Η Βουλγαρία αποφάσισε να στείλει όπλα στην Ουκρανία

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα να βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία στέλνοντας όπλα μετά από μήνες αναβλητικότητας αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει για το θέμα η βαλκανική χώρα, που διατηρεί μια ιστορική εγγύτητα με τη Ρωσία.

«Άξιος σύμμαχος» του ΝΑΤΟ

Η Βουλγαρία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, «δείχνει ότι είναι ένας άξιος σύμμαχος στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε», καλωσόρισε ο Ντανιέλ Λόρερ, βουλευτής του κεντρώου

μεταρρυθμιστικού κόμματος CC, μιλώντας για τις «δυνατότητες εκσυγχρονισμού» του στρατού.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία 175 δεξιών και κεντρώων βουλευτών ψήφισε υπέρ αυτής της απόφασης, 49 ψήφισαν κατά και ένας απείχε.

Σοσιαλιστές βουλευτές και υπερεθνικιστές, που πρόσκεινται στη Μόσχα, αναφερόντουσαν την απειλή, κατά τους ίδιους, «εμπλοκής της Βουλγαρίας στον πόλεμο», και ότι η αποστολή όπλων στερούσε, σύμφωνα με αυτούς, από τον βουλγαρικό στρατό την αμυντική του ικανότητα.

Μεταβατική προσωρινή κυβέρνηση

Η φύση της βοήθειας θα αποφασιστεί εντός ενός μηνός, μετά από πρόταση της μεταβατικής κυβέρνησης που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος είναι αντίθετος σε μια τέτοια απόφαση.

Ενώ οι πιθανότητες σχηματισμού μόνιμης κυβέρνησης μετά τις εκλογές φαίνονται ελάχιστες, αυτή η προσωρινή κυβέρνηση θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία έως ότου διοργανωθούν νέες πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

Ο υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο χορήγησης αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και άλλων βαρέων όπλων που έχει ζητήσει το Κίεβο, επικαλούμενος τις ισχνές δυνατότητες του βουλγαρικού στρατού.

Αγορά νέου στρατιωτικού εξοπλισμού

Το κοινοβούλιο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους του ΝΑΤΟ την αγορά σύγχρονων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα, ρωσικού τύπου που θα χορηγηθούν στην Ουκρανία.

Διατηρώντας σημαντικούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η Βουλγαρία ήταν μέχρι τώρα μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν παρείχαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η πρώτη απόφαση της Βουλής μετά τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου

Η απόφαση για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία είναι η πρώτη που έλαβε το νέο, κατακερματισμένο κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου.

Η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κιρίλ Πετκόφ, που έπεσε μετά από πρόταση μομφής, δεν είχε καταφέρει να λάβει μια τέτοια απόφαση από το προηγούμενο κοινοβούλιο τον Μάιο, λόγω της αντίθεσης των σοσιαλιστών.

Βουλγαρικές εταιρείες πυρομαχικών και φορητών όπλων έχουν τριπλασιάσει την παραγωγή τους από την έναρξη του πολέμου, τα οποία εξάγουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα