Η κουλτούρα της βίας ήρθε για να μείνει στις γειτονιές

Μια ανησυχητική διεύρυνση της βάσης του ρατσισμού και συνέχιση της κουλτούρας της βίας στις γειτονιές παρατηρείται μέσα από τις καταγγελίες του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας».

Όπως επισημαίνει η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου, Τίνα Σταυρινάκη, «φέτος βλέπουμε από τις καταγραφές μια διαφοροποίηση αρκετά σημαντική. Κάθε χρόνο έχουμε οργανωμένες επιθέσεις από ομάδες, αλλά το κατά πόσο αυτές οι ομάδες συνδέονται ή όχι με τη Χρυσή Αυγή χρειάζεται πολλή μελέτη και από την

πολιτεία. Αυτό όμως που παρατηρούμε είναι ότι η κουλτούρα αυτής της βίας έμεινε στις γειτονιές».

Επίσης, σημειώνεται «διεύρυνση της βάσης του ρατσισμού που δείχνει ότι δεν υπάρχει μόνο το κλασικό μοτίβο των ομάδων, όπως τις έχουμε στο μυαλό μας, αλλά συνεχίζει να είναι μια βία ξεκάθαρη».

Η κ. Σταυρινάκη εκφράζει την ανησυχία της «ότι όταν θα υπάρξει το κατάλληλο έδαφος πολιτικά θα γυρίσουμε στα έντονα φαινόμενα της περιόδου 2011-2013». Η ίδια εντοπίζει, εξάλλου, δυσκολία στα θύματα διακρίσεων και βίας να καταγγείλουν τα περιστατικά ακόμα και στις οργανώσεις και υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται να έχουμε υπηρεσίες υποστήριξης, γιατί έτσι ο άνθρωπος νιώθει ότι υποστηρίζεται. Όσο μειώνονται οι υπηρεσίες τόσο περισσότερα περιστατικά μένουν στο σκοτάδι».

Αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον τρανς σε δημόσιες υπηρεσίες, διαπιστώνει η Άννα Απέργη από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Όπως επισημαίνει, «μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου, υπήρξαν αρκετά περιστατικά κακοποίησης τρανς ανθρώπων σε δικαστικές αίθουσες και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει η διαδικασία εξέτασης της αλλαγής της ταυτότητας να είναι εξωδικαστική. Επίσης, υπήρξαν πολλά περιστατικά σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως ληξιαρχεία».

Η υπεύθυνη της ΜΚΟ «HumanRights360», Ελένη Τάκου, παρατηρεί μείωση των οργανωμένων επιθέσεων από άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο έχει σημειωθεί μετατόπιση των οργανωμένων ρατσιστικών επιθέσεων από το κέντρο της Αθήνας σε περιοχές πιο απόμερες, όπως ο Ασπρόπυργος. Επίσης, οι καταγγελίες που γίνονται στην οργάνωση αφορούν, όπως λέει, σε νέου τύπου φαινόμενα, μεταξύ των οποίων οι παρενοχλήσεις σε χώρους διαμονής προσφύγων, το bullying μεταναστών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η στοχοποίηση υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις παρουσιάστηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το φετινό «Περίπατο κατά των Διακρίσεων», που πραγματοποιείται την 21η Μαρτίου, «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού» και έχει ως στόχο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο «Περίπατος» θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και θα καταλήξει στα Προπύλαια, όπου θα απονεμηθεί το έπαθλο «Αντιρατσισμός- Τζανέτος Αντύπας 2019» στο Golden Dawn Watch, την πλατφόρμα παρακολούθησης της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η απονομή καθιερώθηκε το 2017 στη μνήμη του ιδρυτή της οργάνωσης Praksis, Τζανέτου Αντύπα και το έπαθλο δίνεται κάθε χρόνο σε μία οργάνωση ή άνθρωπο που ασχολείται με τα θέματα του αντιρατσισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οργανωτική επιτροπή του «Περιπάτου», απαρτίζεται φέτος από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Praksis, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Αχμέντ Μοαβία, φέτος η διοργάνωση δεν θα περιοριστεί μόνο σε μία ημέρα, αλλά θα συνεχίσει ως καμπάνια μέχρι τις ευρωεκλογές. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχουσες οργανώσεις θα συντάξουν κείμενο το οποίο θα απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με κύριο θέμα την άνοδο της άκρας δεξιάς και αίτημα να δεσμευτούν ότι θα κάνουν ενέργειες για την καταπολέμηση του φαινομένου.

«Το μήνυμα φέτος απευθύνεται προς τον πολιτικό κόσμο και προς την κοινωνία ότι είναι απαράδεκτο να μην γίνεται τίποτα για την άνοδο της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής», συμπλήρωσε. «Έχουμε κάνει μεγάλα λάθη ως πολιτικό σύστημα σε αυτό το ζήτημα», παρατήρησε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει διστακτικότητα να τραβήξουμε κόκκινες γραμμές απέναντι σε αυτό το φαινόμενο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα