Η Γερμανία αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Η Γερμανία αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας. Ετσι, γίνεται η τελευταία από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που ανέστειλαν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, μετά από αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι των νέων κατευθυντήριων γραμμών προηγήθηκε σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο είναι η αρμόδια

για τα εμβόλια αρχή στη Γερμανία.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεοτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ισλανδία.

Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Από την πλευρά της η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

Καθησυχαστικά στοιχεία

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ασφαλές.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κοροναϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του lockdown σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα