Η βαθιά μικροβιακή βιόσφαιρα έχει διπλάσιο όγκο από τους ωκεανούς
Το πιο ανέγγιχτο οικοσύστημα της Γης, η βαθιά βιόσφαιρα που αποτελείται από ένα τεράστιο αριθμό «ζόμπι» βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών, έχει όγκο δύο έως 2,3 δισεκατομμυρίων κυβικών χιλιομέτρων, σχεδόν διπλάσιο από τον όγκο όλων των ωκεανών, ενώ το βάρος της εκτιμάται σε 15 έως 23 δισεκατομμύρια τόνους.
Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση «Βαθιά Ζωή» (Deep Life) του Παρατηρητηρίου Βαθιού Άνθρακα (Deep Carbon Observatory), που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει του
Το Παρατηρητήριο, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες ερευνητές από 34 χώρες, πλησιάζει στην ολοκλήρωση του δεκαετούς προγράμματος αποκάλυψης των μυστικών στα βάθη της Γης και θα δημοσιοποιήσει την τελική έκθεσή του το φθινόπωρο του 2019. Οι εκτιμήσεις του βασίζονται σε εκατοντάδες γεωτρήσεις σε βάθος έως δυόμισι χιλιομέτρων κάτω από τους βυθούς και τουλάχιστον πέντε χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της ξηράς. Από όλες τις γεωτρήσεις ελήφθησαν και αναλύθηκαν δείγματα μικροβίων.
Έτσι έχει ήδη προκύψει μια καλή εκτίμηση για το μέγεθος και τη σύσταση αυτής της βαθιάς βιόσφαιρας. Οι κάθε είδους μορφές ζωής (πολλές σε βαθιά και μακρόχρονη ύπνωση, εξ ου και ο όρος «ζόμπι» γι" αυτές) συνιστούν μια τεράστια ποσότητα βαθιού άνθρακα κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας, που εκτιμάται ότι είναι 245 ως 385 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική μάζα του άνθρακα που υπάρχει μέσα σε όλους τους ανθρώπους.
Δύο κατηγορίες μικροβίων κυριαρχούν στα βάθη της Γης: τα βακτήρια και τα αρχαία (ή αρχαιοβακτήρια), από τα οποία υπάρχουν εκατομμύρια είδη, τα περισσότερα άγνωστα, που απαρτίζουν μια μικροβιακή «σκοτεινή ύλη», η οποία εμπλουτίζει εντυπωσιακά το έως τώρα γνωστό ‘δέντρο" της ζωής. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περίπου το 70% όλων των βακτηρίων και αρχαιοβακτηρίων του πλανήτη μας ζουν κάτω από την επιφάνεια. Σύμφωνα με την καλύτερη δυνατή εκτίμηση του Παρατηρητηρίου, κάτω από την επιφάνεια της Γης υπάρχουν 2 έως 6Χ1.0^29 κύτταρα.
Πολλά από τα μικρόβια του βάθους διαφέρουν από εκείνα της επιφάνειας και έχουν κύκλους ζωής με γεωλογικές και όχι βιολογικές κλίμακες χρόνου, καθώς έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις ενεργειακές και διατροφικές ανάγκες τους, ζώντας σχεδόν σαν… πτώματα. Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα τα απόλυτα όρια της ζωής στη βαθιά Γη, δηλαδή ποιά είναι τα ακρότατα όρια θερμοκρασίας και πίεσης που μπορούν να αντέξουν οι μικροοργανισμοί, καθώς και το ελάχιστο δυνατό όριο ενέργειας που χρειάζονται για να μην πεθάνουν.
Τα ρεκόρ συνεχώς σπάνε, καθώς οι ερευνητές αδιάκοπα ανακαλύπτουν ακόμη πιο ακραιόφιλα μικρόβια. Το ρεκόρ αντοχής στη θερμότητα κατέχει ο μονοκύτταρος οργανισμός Geogemm barosii που ζει άνετα στις υδροθερμικές πηγές του βυθού με θερμοκρασία 121 βαθμών Κελσίου (21 βαθμούς πάνω από το σημείο βρασμού του νερού).
Το μέχρι στιγμής ρεκόρ βάθους όπου έχει βρεθεί ζωή, είναι περίπου τα πέντε χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της ξηράς και τα 10,5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που δείχνει εντυπωσιακή αντοχή στις συνθήκες πίεσης, με δεδομένο ότι σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού η πίεση είναι περίπου 400 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια της θάλασσας.
«Η εξερεύνηση της βαθιάς βιόσφαιρας θυμίζει εξερεύνηση του βροχοδάσους του Αμαζονίου. Υπάρχει παντού ζωή και παντού συναντάται μια θαυμαστή αφθονία απρόσμενων και ασυνήθιστων οργανισμών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μιτς Σόγκιν του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Βιολογίας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Woods Hole των ΗΠΑ.
«Μόλις πριν μια δεκαετία, δεν είχαμε ιδέα ότι τα πετρώματα κάτω από τα πόδια μας μπορούσαν να είναι τόσο «κατοικημένα» από ζωή», δήλωσε η ερευνήτρια Ιζαμπέλ Ντανιέλ του Πανεπιστημίου της Λιόν.
Πολλά είναι ακόμη τα μυστήρια που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ζητούν απάντηση: Πώς η βαθιά βιόσφαιρα επηρεάζει την επιφανειακή (και το αντίστροφο); Πώς καταφέρνει η μικροβιακή ζωή να εξαπλώνεται τόσο βαθιά; Μετακινούνται οι βαθιές μικροβιακές κοινότητες ή είναι στατικές; Τι ρόλο παίζουν η κίνηση των τεκτονικών πλακών, οι σεισμοί και άλλα γεωλογικά φαινόμενα πάνω στη βαθιά βιόσφαιρα; Μήπως η ζωή στη Γη ξεκίνησε στα σκοτεινά έγκατά της και μετά μετανάστευσε στην επιφάνεια, πιο κοντά στον Ήλιο; Πώς αναπαράγονται τα «ζόμπι» βακτήρια και πώς μπορούν να ζουν ακόμη και για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια; Ποιά είναι η σημαντικότερη ενεργειακή πηγή (τροφή) για τα μικρόβια του βάθους: το μεθάνιο, το υδρογόνο, η φυσική ραδιενεργή ακτινοβολία του ουράνιου και άλλων στοιχείων ή κάτι άλλο;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Ολυμπιακός βρήκε τον γκολτζή του
- 10 Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
- Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να πίνετε τσάι όταν κάνετε δίαιτα
- Νίκο Παππά ποια η σχέση σου με τον Μανώλη Πετσίτη; Μήπως ήταν «ταμίας»;
- Δύο τραγουδίστριες έκαναν άνω κάτω τα γυρίσματα του πρωτοχρονιάτικου «Στην υγειά μας»
- Φιάσκο με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού!
- Θρήνος για τον Πετρολούκα Χαλκιά
- Η φωτογραφία Καραμανλή – Ταχιάου πριν από 28 χρόνια
- Συγκλονίζει η μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας – «Έζησε πέντε μαρτυρικούς θανάτους το πουλάκι μου»
- Γάμος Υπάτιου Πατμάνογλου: «Ποιοι είστε εσείς πού κρίνετε;»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Πέθανε ο γιος του Πετρολούκα Χαλκιά
- Κατασχέθηκαν 21 τόνοι ζωοτροφών από την Κίνα
- Η βαθιά μικροβιακή βιόσφαιρα έχει διπλάσιο όγκο από τους ωκεανούς
- Καθηγητές Πανεπιστημίου ζητούν αλλαγή του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο
- Λημνιός: «Διαθέτουμε εμπειρία και βγάζουμε χαρακτήρα»
- «Αξιολύπητη δειλία» καταλογίζει στη Μέι η πρωθυπουργός της Σκωτίας
- Λεμέρ: Τα «κίτρινα γιλέκα» θα κοστίσουν στην ανάπτυξη
- Χρηστίδης: Το ΚΙΝΑΛ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών
- Νίκο Παππά ποια η σχέση σου με τον Μανώλη Πετσίτη; Μήπως ήταν «ταμίας»;
- Μητσοτάκης: Εθνικό σχέδιο δράσης για τα Ατομα με Αναπηρία και Εθνικός Συντονιστής
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Η βαθιά μικροβιακή βιόσφαιρα έχει διπλάσιο όγκο από τους ωκεανούς
- Παναθηναϊκός : Δύο μήνες εκτός ο Κότσαρης
- Βαρύ το πρόγραμμα των «αιωνίων» τον Φεβρουάριο
- Καθηγητές Πανεπιστημίου ζητούν αλλαγή του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο
- Όταν ο Tracy McGrady πέτυχε 13 πόντους σε 33 δευτερόλεπτα
- Νίκο Παππά ποια η σχέση σου με τον Μανώλη Πετσίτη; Μήπως ήταν «ταμίας»;
- Ρωσία: Ο πρώην υπ. Οικονομίας κατέβαλε το πρόστιμο-μαμούθ
- Χρηστίδης: Το ΚΙΝΑΛ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών
- Βαρβιτσιώτης: Ανευθυνότητα και επιπολαιότητα από τον Πρωθυπουργό στη διάσκεψη του ΟΗΕ
- ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΝΔ: Ανεύθυνος ο κ. Τσίπρας ομολόγησε ότι η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης για μετανάστες
- Εγκρίθηκε το σύμφωνο Μετανάστευσης στο Μαρακές-Τι είπαν Μέρκελ και Σάντσεθ
- Ο Δήμος Αναστασιάδης και η Τζένη Θεωνά μαζί σε video clip, λίγο πριν γίνουν γονείς!
- Ελληνική λάμψη στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής
- «Από την Κοζάνη στη Νέα Υόρκη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
- Η φωτογραφία Καραμανλή – Ταχιάου πριν από 28 χρόνια
- Δέκα πράγματα που όλοι έχουμε στα σπίτια μας και συνδέονται με τον καρκίνο
- Τετ – α – τετ Χριστοδουλίδη με Μογκερίνι για συνάντηση με Λουτ
- Ξεπέρασαν τις €10.000 τα έπαθλα του PrimeTel Gameshow!
- Άνοιξε το καζίνο της Λευκωσίας