«Η υγειονομική κρίση, αφετηρία για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης»

Του Βασίλη Σπανάκη*

Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία όλοι προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε. Μία υγειονομική κρίση που γέννησε σύγχρονους και ανώνυμους ήρωες.

Μία κρίση που δίνει ευκαιρίες για βελτιώσεις λαθεμένων πρακτικών του παρελθόντος, ευκαιρίες για σημαντικές βελτιώσεις της καθημερινότητάς μας μέσα από τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης που απέδειξε ότι βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και κυρίως με πολλές δυνατότητες για το μέλλον.

Γνωρίζουμε όμως καλά ότι ένα από τα μεγαλύτερα

προβλήματα της χώρας μας είναι η γραφειοκρατία και η καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών όλων των ηλικιών.

Η υγειονομική κρίση μας ανάγκασε να λάβουμε αυστηρά μέτρα, μέτρα κυρίως για την ασφάλεια των πολιτών, μέτρα που έδειξαν ότι η χώρα μας μπορεί να πειθαρχεί και ότι διαθέτει μία πραγματική ευρωπαϊκή κουλτούρα. Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι μέρος των μέτρων αυτών πρέπει να παραμείνουν και μετά, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τον πολίτη, η εξ αποστάσεως διδασκαλία κ.α.

Παράλληλα μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε και τις βασικές αδυναμίες. Να δούμε αδικαιολόγητες ουρές την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση προειδοποιούσε και νομοθετούσε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία των πολιτών.

Εξι δείγματα γραφής

Η κρίση αυτή έδειξε ότι όταν υπάρχει πνεύμα ενότητας και συνεννόησης στον ελληνικό λαό, συνεργασία και αλληλεγγύη λύνονται μικρά αλλά και μεγάλα θέματα. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πραγματική αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας.

Πρώτο δείγμα, η λειτουργία των δημοσιών υπηρεσιών, όπως η εργασία από το σπίτι και η ενίσχυση των προγραμμάτων με κοινωνικό πρόσημο στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

Δεύτερο δείγμα, η ταχύτατη έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων και Εγκυκλίων σε σύντομο χρόνο, που σε άλλες χρονικές περιόδους θα είχαμε σημαντικές καθυστερήσεις.

Τρίτο δείγμα, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.).

Τέταρτο δείγμα, ο ρόλος των συλλογικών φορέων και του συνδικαλιστικού κινήματος που πραγματικά άφησε πίσω διχαστικές λογικές και σκοπό είχε την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Πέμπτο δείγμα, η καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην βελτίωση της υποδομής της χώρας μας σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Γεγονός που δείχνει τον υψηλό βαθμό ευαισθησίας του ιδιωτικού τομέα αλλά και την οικοδόμηση μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Έκτο δείγμα, το επίπεδο του προσωπικού στη Δημόσια Διοίκηση που απέδειξε ότι είναι αρκετά υψηλό και σε καλύτερο επίπεδο από άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι γεγονός ότι πάντοτε για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων συμβάλλουν σημαντικά και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Και σήμερα η Ελλάδα διαθέτει προσωπικό στις Δημόσιες Υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που βοηθούν καθημερινά και στην πράξη προς την κατεύθυνση αυτή. Με λίγα λόγια, η Δημόσια Διοίκηση βρίσκει τον σωστό βηματισμό που της αξίζει.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η πατρίδα μας έχει μία Κυβέρνηση που τολμά να λαμβάνει αποφάσεις γρήγορα, ευέλικτα και εύστοχα. Η χώρα μας έχει μία Κυβέρνηση που θα μετατρέψει την κρίση αυτή σε μεγάλη ευκαιρία. Μία ευκαιρία που όλοι οι Έλληνες περιμένουν εδώ και χρόνια να δουν στην τσέπη τους, στην ψυχολογία τους, στην καθημερινότητά τους, ξεπερνώντας την τεράστια οικονομική κρίση που στοίχισε πάνω από 100 δις. Ευρώ την τελευταία πενταετία.

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, ανεξάρτητα από τον χρονικό ορίζοντα της και τις διεθνείς εξελίξεις, αποτελεί την αφετηρία για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης είναι Οικονομολόγος, πρώην Πρόεδρος των Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Β3’ Εκλογική Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών
Keywords
Τυχαία Θέματα