Η πανδημία «πνίγει» την Αττική – Σχεδόν 15.000 κρούσματα σε μια εβδομάδα

Μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της «μάχης» της με τον κοροναϊό διανύει η χώρα μας, με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον να έχει σημάνει συναγερμό, τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η χώρα μας προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων για τον φονικό ιό, ενώ από το νέο έτος -ίσως και νωρίτερα- αναμένεται νέα δέσμη μέτρων που θα έχουν στόχο κυρίως τη νυχτερινή διασκέδαση.

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν

για νέα έκρηξη κρουσμάτων μετά τις γιορτές. Ήδη τα κρούσματα έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν επικίνδυνα, αφού πλέον κινούνται σε αριθμούς πάνω από τις 6.000, ενώ χθες, παραμονή Χριστουγέννων, ξεπέρασαν τις 7.000.

Μπορεί ακόμα τα κρούσματα στο σύνολο της χώρας να μην φτάνουν ακόμα στα αρνητικά ρεκόρ, ωστόσο τις τελευταίες μέρες η Αττική σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου κύματος που καραδοκεί.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, δηλαδή από τη Δευτέρα, έως και σήμερα, Σάββατο, στο Λεκανοπέδιο έχουν καταγραφεί 14.905 κρούσματα του φονικού ιού.

Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα τα κρούσματα στην Αττική ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 3.000 (δυο φορές: 3.433 την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου και 3.200 την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου). Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, με εξαίρεση τη Δευτέρα, τα κρούσματα κινούνταν σε αριθμούς πάνω από 2.000.

Νέα μέτρα στη νυχτερινή διασκέδαση

Η επέλαση της Όμικρον και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική είναι οι λόγοι που, σύμφωνα με το MEGA, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου, όπου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων που τέθηκαν από χθες σε εφαρμογή.

Ήδη η επιτροπή έχει εισηγηθεί τη λήψη κι άλλων περιορισμών που θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο. Όπως όλα δείχνουν τα νέα αυτά μέτρα θα αφορούν κυρίως τα νυχτερινά μαγαζιά.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:Τα καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα. Είτε στις 23:00, είτε τα μεσάνυχτα, έως και τις 05:00. Πρόκειται για ένα μέτρο που το είχαμε δει στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.Επίσης στα καταστήματα θα επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες, ανά τετραγωνικό μέτρο.Ακόμα, δεν θα υπάρχουν όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης

Τα εν λόγω μέτρα θα έχουν ισχύ για 15 μέρες και από κει και πέρα θα υπάρξει επανεξέταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επανεξέταση να γίνει νωρίτερα.

Αναμένεται λοιπόν να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε τρία 24ωρα από σήμερα και κατά πόσο τα παραπάνω μέτρα θα αφορούν ακόμα και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Προβλέψεις ακόμα και για… 12.000 κρούσματα τη μέρα

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κάνουν λόγο ακόμα και για 12.000 κρούσματα τη μέρα, λίγο μετά τις γιορτές.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε πως «είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε  τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα», ωστόσο συμπλήρωσε πως «αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει».

Ο ίδιος, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους λέγοντας: «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».

Ο ίδιος,  δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εκτίμησε η μετάλλαξη Όμικρον θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Για τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.

«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα» τόνισε. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε, επίσης, ότι «όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα