Η συνήθεια που έχουν στο πρωτάθλημα

Την περασμένη Τετάρτη σάς έγραφα εδώ ότι τουλάχιστον το πρώτο παιχνίδι της Παρί με την Μπαρτσελόνα θα κριθεί από την απόδοση του σούπερ σταρ της πρωταθλήτριας Γαλλίας Εμπαπέ. Η απόδοσή του ήταν κακή, η ήττα της Παρί ήρθε φυσιολογικά. Η Μπάρτσα αγωνίστηκε με δύο δεκαεπτάχρονους στην ενδεκάδα, αλλά αυτό δεν στάθηκε λόγος για να αγωνιστεί φοβισμένα. Προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο, βρέθηκε πίσω στο σκορ στο ξεκίνημα του δεύτερου, αλλά βλέποντας τον Εμπαπέ εκτός αγώνα

δεν φοβήθηκε να ανεβεί πιο ψηλά, να κρατήσει την μπάλα και να φτάσει σε μια νίκη. Αν προκριθεί ολοκληρώνοντας στη Βαρκελώνη την επόμενη Τρίτη όσα έκανε στο Παρκ Ντε Πρενς, θα πρέπει να βγάλει ανακοίνωση και να ευχαριστήσει την αιώνια αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης που αποκτώντας τον Εμπαπέ βραχυκύκλωσε την Παρί. Σημάδια των καιρών…

Αμυνα

Στους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ σημειώθηκαν συνολικά 18 γκολ σε τέσσερα ματς. Κάτι αντίστοιχο είχε να συμβεί από το 2011. Ακόμα και στο ματς της Ατλέτικο Μαδρίτης με την Ντόρτμουντ μπήκαν τρία γκολ και οι δύο ομάδες είχαν τρία δοκάρια. Η ομάδα του Σιμεόνε κέρδισε με 2-1 αλλά το ποιος θα προκριθεί είναι ανοιχτό καθώς οι Μαδριλένοι δεν έχουν την άμυνα που είχαν πριν από λίγα χρόνια και θα είναι δύσκολο να κρατήσουν το μηδέν στη Βεστφαλία. Είναι τόσο κακές οι άμυνες και συμβαίνουν όσα είδαμε ή είναι καταπληκτικές οι επιθέσεις όλων των ομάδων και όλες σκοράρουν ασταμάτητα;

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ωστόσο η αληθινή απάντηση έχει να κάνει και με κάτι άλλο: με τα ακριβά εισιτήρια. Οι ομάδες που πρωταγωνιστούν σε όλη την Ευρώπη πρέπει να δίνουν θεαματικές παραστάσεις που επιτρέπουν στο κοινό που πληρώνει τα ωραία του χρήματα να χαίρεται ποδόσφαιρο. Αυτό το κάνουν κάθε Κυριακή στο πρωτάθλημα που παίρνουν μέρος: ανεξάρτητα από τη βαθμολογική τους θέση (δηλαδή το πόσο καλά τα κατάφεραν να υποστηρίξουν το σχέδιο) το σχέδιο έχει πάντα να κάνει με τη διασκέδαση του κόσμου, δηλαδή την παραγωγικότητα, τη δημιουργία, τα γκολ. Οι ομάδες μετέφεραν στο Τσάμπιονς Λιγκ τη συνήθεια που έχουν στο πρωτάθλημα.

Διάβολος

Θα δούμε το ίδιο και στις ρεβάνς; Δύσκολα. Τώρα θα μπει από την πίσω πόρτα ο διάβολος που λέγεται σκοπιμότητα. Μπροστά στην πρόκριση λίγο-πολύ όλοι θα θυμηθούν πως για να προκριθείς πρέπει εκτός από αποδοτικός να είσαι και προσεκτικός. Νομίζω στις ρεβάνς θα δούμε πιο κλειστά ματς. Αλλά όπως και να έχει αυτή την καταιγίδα από γκολ τη χαρήκαμε. Εβλεπες τα ματς και σκεφτόσουν «πάντα τέτοια».

Θέματα

Στην Ελλάδα βέβαια έχουμε άλλα θέματα. Χθες είχαμε την καταδίκη για ψευδορκία του πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και της Βέροιας Νίκου Γεωργέα: το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τού επέβαλε φυλάκιση έξι μηνών για ψευδή κατάθεση που έδωσε το 2015. Τότε ο Γεωργέας είχε δηλώσει στον ανακριτή πως σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στη Βέροια, το οποίο είχε διεξαχθεί το 2014, ο τότε γενικός αρχηγός της ομάδας της Βέροιας είχε μπει στα αποδυτήρια του Γεώργιος Καραϊσκάκης και είχε ζητήσει από τον ίδιο και τους συμπαίκτες του να χάσουν με 3-0.

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ελήφθη κατά πλειοψηφία. Το δικαστήριο στήριξε την απόφασή του στο γεγονός ότι ουδείς παίκτης της Βέροιας ή του Ολυμπιακού δεν επιβεβαίωσε τον κατηγορούμενο για όσα ισχυριζόταν για τη χειραγώγηση του ματς.

Κάποιος βλέπει πως όλα αυτά ξεκίνησαν το 2015 κι απορεί για το πώς χρειάστηκαν εννέα χρόνια για την έκδοση της σχετικής απόφασης. Δεν συνέβη έτσι ακριβώς. Η διαδικασία ξεκίνησε μετά το 2019 όταν και υπήρξε οριστική απαλλαγή των κατηγορουμένων και από τον Γεωργέα για στημένα ματς και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Καταθέσεις

Οι περίφημες κατηγορίες του Γεωργέα, που είχαν επαναλάβει σε διάφορες καταθέσεις τους πρόεδροι ΠΑΕ όπως ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Γιάννης Αλαφούζος στην ταραγμένη εκείνη εποχή, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ από κανέναν: συμπαίκτες του Γεωργέα όπως ο Καφές και ο Καλτσάς (που το 2015 αγωνιζόταν στον ΠΑΟ!) τον διέψευσαν από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο οι καταγγελίες του χρησιμοποιήθηκαν από διάφορα ΜΜΕ κι έγιναν αιτία για να ταλαιπωρηθούν για χρόνια άνθρωποι στα δικαστήρια. Η δίωξη για ψευδορκία έγινε μετά την οριστική απαλλαγή όλων.

Ο Γεωργέας υπήρξε μέχρι το τέλος της δίκης του ανέκφραστος. Δεν θέλησε να απαλύνει τη θέση του λέγοντας ποιος τον συμβούλεψε να πει όσα είπε. Προτίμησε τον ρόλο του καταδικασμένου συκοφάντη και δεν άλλαξε καθόλου την κατάθεσή του. Πράγμα που έκαναν άλλοι που εκείνη την εποχή είχαν πει ανάλογα – όπως ο Τάκης Φύσσας π.χ. Που έκανε την κωλοτούμπα του και παραμένει τεχνικός διευθυντής στην ΕΠΟ, είναι πρόεδρος επιτροπών που δίνουν βραβεία, υπήρξε πολιτευτής της ΝΔ κ.λπ. Ποιος θυμάται τι έλεγε…

Ζαγόρ

Μιλώντας για πολιτευτές, ένας άλλος τέτοιος, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας του 2004 Θοδωρής Ζαγοράκης θα είναι τελικά υποψήφιος για την Ευρωβουλή με το ΠΑΣΟΚ. Διακρίνω διάφορους εκνευρισμούς μεταξύ διαφόρων της ΝΔ για αυτό. Ο Νικήτας Κακλαμάνης π.χ. είπε «ευτυχώς τον ξεφορτωθήκαμε» και ότι είναι καλό να φύγει και κάποιος από τη ΝΔ και να πάει στο ΠΑΣΟΚ γιατί η ΝΔ έχει πάρει το μισό ΠΑΣΟΚ. Δεν διαφωνώ.

Αλλά μια απάντηση στον Κακλαμάνη, πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, πρώην δήμαρχο και δεν ξέρω τι άλλο πρώην ακόμα, για το κατά πόσο στις ευρωεκλογές παίζουν ρόλο οι ιδεολογίες και τα κόμματα έδωσε ο νέος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς. Ο Αυτιάς, στον οποίο εύχομαι να εκλεγεί διότι είναι τρομερά εργατικός άνθρωπος, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Σκάι ότι αυτός θέλει να πάει στην Ευρωβουλή γιατί αισθάνεται Εθνική Ελλάδος κι όχι κομματικός υποψήφιος. «Εκεί εκπροσωπούμε την Ελλάδα και τίποτα άλλο, παίζουμε με τη φανέλα της Εθνικής» είπε. Το βρήκα υπέροχο. Σαν προεκλογικό σποτ του Ζαγοράκη ένα πράγμα. Μόνο να το πει κάποιος στον Νικήτα να μην εκτίθεται…

Τσιτσιπάς

Τέλος, θέλω να πω ότι ήταν υπέροχο χθες να βλέπεις τον Στέφανο Τσιτσιπά έπειτα από καιρό να παίζει το τένις που ξέρει. Στο Μόντε Κάρλο απέκλεισε τον Σβέρεφ με 2-0 κι αυτή είναι η πρώτη του νίκη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο απέναντι σε παίκτη της πρώτης δεκάδας του ATP. Δεν ξέρω τι θα κάνει στη συνέχεια, αλλά πάντα πίστευα πως στόχος του έπρεπε να είναι να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους στο χώμα στον κόσμο μετά το αντίο του Ναδάλ. Γιατί είναι από τους καλύτερους…

Keywords
Τυχαία Θέματα