Η μέρα που «έφυγε» ο Λόραντ (pics)

Τριάντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 31 Μαΐου 1981, από τον θάνατο του Γκιούλα Λόραντ. Ο Ούγγρος προπονητής άφησε την τελευταία πνοή του στον πάγκο του Δικεφάλου στη διάρκεια του αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό. Συγκεκριμένα, ήταν το 17ο λεπτό του ντέρμπι, όταν ο Λόραντ προσπάθησε να πει κάτι στους συνεργάτες του και δευτερόλεπτα μετά έπεσε στο έδαφος, έχοντας υποστεί έμφραγμα όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα.

Ο γιατρός των Ασπρόμαυρων, Παναγιώτης Γιγής, προσπάθησε να τον επαναφέρει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, κι αφού πρώτα μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια της Τούμπας, οκτώ λεπτά αργότερα τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με τον θάνατό του να επιβεβαιώνεται στο νοσοκομείο..

Την ίδια ώρα, στην Τούμπα, το παιχνίδι συνεχιζόταν κανονικά, με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να κοιτάζουν προς τον πάγκο και να μην βλέπουν τον προπονητή τους, έχοντας καταλάβει πως κάτι άσχημο συμβαίνει. Οι άνθρωποι της ομάδας δεν τους είπαν την αλήθεια στο ημίχρονο, αναφέροντάς τους απλά ότι ο Λόραντ ένιωσε αδιαθεσία και πήγε στο νοσοκομείο.

Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο Λόραντ είχε υποστεί άλλα δύο εμφράγματα, το πρώτο έξι μήνες νωρίτερα, και το δεύτερο μία μόλις εβδομάδα πριν τον θάνατό του, ενδεικτικό της μαχητικής ψυχής που είχε ο πολύπειρος τεχνικός.

Την αλήθεια, οι παίκτες του ΠΑΟΚ, την έμαθαν μετά το τέλος του αγώνα, κι αφού είχαν σκοράρει στο δεύτερο ημίχρονο με τον Βασίλη Βασιλάκο και κέρδισαν με 1-0 τον Ολυμπιακό, κι έμειναν στα αποδυτήρια για πολύ ώρα όντας συγκλονισμένοι.

Ο Γκιούλα Λόραντ γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1923. Υπήρξε στέλεχος της μεγάλης εθνικής Ουγγαρίας της δεκαετίας του ’50. Δύο χρόνια μετά την απώλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954, αυτομόλησε στη Γερμανία. Εκεί πέρασε και τα περισσότερα χρόνια της προπονητικής καριέρας του, περνώντας από τους πάγκους ομάδων όπως η Άϊντραχτ, η Μπάγερν Μονάχου και η Σάλκε.

Στην Ελλάδα ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και συνέδεσε το όνομα του με τον τίτλο που κατέκτησε ο «Δικέφαλος του Βορρά» τη σεζόν 1975-76, πανηγυρίζοντας το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του και σπάζοντας το κατεστημένο της Αθήνας. Αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του ’76, όμως επέστρεψε στην ομάδα το 1980. Στην Ευρώπη πολλοί θα θυμούνται τη σπουδαία νίκη επί της Μπαρτσελόνα με 1-0 στην Τούμπα, αλλά κυρίως το επαναστατικό ποδόσφαιρο που εφάρμοσε με τους παίκτες του και την μοναδική τεχνική του αιφνιδιασμού.

Η είδηση του θανάτου του Λόραντ «κόστισε» τη ζωή και δύο ακόμη ανθρώπων. Του καλού του φίλου και τραγουδιστή, Χρήστου Σύρπου, ο οποίος βρισκόταν στην ανάρρωση από το δεύτερο εγκεφαλικό που του είχε αφήσει αναπηρία στην αριστερή πλευρά. Ο Χρηστάκης, όπως τον αποκαλούσαν, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του αγαπημένου του φίλου, έπαθε το τρίτο εγκεφαλικό, το οποίο ήταν και το μοιραίο…

Ο δεύτερος, ήταν ο 26χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ, Μιχάλης Μπορέτος, ο οποίος μόλις έμαθε για τον θάνατο του Λόραντ, έπεσε στον φωταγωγό της πολυκατοικίας του κι έχασε τη ζωή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα