Η κλιματική αλλαγή χτυπά τον τουρισμό στις Αλπεις

Η κλιματική αλλαγή πλήττει καίρια μεταξύ άλλων τις Αλπεις και τον τουρισμό τους. Η άνοδος της θερμοκρασίας εκεί φαίνεται να εξελίσσεται σημαντικά ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο σύμφωνα με στελέχη συλλόγων ορειβατών κι άλλων οργανώσεων που μίλησαν στην Ντόιτσε Βέλε, προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτεροι σε θερμοκρασίες και διάρκεια καύσωνες και οι λιγότερες χιονοπτώσεις κάνουν τους παγετώνες να λιώνουν πιο γρήγορα.

Ταυτόχρονα, οι καταιγίδες αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα, εξαφανίζοντας ολόκληρα δάση

στις πλαγιές των βουνών. Ως αποτέλεσμα, η διάβρωση του εδάφους επιδεινώνεται και θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Τεχνητό χιόνι

Τα χιονοδρομικά κέντρα πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή και πλέον οι λιγότερες χιονοπτώσεις και οι υψηλότερες θερμοκρασίες κάνουν τις τοπικές κοινωνίες να λαμβάνουν μέτρα για να καλύψουν την έλλειψη φυσικού χιονιού με τεχνικά μέσα – και με το ανάλογο υψηλό κόστος. Ακόμα και με τις προσπάθειες αυτές έτσι, οι θερμοκρασίες στις Αλπεις ανεβαίνουν πάνω από επίπεδα που καθιστούν άχρηστα ειδικά μηχανήματα που παράγουν τεχνητό χιόνι. Επίσης οι τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας που καταναλώνουν τα αποκαλούμενα κανόνια χιονιού αυξάνουν την πίεση στους φυσικούς πόρους.

Ολα αυτά αναμένεται ότι θα αλλάξουν το πρόσωπο του τουρισμού στις Αλπεις, που εξακολουθεί να είναι η περιοχή με τα περισσότερα χειμερινά θέρετρα παγκοσμίως, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα και λόγω του λιωσίματος του χιονιού η πεζοπορία και η ορειβασία αυξάνονται σε δημοτικότητα στις Αλπεις, αυτές οι δραστηριότητες όμως γίνονται επίσης πιο επικίνδυνες λόγω των συνθηκών. «Ειδικά για τους ορειβάτες μεγάλου υψομέτρου, οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και οι σχετικοί αυξημένοι κίνδυνοι σε περιοχές που υπάρχουν (ακόμη) παγετώνες είναι δραματικές» έγραψε πρόσφατα η Αυστριακή Αλπική Λέσχη σε ενημερωτικό δελτίο προς τα μέλη της, όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε.

Η σταδιακή απόψυξη των μέχρι τώρα μόνιμα παγωμένων εδαφών σε υψόμετρα πάνω από 2.400 μέτρα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Αυτά τα μόνιμα παγωμένα εδάφη λειτουργούν αποτελεσματικά σαν συνεκτικό στοιχείο συγκρατώντας ολόκληρους βραχώδεις σχηματισμούς. Η απόψυξή τους μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες κατολισθήσεις, πτώσεις βράχων ή μετακίνηση ολόκληρων βουνών, σημειώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα