Η πολιτική της εργασίας
Γιατί επιµένουµε να εργαζόµαστε τόσο, κάνοντας υπερωρίες, διπλές δουλειές, έξτρα µεροκάµατα, σε συνθήκες καταπονητικές και µε απολαβές που είναι αναλογικά χαµηλότερες σε σχέση µε προηγούµενες δεκαετίες; Και γιατί όχι µόνο επιµένουµε να εργαζόµαστε τόσο σκληρά, αλλά θεωρούµε ότι αυτό αποτελεί και την αυτοπραγµάτωσή µας; Κοντολογίς, γιατί αντί να προσπαθούµε να χειραφετηθούµε από τον καταναγκασµό στην εργασία, φερόµαστε ως η εργασία να είναι η απελευθέρωσή µας;
Αυτά είναι τα ερωτήματα με τα οποία αναμετριέται ο αμερικανός φιλόσοφος Τζέισον Ριντ στο βιβλίο του «The Double
Αφετηρία του Ριντ είναι η θέση του Μαρξ, στον τρίτο τόμο του «Κεφαλαίου», ότι η «ειδική οικονομική μορφή, με την οποία αντλείται απλήρωτη εργασία από τους άμεσους παραγωγούς, καθορίζει τη σχέση κυριαρχίας και υποδούλωσης, όπως αναφύεται άμεσα από την ίδια την παραγωγή». Για τον Ριντ αυτό παραπέμπει σε μια ταυτότητα ανάμεσα σε οικονομία και πολιτική και μια άμεση συσχέτιση ανάμεσα στις σχέσεις ιεραρχίας, συνεργασίας και κυριαρχίας τόσο στην εργασία όσο και στην πολιτική. Αυτή πατάει πάνω στη διπλή φύση της εργασιακής διαδικασίας που περιλαμβάνει τόσο τη συγκεκριμένη εργασία (ένα συγκεκριμένο καθήκον ή λειτουργία) αλλά και την αφηρημένη εργασία, την εργασία που αποτελεί τη βάση της ανταλλακτικής αξίας, δηλαδή την εργασία ως προς τους κοινωνικούς όρους της: τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Από τον Σπινόζα ο Ριντ αντλεί μια θεωρία του καθορισμού και ένα σχήμα όπου οτιδήποτε κάνουμε είναι σε ως ένα βαθμό περιορισμένο από τον κόσμο πάνω στον οποίο δρούμε, αλλά και ταυτόχρονα σε αυτόν επενεργεί με τη σειρά του.
Ο Ριντ εντοπίζει μια διπλή διαδικασία αλλοτρίωσης. Ως προς την αφηρημένη εργασία η απεριόριστη επέκταση της παραγωγικότητας μοιάζει με αλλοτρίωση ως προς τις ειδικές, περατές και συγκεκριμένες πλευρές της εργασίας. Ομως, και στη συγκεκριμένη εργασία η δέσμευση των ατόμων στις επιταγές των συγκεκριμένων εργασιακών καθηκόντων είναι αλλοτριωτική. Σε μια ενδιαφέρουσα διαλεκτική σχέση, η ηθική της συγκεκριμένης εργασίας, ως υπεράσπιση των αξιών γύρω από συγκεκριμένα καθήκοντα λειτουργεί ως αντίβαρο στην αλλοτρίωση που επιφέρει η γενικευμένη απαίτηση παραγωγικότητας της αφηρημένης εργασίας, ενώ η ηθική της αφηρημένης εργασίας αντιστρατεύεται την αλλοτρίωση της συγκριμένης εργασίας, όταν η ιεραρχία των συγκεκριμένων καθηκόντων μετατρέπεται σε ιεραρχία ανθρώπων.
Ιδεολογία και «μυθοκρατία»Ο διάλογος με τον Σπινόζα επιτρέπει στον Ριντ να στοχαστεί τα ερωτήματα που αφορούν την ιδεολογία και το φαντασιακό και τις μορφές επιθυμίας γύρω από την εργασία: γιατί οι άνθρωποι επιθυμούν να εργαστούν ή θεωρούν την εργασία το μέσο για την ικανοποίηση επιθυμιών και φαντασιώσεων, εντέλει γιατί οι άνθρωποι επενδύουν συναισθηματικά στην ίδια τους τη σκλαβιά και κυριαρχία; Προχωρά έτσι σε έναν διάλογο τόσο με τον Φρεντερίκ Λορντόν και τη δική του παράλληλη ανάγνωση του Μαρξ και του Σπινόζα, όσο και με την προσέγγιση του Υβ Σιτόν για το πώς η ιδεολογία λειτουργεί μέσα από τη διαμόρφωση αφηγήσεων, «ιστοριών», αυτό που αποκαλεί «μυθοκρατία», που εξηγεί γιατί η οικονομική ανασφάλεια και εργασιακή επισφάλεια των λαϊκών τάξεων μετασχηματίζεται σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές αναπαραστάσεις και όχι σε κατανόηση του πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός.
Η διαπίστωση του Σπινόζα ότι οι άνθρωποι συχνά βλέπουν το καλύτερο αλλά κάνουν το χειρότερο είναι η αφετηρία για ένα στοχασμό της δράσης που καταλήγει σε αυτό που ο Ριντ ορίζει, ακολουθώντας τον Αλεξ Γουίλιαμς, ως αρνητική αλληλεγγύη, δηλαδή την τάση πολλών εργαζομένων, αυτών που σήμερα καταφεύγουν στην υπερεργασία (και υφίστανται υπερεκμετάλλευση), να βλέπουν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο όχι τους καπιταλιστές αλλά όσους νομίζουν ότι δεν εργάζονται αρκούντως παραγωγικά, από τους δημοσίους υπαλλήλους έως όσους λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα. Η αρνητική αλληλεγγύη, εικόνα αρκετά οικεία στο σημερινό τοπίο, είναι αυτό που απομένει από την ταξική σύγκρουση όταν η τελευταία έχει εξασθενήσει. Είναι εκείνη η αγανάκτηση που δεν στρέφεται ενάντια στα αίτια του προβλήματος και γι’ αυτόν τον λόγο είναι μια στρατηγική ήττας, καθώς καταλήγει αντί για τον μετασχηματισμό, στην εξατομικευμένη προσπάθεια διαρκούς προσαρμογής σε μια συνθήκη που κάνει ακόμη χειρότερη τη θέση των εργαζομένων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λάρισα: Πυρκαγιά στο Γαιόπολις – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους εργαζόμενους και φοιτητές
- Έλενα Αθανασοπούλου: Ξέσπασε σε λυγμούς για την αθώωση του σκηνοθέτη - "Γινόμαστε πιστευτές μόνο όταν δολοφονούμαστε"
- Η απάντηση Μαξίμου για την αποχώρηση Κελέτση: Έφυγε λόγω αναποτελεσματικότητας, και όχι γιατί δεν υπερψήφισε το νόμο για τα ομόφυλα
- Φέρνει… Μαξίμοβιτς ο Ολυμπιακός – Ο λόγος που δεν υπογράφει ο Ελ Αραμπί
- Ζιζέλ Μπούντχεν: Χώρισε με τον Χοακίμ Βαλέντε
- Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη προειδοποιεί ο δικηγόρος του σκηνοθέτη μετά τη συνέντευξη της Αθανασοπούλου
- Κελέτσης για ανασχηματισμό: Απομακρύνθηκα γιατί δεν ψήφισα το νόμο για τα ομόφυλα
- Έλενα Αθανασοπούλου: «Κατέρρευσε» με λυγμούς στα χέρια της Ελένης Τσολάκη
- Τοπαλούδη: Απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι αιτήσεις αναίρεσης των δολοφόνων και βιαστών της
- Μήνυμα 112 για τον Άγιο Θωμά Λάρισας – Πυρκαγιές και σε Λιβαδειά, Αρκαδία, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Πέλλα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Η πολιτική της εργασίας
- Ο κλοιός που έσπασε (;)
- «Για το Δελφινάριο»
- Euro: Η ατάκα του Πογιέτ για την Εθνική μας και οι μέρες… τηλεόρασης
- Συνείδηση
- Η τέχνη της σύγκλισης
- Στην Ελλάδα η νέα BMW 1
- Μεταπτυχιακό για την εκπαίδευση εξ αποστάσεως
- Ο Μισέλ, η Ούρσουλα, ο Μητσοτάκης και η μπανανόφλουδα
- Κενές θέσεις και επιδόματα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φωτιά στη Λιβαδειά στο Ακόντιο Όρος, επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα
- Φωτιές: Τα ενεργά μέτωπα στη χώρα – Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός
- Υπόθεση Τοπαλούδη: Παραμένουν τα ισόβια για τους δύο δoλοφόνους
- Πού έχει φωτιά τώρα - Live χάρτης με τα μέτωπα στην Ελλάδα
- Κέιτ Μίντλετον – Θα εμφανιστεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ το Σάββατο;
- Μήνυμα 112 για τον Άγιο Θωμά Λάρισας – Πυρκαγιές και σε Λιβαδειά, Αρκαδία, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Κιλκίς
- Η Λεωφ. Ποσειδώνος γίνεται υπόγεια -Πώς προχωρά το έργο που αλλάζει την παραλιακή [βίντεο]
- Άρειος Πάγος: Να αποκατασταθούν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ
- Φωτιές: Μάχη με τις φλόγες και μηνύματα από το 112
- Euro 2024: Το τηλεοπτικό πρόγραμμα μέχρι τον τελικό