Η Τουρκία στέλνει πλοίο στο Αιγαίο – Ανοίγει μέτωπο με ΗΠΑ και Ρωσία

Ένας νέος γύρος τουρκικών προκλήσεων έχει ξεκινήσει στον απόηχο του πρώτου γύρου των διερευνητικών επαφών και του – αποτυχημένου – ανοίγματος της Άγκυρας στη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Βλέποντας αφενός ότι από την ΕΕ έχει ουσιαστικά το «ελεύθερο» και αφετέρου ότι οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να βελτιωθούν σύντομα, η Τουρκία έχει ανοίξει μέτωπο κατά πάντων – ακόμα και με τις υπερδυνάμεις του πλανήτη.

Φυσικά,

ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ξεχνάει και τα… καθ’ ημάς και τις γνώριμες προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δύο μήνες λοιπόν μετά την απόσυρση του Oruc Reis, o σουλτάνος βάζει και πάλι φωτιά στον υποτιθέμενο διάλογο που θέλει να ανοίξει με την Αθήνα, στέλνοντας το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, το πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Όλα αυτά τη στιγμή που εντός του πρώτου 5ημέρου του Μαρτίου υποτίθεται ότι θα έχουμε τη δεύτερη συνάντηση «διερευνητικών» στην Αθήνα.

Ο χάρτης που παρουσιάζει την Ελλάδα και την Κύπρο στην τουρκική σφαίρα επιρροής

Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «παρουσίασαν» την προκλητική ατζέντα του Ερντογάν, ξετρυπώνοντας μελέτη από το 2009 του πολιτικού αναλυτή και ιδρυτή της εταιρείας Stratfor, Τζορτζ Φρίντμαν.

Πρώτα από το τηλεοπτικό κανάλι TGRT και στη συνέχεια από άλλα –κατά κύριο λόγο φιλοκυβερνητικά– μέσα όπως το Takvim, Ahaber και Haberler, παρουσιάστηκε ο χάρτης που είχε καταρτίσει ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων και παρουσιάζει την Τουρκία ως υπερδύναμη έως το 2050.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, στις χώρες που έως το 2050 η Τουρκία θα ασκεί έντονη επιρροή περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική, ακόμη και περιοχές της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε… ξινίσει μετά το Φόρουμ Φιλίας που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ελληνική πρωτεύουσα. Το ισχυρό κοινό ανακοινωθέν της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα τους γείτονες, η οποία έκανε λόγο για «προσπάθεια σχηματισμού συμμαχίας με βάση την εχθρική στάση κατά της Τουρκίας».

Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα έχει βάλει ξανά «φωτιά» και στο Κυπριακό εμμένοντας στη λύση των δύο κρατών σε αντίθεση με την πάγια θέση Αθήνας και Λευκωσίας. Μάλιστα, ο Ερντογάν είχε εκνευριστεί τόσο πολύ, με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία, που δήλωσε ότι τελικά δεν είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ένταση και στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον

Εκτός όμως από την Αθήνα, ο Ερντογάν τα έχει βάλει και με πολύ μεγαλύτερους παίκτες: παρά την επιθυμία του για μια επανεκκίνηση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος δεν βλέπει με καλό μάτι τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Τούρκου προέδρου.

Μόνιμο σημείο τριβής – όπως και επί της διακυβέρνησης Τραμπ – είναι η αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Ήταν το πρώτο ζήτημα που έθιξε ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ σε σημερινό τηλεφώνημά του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο, ένταση μεταξύ των δύο χωρών δημιουργήθηκε και μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Τουρκίας ότι «τρομοκράτες του ΡΚΚ» εκτέλεσαν 13 Τούρκους ομήρους στο Ιράκ.

Στην αρχική αντίδρασή της, η Ουάσιγκτον δεν φάνηκε να στηρίζει ρητά τις τουρκικές κατηγορίες εναντίον των Κούρδων μαχητών – γεγονός που προκάλεσε την οργή του ίδιου του Ερντογάν.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα για εξηγήσεις μετά από αυτό το συμβάν.

Ρωγμές στη σχέση με τη Ρωσία;

Στο παραπάνω χάρτη του Stratfor που… ανακύκλωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνονται στην Τουρκία και περιοχές tης νότιας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Κουμπάν, της περιοχής του Ροστόφ και των δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.

Όπως ήταν φυσικό, η τουρκική προπαγάνδα με την αναπαραγωγή του παλιού χάρτη προβλέψεων έφτασε και στα ρωσικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Αποσπάσματα των τουρκικών ρεπορτάζ κυκλοφόρησαν ευρέως στα ουκρανικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης: «Ο Ερντογάν δεν θεωρεί σίγουρα την Κριμαία ρωσική. Αλλά ταυτόχρονα, δεν τη θεωρεί ουκρανική. Είναι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πρέπει να επιστραφεί στην κληρονόμο αυτής της αυτοκρατορίας, στη σύγχρονη Τουρκία

«Υπερβαίνει το ύψος της, με τέτοιες υπερβολικές φιλοδοξίες» σημειώνει για τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Ρωσίας, η ρωσική ιστοσελίδα vz.ru, παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις του πρώτου αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Κράσοφ, που σχολίασε με νόημα: «Αν θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμη του ρωσικού πνεύματος και των όπλων μας, ας δοκιμάσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου της Κριμαίας για τη διπλωματία των ανθρώπων και τις διεθνείς σχέσεις Γιούρι Γκέμπελ που δήλωσε: «Κάποιος θα πρέπει να συμβουλέψει την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τα όνειρα για τη ρωσική επικράτεια, αλλιώς μπορεί να είναι υπερβολική η αντίδραση λόγω τέτοιων υπερβολικών ορέξεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα