Η «γερουσία» σπρώχνει τον Αλέξη Τσίπρα προς τα αριστερά

Αριστείδης Μπαλτάς. Νίκος Βούτσης. Πάνος Σκουρλέτης. Είναι προφανές πως ανά τακτά διαστήματα πεπειραμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κάνουν διακριτό το πώς αντιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά του κόμματος και τις συμμαχίες. «Ο εσωτερικός πόλεμος είναι εν υπνώσει, αλλά δεν σημαίνει πως έχει σβήσει», μας λέει στέλεχος που παρακολουθεί τις διεργασίες αλλά και την αθόρυβη μα υπαρκτή κινητικότητα στην Κουμουνδούρου. Με αρθρογραφία αλλά και με πρόσφατες ομιλίες

στη Βουλή (Βούτσης), η συζήτηση ζωήρεψε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι οι παρεμβάσεις έγιναν με στόχο την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και στα πεδία της Υγείας και της Οικονομίας.

Τα στελέχη αυτά που αναφέρουμε αλλά και άλλα που προηγήθηκαν ή που παρεμβαίνουν παραπλεύρως δεν σημαίνει πως εγγράφονται στις ίδιες φυλές του κόμματος. Τους ενώνουν όμως οι κοινές ανησυχίες για τη λεγόμενη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αν το άνοιγμα θα είναι θολό - κεντροαριστερό ή με προϋποθέσεις και όρους και σε μια πορεία ξανά αριστερά. Εδώ μπαίνει παράλληλα το θέμα της εναλλακτικής διακυβέρνησης, ένα ακόμη πεδίο όπου γίνονται διεργασίες με απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ που φανερώνει και διαφορετικές οπτικές. Ας δούμε πάντως το μπαράζ των παρεμβάσεων υπό το πρίσμα ενός δημοκρατικού σοσιαλισμού και όχι υπό μια απλώς σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση που θα χωρούσε τους πάντες.

Ο Νίκος Βούτσης

Ο πολύπειρος τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε αυτή την κατεύθυνση «χτύπησε» στην Εθνική Αντιπροσωπεία: «Εξελίσσεται μια ισχυρή και τεκμηριωμένη πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική σύγκρουση για τον προϋπολογισμό, όπως είναι εύλογο. Εκ των πραγμάτων μπαίνει και το ζήτημα της ανάγκης εναλλακτικής λύσης και διαφορετικής διακυβέρνησης για τη χώρα».

Ο Αριστείδης Μπαλτάς

Πιο μακριά από τα επικαιρικά άγχη της πολιτικής αλλά και πιο κοντά στη ζύμωση των ιδεών ήταν ο Μπαλτάς που με αρθρογραφία του («Ζητήματα Στρατηγικής») παρενέβη στο πολιτικό σκηνικό. Εχει σημασία η δική του θέση αφού έχει επιφορτιστεί ανάμεσα σε άλλα με το πρόγραμμα του κόμματος ενόψει του 3ου Συνεδρίου και επίσης συνομιλεί με την ηγεσία απαλλαγμένος από μια φραξιονιστική στράτευση. Υπενθυμίζει πάντως το πρόσημο του χώρου του, «ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη της Αριστεράς στην Ευρώπη», και επιχειρεί να εντάξει το κόμμα στο διεθνές κάδρο βρίσκοντας πολιτικές ομοιότητες και με τη σαντερική πτέρυγα των Δημοκρατικών που πια έχει λόγο στη νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ. Ταγμένος και εκείνος, όπως λένε συνομιλητές του, στον λεγόμενο δημοκρατικό σοσιαλισμό κρατά μικρό καλάθι για μαζικά ανοίγματα και δίνει προτεραιότητα στα ριζοσπαστικά πολιτικά σχέδια.

Ο Πάνος Σκουρλέτης

Μακριά από το πολιτικό Κέντρο κινείται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης που συνομιλεί σταθερά με τους 53 αλλά και με άλλα στελέχη της λεγόμενης αριστερής αντιπολίτευσης εντός ΣΥΡΙΖΑ. Φροντίζει, δε, να το κοινοποιεί συχνά εντός και εκτός. Και αυτός πρόσφατα, επίσης με αρθρογραφία του. «Ο χαρακτήρας των σημερινών προβλημάτων απαιτεί απαντήσεις που δεν θα κινούνται στη λογική των μέσων όρων, των κεντρώων λύσεων, αλλά των ριζοσπαστικών, εναλλακτικών προτάσεων σε όλα τα πεδία», ανέφερε.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ. Τι πιο σαφές; Η συζήτηση για το πού πάει το κόμμα θα αναβιώσει προφανώς όσο εξερχόμαστε από την πανδημική κρίση αλλά και με αιχμή τη νέα αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο για τη χώρα - σχέδιο που επίσης διαπερνά με αντίθετες οπτικές και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια άλλη συζήτηση που άνοιξε ο προϋπολογισμός είναι η πιθανότητα να έλθουν κοντά ΣΥΡΙΖΑ - Κίνημα Αλλαγής σε μια λογική προοδευτικού πόλου. Είναι βέβαιο πως η «γερουσία» του ΣΥΡΙΖΑ, οι παλιοί του κόμματος, θα έχουν λόγο σε αυτό (Σταθάκης, Δραγασάκης, Μπαλτάς κ.λπ.) όπως και νεότερα στελέχη που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα