «θα πρέπει να διερευνηθεί».

Σε ερώτηση του ertnews.gr αν πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει δική της ανεξάρτητη έρευνα για την αναζήτηση της προέλευσης του ιού τόνισε πως «είναι σημαντικό η ΕΕ να το πράξει άμεσα».

«Πρέπει να ξεκινήσει», είπε, «μία διεθνής έρευνα, ανεξάρτητη από τις παρεμβάσεις και τις αλλοιώσεις των στοιχείων στην Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να συντονίσει τις 27 χώρες και τις υπηρεσίες πληροφοριών τους, ώστε να προκύψει μια ανεξάρτητη εκτίμηση».

Μάλιστα σημείωσε πως ο ίδιος ως μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου «θα καταθέσει πρόταση για άμεση σύσταση μιας ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής προσανατολισμένης στην διερεύνηση προέλευσης του ιού».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε στη δημιουργία επιτροπής για το σκάνδαλο των Panama Papers», υπενθύμισε «ένα σκάνδαλο οι επιπτώσεις του οποίου δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες της πανδημίας του κορονοϊού». Αυτό το γεγονός από μόνο του θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες συγκρότησης της ειδικής επιτροπής.

Το εργαστήριο της Γουχάν

O σουηδός Τσάρλι Βαιμερς είχε ήδη στις 18 Ιουνίου 2021 καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο «Υπήρξε διαρροή του ιού από την αγορά ή από το εργαστήριο της Γουχάν». Επισήμαινε τότε πως μετά την καθυστερημένη και παρεμποδισμένη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την προέλευση του COVID 19, η G7 ζήτησαν μελέτη του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευσή του.

Επικαλέστηκε για αυτό την δήλωση του Δρ Ρομπερντ Ρεντφιλντ, πρώην διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο οποίος πιστεύει ότι «η πιο πιθανή αιτιολογία αυτού του παθογόνου στην Γουχάν ήταν από ένα εργαστήριο, που διέφυγε». Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών να διερευνήσει το θέμα.

Επιπλέον εστιάζει σε ένα βίντεο, στο οποίο είχε αναφερθεί αναλυτικά πριν από λίγες ημέρες το ertnews.gr, το οποίο είχε δημοσιευθεί από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών για να προωθήσει την έναρξη εργασιών του εργαστηρίου της Γουχάν που δείχνει ότι το κομμουνιστικό καθεστώς στην Κίνα δεν είχε εμπειρία στη δημιουργία και τη λειτουργία ενός εργαστηρίου ασφάλειας BSL-4 και ότι οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες τους βοηθούσαν, ενώ ανέχωρησαν από εκεί μόλις αυτό κατέστη λειτουργικό. Το βίντεο αποδεικνύει ότι υπήρχαν νυχτερίδες στο εργαστήριο, κάτι που το μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ Πιτερ Ντασντακ ονόμασε «συνωμοσία».

Ο κ. Βαιμερς ρωτούσε τότε αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί ότι είναι προς το συμφέρον του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος (Κ.Κ.Κ.) να καλύψει και να καταστρέψει τυχόν αποδεικτικά στοιχεία για την ευθύνη για το «Batgate», για παράδειγμα αποδεικτικά στοιχεία για ακούσια διαρροή λόγω κακών πρωτοκόλλων στο εργαστήριο της Γουχάν.

Επίσης ρωτούσε αν θεωρεί η Επιτροπή ότι ο ΠΟΥ που χρηματοδοτείται και επηρεάζεται από τον κεντρικό αντισυμβαλλόμενο είναι αμερόληπτος διαιτητής που ενδέχεται να προβεί σε πραγματική και ανεξάρτητη εκτίμηση της προέλευσης του COVID 19 και αν η Κομισιόν εξετάζει τη διεξαγωγή κοινής έρευνας με άλλες δημοκρατίες για να διασφαλίσει ότι η Κίνα δεν μπορεί να υπονομεύσει τα ευρήματα. Η ερώτηση αυτή δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.

Η Εύα Καιλή για τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής

Για τις χρηματοδοτήσεις του εργαστηρίου αλλά και αίτημα για συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης ζήτησε στα τέλη Ιουνίου με ερώτηση της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καιλή, η οποία υπογράμμισε ότι «καθώς η έρευνα σχετικά με τους πραγματικούς λόγους για το ξέσπασμα του COVID-19 συνεχίζει να διαιρεί τον κόσμο, τόσο επιστημονικά όσο και πολιτικά, πρόσφατα υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα στον τύπο και το διαδίκτυο σχετικά με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ του Ινστιτούτου ιολογίας του Γουχάν και την «αμφιλεγόμενη έρευνα για τους κορονoϊούς» .

Υπό το φως των παραπάνω η κ. Καιλή, ρωτούσε αν προτίθεται η Επιτροπή να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το περιεχόμενο, την έκταση και τη φύση της χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ έρευνας του Ινστιτούτου ιολογίας Γουχάν τα τελευταία έξι χρόνια, τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ΕΕ χρηματοδότησε το Ινστιτούτο και τον τρόπο συμμόρφωσης στους όρους και τις προϋποθέσεις και αν αυτοί τηρήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν.

Σύμφωνα με τους κανόνες χρηματοδότησης της ΕΕ, σημειώνει η κα. Καιλή, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες στα έργα για έως και δύο χρόνια μετά τη λήψη των πόρων της ΕΕ και ζητούσε να ενημερωθεί αν χρησιμοποιήθηκε αυτός ο μηχανισμός παρακολούθησης αναφοράς σε αυτήν την περίπτωση και ποια ήταν τα κύρια ευρήματα σε σχέση με την ασφάλεια και τις πτυχές ασφάλειας.

Τέλος η ερώτηση κατέληγε με το ερώτημα αν η εν λόγω δραστηριότητα χρηματοδότησης της έρευνας της ΕΕ πέρασε από τον καθιερωμένο μηχανισμό επανεξέτασης της δεοντολογίας της Επιτροπής και, εάν ναι, με ποιους όρους και διασφαλίσεις, και επιπλέον αν έχουν διενεργηθεί έλεγχοι ή έλεγχοι δεοντολογίας σε αυτήν την περίπτωση για πιθανή διπλή χρήση ή κατάχρηση των κονδυλίων.

Γερμανός ευρωβουλευτής για έρευνες με νυχτερίδες

Δεν ήταν όμως μόνο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και ο Σουηδός ευρωβουλευτής που απευθύνθηκε στην Κομισιόν. Ήταν δύο μέρες νωρίτερα στις 16 Ιουνίου και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιοάχιμ Κους που με γραπτή ερώτηση ζητούσε τα στοιχεία των χρηματοδοτήσεων που εγκρίθηκαν από το 2014 και εντεύθεν για πειράματα με νυχτερίδες που φέρουν τον κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερωτήσεις και οι συζητήσεις μεταξύ των ευρωβουλευτών και κατά την διάρκεια της Ολομέλειας του Ιουλίου, θα οδηγήσουν κατ εκτίμηση πολιτικών κύκλων στην εντατικοποίηση της προσπάθειας για σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις χρηματοδοτήσεις, τα πειράματα κέρδους λειτουργίας αλλά και την προέλευση του ιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα