Η ορμητική Πανσέληνος κλέβει τη δόξα των Περσείδων
Πιστές στο καλοκαιρινό ραντεβού τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από «πεφταστέρια», θα κορυφωθούν και φέτος στην καρδιά του καλοκαιριού, συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου προς τα χαράματα της Τρίτης, στο νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.
Όσοι έχουν μείνει ξύπνιοι και εφόσον ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν το φαινόμενο. Φέτος όμως ακολουθεί πανσέληνος στις 15 Αυγούστου, με αποτέλεσμα η λάμψη από το μεγάλο φεγγάρι, που θα είναι αρκετά φωτεινό, να εμποδίσει σε ένα βαθμό
Οι Περσείδες είναι εντυπωσιακές βροχές διαττόντων, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα.
Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.
Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.
Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. - προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.
Ο εν λόγω κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.
Τα μετέωρα του, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.
Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μια βροχή διαττόντων, είναι -εκτός από την υπομονή- το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Οι διάττοντες είναι επίσης δυνατό -με λίγη τύχη- να φωτογραφηθούν με φωτογραφική μηχανή που διαθέτει ευρυγώνιο φακό και θα κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις
Αυτά τα πεφταστέρια, που σε ότι αφορά την Ελλάδα εμφανίζονται στον ουρανό περίπου κοντά στον Δεκαπενταύγουστο και κάποιες φορές τυχαίνει να κλέβουν λίγο από τη δόξα της πανσελήνου, έχουν τη φήμη ότι πραγματοποιούν όλες τις... ευχές.
Άλλωστε, σε αυτό συμβάλλει και η πλούσια πυκνότητά τους, καθώς εκτιμάται ότι μέσα σε μία ώρα, εμφανίζονται από 75 μέχρι και 150 τέτοια μετέωρα. Οι Περσείδες, όπως και άλλα πεφταστέρια, προέρχονται από τη σκόνη που έχουν αφήσει πίσω τους διάφοροι κομήτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ.
Στην περίπτωση της Βροχής των Περσείδων συμβαίνει το εξής: καθώς η Γη περιφέρεται στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, συναντάει κάθε Αύγουστο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Έτσι καθώς η Γη τρέχει με 108.000 χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη, και ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο, ή πεφταστέρι.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πήγαν εκδρομή στη Χαλκίδα και γύρισαν με 100.000 ευρώ
- Βίντεο - σοκ: Νεκροί δύο αξιωματικοί - Έσπασε το σχοινί που τους κρατούσε (video)
- Η φωτογραφία που έγινε viral σε χρόνο ρεκόρ -Μωρό τεσσάρων ημερών κοιμάται γαλήνια στο χέρι του πατέρα του και ξαφνικά... (εικόνες)
- Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις - Τι αλλάζει και για ποιους
- ΔΕΗ: Κλειδώνουν οι αλλαγές στα τιμολόγια-Τι θα αλλάξει στους λογαριασμούς μας
- Aυτός είναι ο λόγος που η Σία Κοσιώνη "Δε σώζεται" όπως έγραψε η ίδια
- Έχετε άμεσα διαθέσιμα 10.000 ευρώ; Εάν όχι, τότε κάντε ένα συμβόλαιο υγείας
- Τέλος και τυπικά η Βασιλική Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
- Λέσβος:Γιγάντιοι κορμοί απολιθωμένων δέντρων στο φως μετά από ανασκαφή(pic)
- Φωτιά στην Άρτα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Πανικός στη Ρώμη: Έπεσε... «βροχή» από κομμάτια αεροπλάνου
- Ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι για την αυγουστιάτικη πανσέληνο
- NASA για Γη: «Κάτι πάντα καίγεται κάπου»
- Είκοσι τρία χρόνια από τη δολοφονία Ισαάκ, απειλεί με νέο Αττίλα ο Ακάρ
- Κάηκε ταχύπλοο στο λιμάνι της Σύμης
- Ξανά πυρκαγιές : Μέτωπα σε Μεσσηνία και Άρτα
- Ισπανία: Κάηκαν 10.000 στρέμματα στα Γκραν Κανάρια - Μία σύλληψη για εμπρησμό
- Η ορμητική Πανσέληνος κλέβει τη δόξα των Περσείδων
- Ο Δ. Τσιόδρας επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού
- Τουρκικό drone παρακολουθεί τα γεωτρύπανα στην Κυπριακή ΑΟΖ
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Η ορμητική Πανσέληνος κλέβει τη δόξα των Περσείδων
- Ισπανία: Κάηκαν 10.000 στρέμματα στα Γκραν Κανάρια - Μία σύλληψη για εμπρησμό
- Μήνυμα πρόκρισης από τον Λάζαρο
- Μαρτίνς: «Δεν έχει κριθεί η πρόκριση»
- Στα «πράσινα» ο Αθηναίου
- Κάηκε ταχύπλοο στο λιμάνι της Σύμης
- Φωτιά στον Υμηττό: Αυτοψία του One Channel στην περιοχή
- Ξανά πυρκαγιές : Μέτωπα σε Μεσσηνία και Άρτα
- Live Streaming – H συνέντευξη Τύπου του Ολυμπιακού ενόψει Μπασακσεχίρ
- Είκοσι τρία χρόνια από τη δολοφονία Ισαάκ, απειλεί με νέο Αττίλα ο Ακάρ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΗΠΑ: Έρευνα για τον θάνατο πέντε παιδιών από πυρκαγιά σε βρεφονηπιακό σταθμό
- Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο νησί Γκραν Κανάρια
- 4100 εισιτήρια διαρκείας και συνεχίζει η Ομόνοια!
- Η πανσέληνος του Δεκαπενταύγουστου και οι εκδηλώσεις στη Δυτ. Ελλάδα
- Ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία για την πανσέληνο του Δεκαπενταύγουστου
- Οι πρώτες διακοπές των νιόπαντρων Κικίλια-Μπαλατσινού
- Ιστιοφόρο έμεινε ακυβέρνητο κοντά στην Κέα – Σώοι οι τέσσερις επιβάτες του
- 4mycity: Η εφαρμογή που βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων στον Δ. Καλαμαριάς
- Ποιοι διάσημοι έχουν τους περισσότερους ψεύτικους ακόλουθους στο Instagram
- Νορβηγία: Χαμογελούσε ο 21χρονος που άνοιξε πυρ σε τζαμί στο Όσλο