Η πρώτη ελληνική εταιρεία που εφάρμοσε την 4ήμερη εργασία

“Όταν γράφεται στα κινέζικα, η λέξη κρίση αποτελείται από δύο χαρακτήρες – ο ένας αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο και ο άλλος την ευκαιρία” – John F. Kennedy

Η φράση αυτή του Κένεντι η οποία έμεινε στην ιστορία θα μπορούσε να συνοψίσει εύστοχα τα χρόνια της υγειονομικής κρίσης του Covid. Πρόκειται για χρόνια που έφεραν στο προσκήνιο πολλούς κινδύνους σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας αλλά και ανέδειξαν νέες, άνευ προηγουμένου, ευκαιρίες.

Ένα από τα νέα

εργασιακά μοντέλα, η εργασία από το σπίτι, αποτελούσε πριν την υγειονομική κρίση προνόμιο μόνο ελάχιστων, κυρίως υψηλόβαθμων, εργαζομένων στις ελληνικές εταιρείες. Πλέον θεωρείται σχεδόν δεδομένη για μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και σε επαγγέλματα γραφείου. Ωστόσο, ένα άλλο εργασιακό μοντέλο το οποίο επίσης προϋπήρχε της κρίσης αλλά άρχισε να συζητείται πιο έντονα κατά τη διάρκεια προσπαθειών εύρεσης λειτουργικών τρόπων εργασίας, η τετραήμερη εργασία, δεν είχε την ίδια τύχη στην Ελλάδα.

Η 4ήμερη εργασία στην Ευρώπη

Ήδη από το 2015 κάποια πρώτα ευρωπαϊκά (και έντονα κοινωνικά) κράτη, όπως η Σουηδία, η Ισλανδία και το Βέλγιο υιοθέτησαν πιλοτικά διαφορετικές εκδοχές της τετραήμερης εργασίας προκειμένου να αξιολογήσουν τη μετέπειτα πλήρη υιοθέτησή της. Το 2019, η Microsoft Japan, ακολούθησε τα χνάρια τους, υιοθετώντας το 4ήμερο, σε μία χώρα η οποία φημίζεται για τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας.

Πιο πρόσφατα, το 2022, το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με πάνω από 60 εταιρείες να λαμβάνουν μέρος και να υιοθετούν την 4ήμερη εργασία. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι εντυπωσιακά: η παραγωγικότητα των εργαζομένων και η συνολική παραγωγή αυξήθηκε, οι μέρες αναρρωτικής άδειας και ο αριθμός παραιτήσεων μειώθηκαν στο μισό, η γενικότερη ικανοποίηση των εργαζομένων έφτασε το απόλυτο 100% της κλίμακας και πάνω από τους μισούς εργαζόμενους δηλώνουν ότι απέκτησαν νέες ικανότητες και δεξιότητες στο πλαίσιο αυτού του πιλότου.

Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στο ότι το 92% των εταιρειών που έλαβαν μέρος αποφάσισαν να υιοθετήσουν την 4ήμερη εργασία μόνιμα.

Η 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω αλλά και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό κρατών που στρέφονται σε αυτήν την κατεύθυνση, θα περίμενε κανείς να δει αντίστοιχη τάση και στην Ελλάδα. Ωστόσο, καμία εταιρεία δεν είχε υιοθετήσει την 4ήμερη εργασία μέχρι τώρα.

“Είμαστε μια νέα εταιρεία αποτελούμενη από νέους ανθρώπους που μας αρέσει να καινοτομούμε και να πρωτοπορούμε” – Δημήτρης Σολδάτος, Managing Director 

Αυτό πλέον άλλαξε καθώς η Speakit, μία ελληνική εταιρεία στελέχωσης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, είναι και επίσημα η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία υιοθέτησε την 4ήμερη εργασία. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η Speakit, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα και σεβόμενη τις ανάγκες της νέας εποχής, ακολουθεί το πρότυπο του Ηνωμένου Βασιλείου και φέρνει πρώτη στην Ελλάδα το μοντέλο 100-80-100.

Και οι 33 εργαζόμενοι της απολαμβάνουν το 100% του μισθού τους, εργάζονται πλέον στο 80% των ωρών σε σχέση με παλαιότερα και στοχεύουν φυσικά στο 100% της παραγωγικότητας. Πρακτικά και στοχεύοντας φυσικά στη βέλτιστη λειτουργία της εταιρείας υπό το νέο καθεστώς της 4ήμερης εργασίας, το ανθρώπινο δυναμικό χωρίζεται σε δύο ομάδες, η μία έχει day off τη Δευτέρα και η άλλη την Παρασκευή, προκειμένου να έχουν όλοι ένα γεμάτο τριήμερο (Κωνσταντίνος Δραχμάνης, HR Manager).

Η πρώτη εταιρεία με 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα

H Speakit κατάφερε να υιοθετήσει πρώτη στην Ελλάδα την ιδανική μορφή 4ήμερης εργασίας θέτοντας πάντοτε στο επίκεντρο την ομάδα που την αποτελεί και επιθυμώντας να προάγει στο ύψιστο την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Σπαθής, Recruitment Manager της Speakit, ακούγεται συνέχεια πως πρέπει να εργαζόμαστε για να ζούμε και όχι το αντίστροφο, αλλά δυστυχώς αυτό είχε ξεχαστεί για πολλά χρόνια. Η 4ήμερη εργασία είναι ένα benefit, που έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη διόρθωση που λαμβάνει χώρα από τον Covid-19 και μετά στο θεμα των εργασιακών και στις σχέσεις μεταξύ εργοδότη-υπαλλήλου, καθώς και στην ίδια την έννοια της εργασίας.

Η απόφαση αυτή λοιπόν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει επιθυμία εξέλιξης και προσαρμογής όλων μέσα σε ένα εξωτερικό περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο.

Ο Δημήτρης Σολδάτος, Managing Director, σχολιάζει ότι ανέκαθεν το ενδοεταιρικό κλίμα και οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων ήταν η προτεραιότητα μας. Η υιοθέτηση της 4ήμερης εργασίας δεν ήρθε ξαφνικά καθώς και πριν από αυτό προσφέραμε αρκετά benefits στους εργαζομένους μας, ιδιαίτερα πρωτοποριακά για την ελληνική αγορά. Είμαστε μια εταιρεία με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό κάτι το οποίο προσπαθούμε να φαίνεται στη πράξη.

Αδιαμφισβήτητα, η 4ήμερη εργασία είναι μια μορφή επιβράβευσης προς τους εργαζομένους αλλά και ένα κίνητρο να συνεχίσουν να καινοτομούν όλοι μαζί θέτοντας διαρκώς υψηλότερα τον πήχη. Η Μαρίνα Κακουλάκη, Senior Recruitment Specialist, αναφέρει ότι αυτή η ευελιξία στο πλαίσιο της εργασίας επιτρέπει την αποδοτικότερη κατανομή του χρόνου στα καθήκοντα, καθώς και την αφοσίωση και διατήρηση, αν όχι αύξηση, της παραγωγικότητας.

“Η απόφαση αυτή για μένα ως ανανέωση και φέρνω στη δουλειά το καλύτερο που μπορώ καθημερινά” – Ελευθερία Τσακνάκη, Senior Recruitment Specialist

Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση τόσο για την εταιρεία όσο και για τον κάθε ένα εργαζόμενο ατομικά το να μπορέσει να “μεγαλώσει” μέσα από αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Ο καθένας καλείται να βρει το χρόνο και το χώρο να παραμείνει το ίδιο, αν όχι παραπανω, αποδοτικός και να εξελίξει τον εαυτό του ώστε να μπορεί πλέον να συνεισφέρει στην ομάδα όντας πιο προσαρμοστικός ως επαγγελματίας. Η Κατερίνα Δεσύπρη, Recruitment Supervisor της εταιρείας αναφέρει ότι η εταιρεία σκέφτηκε για μας και μ’ αυτόν τον τρόπο μας διασφάλισε καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Τώρα είναι προσωπικό μας στοίχημα να αποδείξουμε πως λειτουργεί και ήρθε για να μείνει!

Ο θετικός αντίκτυπος στην καθημερινότητα των εργαζομένων είναι ήδη εμφανής και όπως τονίζει η Ανδριανή Ξυλιά, Recruitment Specialist, με τον θεσμό της 4ημερης εργασίας μας δίνεται πλέον η δυνατότητα όχι μόνο να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να ξεκουραστούμε και να είμαστε πιο αποδοτικοί τις ημέρες τις οποίες εργαζόμαστε, αλλά και να μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε προσωπικές εκκρεμότητες οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο ΣΚ. Μαζί της θα συμφωνήσει και η Τάμαρα Φόρκαπιτς, Recruitment Specialist, η οποία ως εργαζόμενη μητέρα συνηθίζει να έχει ένα γεμάτο υποχρεώσεις σαββατοκύριακο κάτι το οποίο το ένα πρόσθετο day off ήρθε να χαλαρώσει σημαντικά.

“Ουσιαστικά, πρόκειται για 52 πρόσθετες μέρες άδειας το χρόνο” – Κωνσταντίνος Δραχμάνης, HR Manager

Αν και μόλις δύο μήνες μετά την υιοθέτηση του μοντέλου, το long weekend φαίνεται να έχει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα.

“Με βοηθάει να κρατάω ουσιαστική ισορροπία στην καθημερινότητά μου αλλά και να εργάζομαι όλο και πιο αποδοτικά” – Άννα Μαρία Καραμίντα, Recruitment Specialist

Έχει ενδιαφέρον ότι οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ήδη έχουν αναπτύξει περισσότερο το skillset τους με δεξιότητες όπως η καλύτερη διαχείριση του χρόνου τους, η αποδοτικότερη καθημερινή εργασία αλλά και η ακόμα καλύτερη συνεργασία εντός της ομάδας.

“Πρόκειται για μία εξαιρετική πρόκληση και ευκαιρία για ατομική ανάπτυξη και εξέλιξη τόσο σε επίπεδο soft skills όσο και γενικότερης προσαρμογής στο σύγχρονο εργασιακό κόσμο” – Νεφέλη Καραλέκα, Senior Recruitment Specialist

O Ηλίας Λιάκος, Recruitment Specialist, αναφέρει ότι θέλει η ομάδα της Speakit να αποδείξει ότι η 4ημερη εργασία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από το κλασικό μοντέλο πενθήμερης & 8ωρης εργασίας. Συμπληρώνοντας η Άρτεμις Κάντζαρη, Talent Sourcer, ελπίζει η καινοτόμα αυτή ιδέα να ανοίξει το δρόμο και για άλλες εταιρείες προκειμένου να θέσουν την ποιότητα της εργασίας ως πρωτεύουσα αξία έναντι της ποσότητας.

Αναμφίβολα, η Speakit έκανε ένα γενναίο και εξαιρετικά επίκαιρο βήμα στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Περιμένουμε και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της γιατί όπως φαίνεται από τα  σχόλια των εργαζομένων της Speakit, έχουν μόνο να κερδίσουν τόσο σε επίπεδο εταιρικό όσο και εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα