Η (νέα) μάχη της Κρήτης

Την εβδομάδα που μπαίνει (από 12 έως 14 Ιούνη) ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει Κρήτη και δη θα ξεκινήσει από το Ρέθυμνο - ήδη τα τοπικά στελέχη προετοιμάζουν το έδαφος της εκεί επίσκεψης με συσκέψεις στις κομματικές οργανώσεις. Θα είναι μια εντελώς διαφορετική περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από εκείνη που έγινε πριν από την κάλπη του Μάη. Τα νέα

δεδομένα, εξόχως δυσμενή για την Κουμουνδούρου, που παρήχθησαν από τη μάχη της πρώτης κάλπης μεταβάλλουν κάθε σχεδιασμό, δίλημμα και δίνουν ένα άλλο στρατηγικό βάθος στις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Η Κρήτη έγινε γαλάζια στον κομματικό χάρτη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κατήγαγε απλά ήττα από τη Nέα Δημοκρατία, αλλά και έμεινε πίσω από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε Λασίθι και Ρέθυμνο. Εδώ έγιναν όσα φοβόταν η Κουμουνδούρου.

Το Ρέθυμνο και ο Ξανθός

Η δε απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος για τον Ιούνη στο Ρέθυμνο αποτυπώνει μια διττή στρατηγική. Την έμφαση που δίδει ο ίδιος και οι σύντροφοί του στη μάχη της Κρήτης αλλά και τη στήριξη που θέλει να παράσχει προσωπικά και ενωτικά στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Ξανθού. Το τελευταίο έχει σημασία αφού ο τέως υπουργός Υγείας εσωτερικά στην ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ εγγράφεται στο διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας, ενώ συχνά το προηγούμενο διάστημα στα κομματικά όργανα έλεγε την άποψή του εντός πάντα πολιτικών ορίων.

Ο ίδιος χαιρέτισε την απόφαση του Αλ. Τσίπρα και ανάμεσα σε άλλα δήλωσε ότι «το ισχυρό μήνυμα της ενότητας και συστράτευσης όλων των δυνάμεων για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στον νομό, μας δίνει άλλη αισιοδοξία και δύναμη για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιούνη». Την υποψηφιότητα χαιρέτισε και ο έτερος ρεθυμνιώτης υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγαγε πολύ καλή επίδοση Θοδωρής Δουλουμπέκης και προέρχεται από τη διεύρυνση και τους άλλοτε ακτιβιστές του PES.

Στον εν λόγω νομό όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε από το 2019, 7.000 ψήφους. Η μάχη για τη 2η θέση και για τη 2η έδρα στον διεδρικό νομό χάθηκε μάλιστα εντελώς οριακά με το ΠΑΣΟΚ, για μόλις 215 ψήφους. Πιο αναλυτικά εδώ βρίσκουμε το ΠΑΣΟΚ με 10.470 ψήφους (ποσοστό 21,47%) ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ με 10.255 ψήφους (ποσοστό 21,03%). Αρα έχει αξία η προσπάθεια Τσίπρα να επανακτήσουν την έδρα, που έλαβε το ΠΑΣΟΚ με τον Μανώλη Χνάρη (πρώην αντιπεριφερειάρχη και με καταγωγή εκ Μυλοποτάμου, κάτι που όπως λένε κρητικές πηγές έχει σημασία για την εν λόγω μάχη). Πώς διάβασε όμως ο πράσινος υποψήφιος την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα στον νομό του; «Ο συμβολισμός που δίνει η υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα δεν αφορά την κοινωνία και δεν απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας» ενώ συμπλήρωσε πως αποσκοπεί σε «διαχείριση εσωκομματικών ισορροπιών οι οποίες θα εξελιχθούν την επόμενη ημέρα της επερχόμενης ήττας που διαφαίνεται στις εκλογές».

Ακόμη και οι συριζαϊκές πηγές της Κρήτης πάντως λένε για «ρεύμα ΠΑΣΟΚ» και ανάκτηση της αυτοπεποίθησης της Χαριλάου Τρικούπη στην εν λόγω μάχη και για όλο το νησί. Μιλούν ακόμη και για τάση επαναπατρισμού πολλών τέως πασόκων στην πράσινη παράταξη. Ο δε πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο έχει και μια άλλη διάσταση. Δεδομένου πως ο Μανώλης Χνάρης του ΠΑΣΟΚ έχει αγροτική καταγωγή σε αντίθεση με τον γιατρό Ανδρέα Ξανθό, έχει άτυπα διαμορφωθεί κι ένα δίπολο αντίθεσης πόλης - χωριού στο οποίο ακόμη και φιλοσυριζαϊκές πηγές δεν είναι βέβαιες πως κάνει καλό η επιλογή της υποψηφιότητας του Τσίπρα. Κι αυτό αφού θα μπορούσε όπως λένε να αναζωπυρώσει ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα ακόμη και στο «αστικό Ρέθυμνο» που ενδεχομένως να επέλεγε ΣΥΡΙΖΑ και Ξανθό.

Στη δε εσωτερική σκακιέρα της Κουμουνδούρου ορισμένοι «διαβάζουν» την τσιπρική στήριξη Ξανθού και στο πλαίσιο του να μοιράζονται για το κόμμα οι «κρητικάρχες». Και εκτός του Ξανθού δεν περνά απαρατήρητο πως στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του κόμματος έχει τοποθετηθεί ο Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής Ηρακλείου με σαφή μηνύματα και στοχεύσεις. Αρα το όλο σχέδιο δεν αφήνει μόνον κυρίαρχο για το νησί τον Παύλο Πολάκη την επόμενη ημέρα.

Χτυποκάρδια στο Ηράκλειο

Στο δε Ηράκλειο το ρεπορτάζ λέει πως το ΠΑΣΟΚ έχει ανοδική τάση. Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται πως οι υποψήφιοί τους, ο αγροκτηνοτρόφος Βασίλης Σμπώκος και η γιατρός Κορνηλία Μακρή, συγκεντρώνουν αρκετές προσωπικές ψήφους και άρα μένει να φανεί αν θα υπάρξει από εκεί κάποια μετακίνηση των ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ ή θα ιεραρχηθεί το κομματικό συμφέρον στη βάση του κόσμου. Στο Ηράκλειο επίσης η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι μείζονα, η Κουμουνδούρου πήρε δύο έδρες (Χ. Μαμουλάκης και Σωκράτης Βαρδάκης ενώ έχασε την έδρα του ο Ηγουμενίδης) και εδώ μένει να φανεί αν τον Ιούνη θα έχουμε τον τρίτο ή όχι νομό που το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα περάσει δεύτερο μετά τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα, το σκηνικό σε όλη την Κρήτη έχει ως χαρακτηριστικό την πίεση του ακροατηρίου της ΝΔ και από ΠΑΣΟΚ και από ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ πιέζει όσους «δικούς» του ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Μάη με τον φόβο του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα άνετα μπορούν να επαναπατριστούν. Αυτό ως τάση που συναντάμε σε μεγάλο μέρος της χώρας, αποτυπώνεται ανάγλυφα στην Κρήτη. Οι δε του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν ένα μέρος του ακροατηρίου του ΠΑΣΟΚ με τον φόβο ενός παντοδύναμου Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ πάλι, κι αυτό είναι εξόχως αισθητό σε νομούς σαν το Ηράκλειο, πιέζει το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ με το αφήγημα πως η Χαριλάου Τρικούπη θα είναι η σοβαρή θεσμική αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Λαβωμένος και ο Πολάκης

Στα Χανιά επίσης είναι δύσκολη η μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφού συνολικά έχασε 13.206 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Τότε είχε λάβει 31.644 ψηφοφόρους και 37,35%, ενώ τώρα έλαβε 18.438 με 20,64% (πτώση 16,71%). Αντίθετα η ΝΔ τώρα είχε πάρει 41,16% (άνοδος 7,11% απ' το 2019). Ο κραταιός Παύλος Πολάκης επίσης βγήκε λαβωμένος απ' τη μάχη, αφού παρότι επανεξελέγη, το 2019 είχε πάρει 15.443 σταυρούς, ενώ τον Μάη του 2023 10.950. Θα είναι δύσκολο λένε να εκλεγεί τον Ιούνη αφού λόγω του εκλογικού πλειοψηφικού συστήματος θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  να πάρει στον νομό περίπου 25%.

Ασθενής οργανωτικότητα στο Λασίθι

Ο έτερος κρητικός νομός (πέραν του Ρεθύμνου) που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και από ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ είναι το Λασίθι. Εδώ το ΠΑΣΟΚ πέτυχε ποσοστό 21,47% έναντι 17,76% του ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι χάνεται οριστικά η έδρα του Μανώλη Θραψανιώτη - ασθενής η οργανωτικότητα του κόμματος στον εν λόγω νομό ήδη απ' το 2019. Πώς όμως θα κινηθούν οι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα παραπάνω - και παρότι υπήρξαν στελέχη που πριν από τον Μάη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου προς την ηγεσία. Το καλό σενάριο θέλει μια τάση που δεν βλέπει θετικά την ηγεμονία Μητσοτάκη και παραμένει να θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον μοναδικό αντιδεξιό πόλο. Λόγω μη σταυρού στην κάλπη του Ιούνη, υπάρχουν περισσότεροι βαθμοί κομματικής ελευθερίας, που λόγω τοπικών προσδέσεων με πρόσωπα προφανώς διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σε όλη την Κρήτη. Και άρα μπορεί - λένε στην Κουμουνδούρου - ένα μέρος του κοινού να ψηφίσει πιο πολιτικά. Η δε παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, λέει επίσης το καλό σενάριο, θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για όσους επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ τον Μάη. Εδώ πάντως ο διμέτωπος αγώνας της Κουμουνδούρου έχει υπαρξιακό χαρακτήρα πια.

Keywords
Τυχαία Θέματα