Η γυναίκα που έσπασε τα ταμπού στα αμερικανικά μίντια

Η Μπάρμπαρα Γουόλτερς, η οποία πέθανε την Παρασκευή στα 93 της χρόνια και πλήρης ημερών και εμπειριών, γεννήθηκε σε μια χρονιά που έχει σφραγίσει την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών: Το 1929, περίπου ένα μήνα πριν από τη «Μαύρη Τρίτη» η οποία θεωρείται ως η κορύφωση του Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η ίδια, αρκετά χρόνια αργότερα, έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία, σφραγίζοντας με τη σειρά της τη δημοσιογραφία και τον κλάδο των ΜΜΕ, με μια πρωτιά η οποία γκρέμισε

ένα ακόμη «στεγανό»: Το 1974, έγινε η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος που ανέλαβε τη θέση συμπαρουσιάστριας σε μια δημοφιλή εκπομπή της εποχής - στο πρωινό «Today Show» του δικτύου NBC.

Million Dollar Baby

Η συνέχεια υπήρξε ακόμη πιο εντυπωσιακή, γεγονός που αναμφίβολα δικαιολογεί τα 12 βραβεία Emmy με τα οποία τιμήθηκε στη διάρκεια της 52ετούς σταδιοδρομίας της. Το 1976, για του λόγου το αληθές, έγινε η πρώτη συμπαρουσιάστρια στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων του ABC, υπογράφοντας παράλληλα το πιο ακριβό ως τότε συμβόλαιο, αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τα μια πενταετία - κάτι που της χάρισε τον τίτλο του «million dollar baby» (τον οποίο δανείστηκε αργότερα ο Κλιντ Ιστγουντ για την ομώνυμη ταινία του, έστω και αν δεν την αφορούσε).

Η εκτίναξή της στην κορυφή του στερεώματος των μίντια «ανάγκασε» ουσιαστικά όλες σχεδόν τις γνωστές προσωπικότητες των ΗΠΑ και άλλων χωρών να βρεθούν απέναντί της: Το σύνολο των προέδρων της χώρας από τον Ρίτσαρντ Νίξον (τον οποίο ακολούθησε στην ιστορική του επίσκεψη στην Κίνα, το 1972, ως η μοναδική γυναίκα δημοσιογράφος της αποστολής) μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Φιντέλ Κάστρο (με τον οποίο, μάλιστα, βρέθηκε στο ίδιο ταχύπλοο στον περίφημο Κόλπο των Χοίρων), τον Μουαμάρ Καντάφι και τον Σαντάμ Χουσεΐν και πολλούς ακόμη, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων της επιχειρηματικής ελίτ και της σόου-μπιζ.

Η Μόνικα Λιουίνσκι

Η συνέντευξη, όμως, που κυριολεκτικά «έσπασε» τους δείκτες θεαματικότητας (και μαζί τα ταμεία) ήταν αυτή με τη Μόνικα Λιουίνσκι, το 1999, όταν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τηλεθεατές είχαν συντονίσει τους δέκτες τους μαζί της. Τότε που η πρώην υπάλληλος του Λευκού Οίκου αποφάσισε να αποκαλύψει ενώπιόν της τα όσα βίωσε από τον τότε πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, σε μια υπόθεση η οποία οδήγησε στην πρόταση μομφής σε βάρος του. Σε εκείνη τη συνέντευξη, μάλιστα, την είχε ρωτήσει τι ήταν αυτό που την έκανε να κρατήσει το «λεκιασμένο μπλε φόρεμα» που έγινε ο… μάρτυρας όσων συνέβησαν. Απέδειξε, έτσι, πως δεν δίσταζε να κάνει και τις πιο προσωπικές ερωτήσεις - όπως έπραξε και με τον Τζίμι Κάρτερ όταν ζήτησε να μάθει εάν κοιμούνταν σε χωριστά κρεβάτια με τη σύζυγό του ή με τον Ινδό πρωθυπουργό Μοράρτζι Ντεσάι, τον οποίο ρώτησε εάν έπινε όντως τα ούρα του για ιατρικούς σκοπούς.

«Η Μπάρμπαρα Γουόλτερς (…) η οποία ως άνθρωπος που έπαιρνε συνεντεύξεις από διασημότητες έγινε και η ίδια μια διασημότητα, συνέβαλε ώστε να διαρρηχθεί η νοητή γραμμή που υπήρχε ανάμεσα στην ειδησεογραφία και τη διασκέδαση», σημειώνουν οι «New York Times». Από αυτή την άποψη, μπορεί να θεωρηθεί ως πρωτοπόρος και ενός φαινομένου που κυριαρχεί και σήμερα, έχοντας βεβαίως φτάσει στα άκρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα