Τσίπρας: Τον όρο Μακεδονία πρώτος απεδέχθη ο Σαμαράς

«Στην στρατηγική της έντασης εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε την επίθεση στα σπίτια άλλων δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των κ.κ. Σκουφά και Καραγιαννίδη εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

που δεν καταδικάζει ξεκάθαρα και απερίφραστα τις επιθέσεις αυτές.

«Όλες αυτές τις μέρες στο Κκοινοβούλιο και τον δημόσιο λόγο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, πρακτικής κατατρομοκράτησης βουλευτών, έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδων στη Βουλή και εμπρησμών στα σπίτια του Καστόρη και της Τζάκρη», είπε.

Αύριο είναι μια κρίσιμη ψηφοφορία μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο διαπραγματεύσεων, συζητήσεων και εξαντλητικού διαλόγου, φτάνουμε στο τέλος μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας.

Σήμερα δεν ανεβαίνω στο βήμα με κύριο στόχο να αναμετρηθώ με τους πολιτικούς μου αντιπάλους, αλλά με κύριο στόχο να αναμετρηθώ με την ιστορική ευθύνη.

«Πραγματικά έχω την αίσθηση ότι ζούμε σε άλλη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός ενώ σχολιάζοντας το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής είπε ότι αν ρωτούσατε γιατί διαμαρτύρεστε θα έλεγαν για το όνομα.

Αδυνατείτε να βρείτε έστω ένα θολό σημείο σε αυτή τη Συμφωνία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι έχει ένδεια επιχειρημάτων.

«Η επικράτηση των εθνικιστών στη γειτονική χώρα τους είχε οδηγήσει σε έναν πρωτοφανή παροξυσμό, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς», τόνισε προσθέτοντας ότι και στην Ελλάδα επικράτησε εθνικιστικός παροξυσμός στις αρχές της δεκαετίας του 90, που διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη.

Επεσήμανε ότι τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993, ενώ πρόσθεσε ότι και η κυβέρνηση Παπανδρέου το 1995 αποδέχτηκε τον όρο Μακεδονία ως προσωρινό όνομα που κράτησε 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία όπου και αποδεχθήκαμε όπως είπε το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Αναφέρθηκε στον Κώστα Καραμανλή και σε επιστολή τους προς τον ΓΓ ΟΗΕ, τον Απρίλιο του 2008 όπου έγραφε σε επιστολή του προς τον ΓΓ ΟΗΕ, τον Απρίλιο 2008, ότι «Ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιήθηκε πάντα για τον καθορισμό μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ.

«Η δική μας κυβέρνηση τη βρήκε αυτή τη θέση και συνέχισε με αυτή», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ούτε το 2008 στο Βουκουρέστι άσκησε βέτο η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτοντας ότι «προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, μέχρις ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεχτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας».

Τόνισε μάλιστα ότι το 2011 ήρθε η δυσμενής απόφαση για την Ελλάδα του Δικαστηρίου του ΟΗΕ, που αναφερόταν σε παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Επεσήμανε ότι η γειτονική χώρα ουδέποτε είχε συζητήσει την αλλαγή του ονόματός της έναντι όλων. «Σε όλες τις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, προσέρχονταν αποδεχόμενη μόνον τη διπλή ονομασία», είπε χαρακτηριστικά. «Μία για την Ελλάδα και άλλη για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε και πρόσθεσε ότι και ουδέποτε συζήτησε κατοχύρωση οιωνδήποτε αλλαγών στο Σύνταγμά της.

«Πετύχαμε σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και από Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» , είπε αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι η ισχύ του νέου ονόματος δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας.

Υποστήριξε ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με κρατικές δομές και όργανα του κράτους επιφυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. «Δεν μπορούν να έχουν Πανεπιστήμιο Μακεδονία» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του προς τη ΝΔ επεσήμανε ότι «αν αυτή η συμφωνία, είναι εθνικά επιζήμια, τότε η εθνική γραμμή και στρατηγική που εσείς οικοδομήσατε τόσα χρόνια ήταν εθνικά επιζήμια».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «η λέξη «εκχώρηση», που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο».

Αναφέρθηκε στον Ευάγγελο Αβέρωφ και στα όσα δήλωσε το 1959 με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών και συγκεκριμένα: «Πρώτον εις την ελληνικήν Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν, ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την μακεδονικήν γλώσσαν», τονίζοντας ότι η δήλωσή του είναι αποκαλυπτική.

Επεσήμανε ότι η Συμφωνία με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία δεν ρυθμίζει γιατί δε θα μπορούσε να ρυθμίζει θέματα που αφορούν το λαό και το έθνος.

Υποστήριξε ότι η ΝΔ όταν διαπραγματεύτηκε το Πακέτο Πινέιρο κατέθεσε συνταγματικές αλλαγές που είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την μη διεκδίκηση μειονότητας ενώ καμία αναφορά δεν είχαν σε αλλαγή των λεκτικού του Συντάγματος σε σχέση με μακεδονικό λαό ή έθνος.

Επίθεση εξαπέλυσε και στην κ. Γεννηματά λέγοντας ότι στη Συμφωνία της Αχρίδας που υπεγράφη το 2001 αναφέρεται σε Μακεδονική γλώσσα και σε Μακεδόνες. Πού ήσασταν 25 χρόνια που τα διαβατήρια αναφέρονται σε «Μακεδόνες» σκέτο; είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη διαγραφή Θεοχαρόπουλου και στην ανακοίνωση της κ. Γεννηματά ότι «εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα».

Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του ΚΚΕ το οποίο κάλεσε να απαντήσει πως θα λένε το γειτονικό κράτος.

«Αυτή την ώρα χρειάζεται ειλικρίνεια και εντιμότητα και θάρρος, αυτό χρειάζεται η εξωτερική μας πολιτική -και αυτό νομίζω είναι που μας λείπει», είπε λέγοντας ότι αυτό σας λείπει κ. Μητσοτάκης «θάρρος και τόλμη».

Η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει, την ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα