Η υποχρεωτική θητεία επιστρέφει στην Ευρώπη
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρότι η δημοτικότητά της διαφέρει μεταξύ των χωρών. Και κυρίως μεταξύ των γενεών.
Πριν από πέντε χρόνια, στα 16 του, ο Ενρίκε Ραμίρεζ πήρε μια απόφαση διαφορετική από τους συμμαθητές του: όταν έκλεινε τα 18 δεν θα πήγαινε στο πανεπιστήμιο, αλλά στον στρατό. Θυμάται την αγωνία που ένιωθε πριν καταταγεί και πώς οι ταινίες τού είχαν δώσει μια παραμορφωμένη άποψη της στρατιωτικής πραγματικότητας: «Με εξέπληξε ο όγκος της δουλειάς γραφείου που υπάρχει, επειδή στις ταινίες υπάρχει μόνο ότι ασκείσαι
Αυτήν τη στιγμή, ο μόνος τρόπος για να μπεις στον στρατό στις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εθελοντικά, αν και είναι πιθανό αυτό να αλλάξει σύντομα. Πριν από λίγες ημέρες, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι, εάν κερδίσει τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, θα επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Οι 18χρονοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν εθελοντικά σε κοινοτικές δράσεις ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα ή να καταταγούν με πλήρη απασχόληση στις Ενοπλες Δυνάμεις για έναν χρόνο.
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει νόμο που θα περιλαμβάνει τη στρατιωτική θητεία γυναικών, αλλά και την παράταση της διάρκειας της υπάρχουσας θητείας.
Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του, η αναστολή της στράτευσης το 2011 ήταν «λάθος». Μάλιστα, έχει ξεκινήσει περιοδεία σε πολλές χώρες με στόχο να εξερευνήσει μοντέλα στρατιωτικής θητείας – ειδικά το σουηδικό σύστημα το οποίο καθιερώθηκε το 2017 και βασίζεται σε μια επιλεκτική διαδικασία που δεν καλεί αυτόματα όλους τους επιλέξιμους νέους ανά ηλικία, αλλά χρησιμοποιεί κριτήρια προκειμένου να εντοπιστούν οι πιο ικανοί.
Η ρωσική απειλή«Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα στρατεύματα για να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή», λέει ο Ράφαελ Λος, ειδικός στον τομέα της άμυνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία: η διατήρηση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ευημερίας δεν είναι δωρεάν». Ο γερμανός ειδικός επισημαίνει ότι η Ευρώπη μείωσε τις ένοπλες δυνάμεις της τη δεκαετία του 1990, θεωρώντας ότι οι απειλές είχαν εξαφανιστεί. «Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας είχαν το ήμισυ του μεγέθους τους σε σύγκριση με το μέγεθός τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ο βρετανικός στρατός, ο οποίος έχει χάσει τους στόχους στρατολόγησής του εδώ και 14 χρόνια, είναι μικρότερος σήμερα από ό,τι ήταν τους Ναπολεόντειους Πολέμους», τονίζει. Εκθεση της RAND Corporation του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα χρειάζονταν αρκετές εβδομάδες για να αναπτύξουν μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία στη Βαλτική.
Στην Ισπανία, η κατάσταση είναι παρόμοια: οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει το 10% του προσωπικού τους μέσα σε δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία του υφυπουργείου του υπουργείου Αμυνας. Ο Φέλιξ Αρτεάγκα, ερευνητής στο Ινστιτούτο Elcano για Διεθνή Θέματα και Εξωτερική Πολιτική, υποστηρίζει ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι απαραίτητο να επανεισαχθεί η αναγκαστική στρατολόγηση: «Στα στρατεύματα και τους ναύτες, δηλαδή το κατώτερο προσωπικό, η κυβέρνηση έχει διατήρησε το όριο γύρω στους 79.000 και, μέχρι τώρα, η ζήτηση για κάθε θέση παραμένει υψηλή, με αναλογία τεσσάρων αιτούντων για κάθε διαθέσιμη θέση». Ωστόσο, τονίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στη δυνατότητα κάλυψης εξειδικευμένων θέσεων, καθώς τα άτομα με αυτά τα προσόντα τα ζητά και η αγορά εργασίας.
Τι λένε οι δημοσκοπήσειςΗ δημοτικότητα του θεσμού της υποχρεωτικής θητείας ποικίλλει μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με περσινή δημοσκόπηση, μόνο το 28% των Βρετανών θα υποστήριζε τη θητεία ενός έτους. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το 65% των Γάλλων και το 61% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της επανεισαγωγής του θεσμού. Ερευνα της Gallup δείχνει ότι το 53% των Ισπανών δεν είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για τη χώρα τους σε έναν πόλεμο. Στην Ισπανία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της, η υποστήριξη για τον στρατό μειώθηκε με τα χρόνια: ενώ το 1960 το 74% θεωρούσε ότι η στρατιωτική θητεία ήταν «χρήσιμη και απαραίτητη», μέχρι το 1986 αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 12%. Ερευνα της CIS εκείνη τη χρονιά έδειξε ότι η πλειοψηφία των νέων δεν πίστευε ότι ο στρατός θα τους βοηθούσε να ωριμάσουν προσωπικά. «Φαίνεται ξεκάθαρο», ανέφερε η μελέτη, «ότι αν σε άλλες εποχές υπήρχε γενική επίγνωση της χρησιμότητας της στρατιωτικής θητείας για τους νέους, σήμερα υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι όχι μόνο είναι απολύτως άχρηστη, αλλά ακόμη και επιζήμια για αυτούς» .
Οι νεότεροι ΕυρωπαίοιΟ Ράφαελ Λος επισημαίνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των νέων Ευρωπαίων για τις πολιτικές των προηγούμενων γενεών, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους σε βασικούς τομείς όπως οι συντάξεις και η κλιματική αλλαγή. «Αισθάνονται επίσης μειονεκτικά σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, ειδικά μετά την πανδημία», εξηγεί. Ο Χόρχε Μαρτίνεθ, ο οποίος μόλις έκλεισε τα 17, τάσσεται υπέρ μιας υποθετικής επιστροφής στον στρατό, λόγω «της τρέχουσας παγκόσμιας έντασης». Ωστόσο, θεωρεί μεγάλο εμπόδιο τον χρόνο που απαιτείται: «Δύο χρόνια μου φαίνονται πάρα πολλά, γιατί πρέπει να ολοκληρώσω και το πτυχίο μου. Το ιδανικό θα ήταν έξι μήνες, το πολύ έναν χρόνο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαλκίδα: Τη σκότωνε και του φώναζε «σ’ αγαπώ»
- H Λένα Αρώνη ποζάρει με την 23χρονη κόρη της – «Πάντα δίπλα σου λατρεία μου»
- Ποιο είναι το διάσημο έντομο που όλοι μας τρώμε;
- Πόθεν έσχες: Αντιδράσεις μετά από ισχυρισμούς συνεργάτη του Κασσελάκη για πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Αντίδραση Κεχαγιά
- Γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ με το πόθεν έσχες Κασσελάκη, η ακατανόητη στάση του Ανδρουλάκη και οι τεμπέλικες επιλογές των υποψηφίων
- Θανατηφόρο τροχαίο στη Νίκαια – Η στιγμή που αυτοκίνητο εμβόλισε μηχανή
- Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το πόθεν έσχες Κασσελάκη: Ανεκδιήγητες δηλώσεις Οικονόμου και άδειασμα από την Κουμουνδούρου
- «Κρατικό μυστικό» οι πτήσεις του πρωθυπουργού με τα VIP αεροσκάφη;
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης για το λουκέτο σε αθλητικό σωματείο με την ονομασία «Φίλαθλοι Φενέρμπαχτσέ “Δυτικής” Θράκης»
- Νέος κανονισμός πυροπροστασίας – Εγκλωβισμένοι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Σαρλ Μισέλ στα ΝΕΑ: «Τον Ιούνιο πρέπει να λάβουμε δύο σημαντικές αποφάσεις»
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ευρω-ασπίδα
- Η ακροδεξιά ηγέτιδα που θέλει να ταρακουνήσει την ΕΕ
- Το ταξίδι στη Λοριάν και τα σχέδια για τα εξοπλιστικά
- Η μάχη της πλατείας
- Αμερικανικές εκλογές: Το Χόλιγουντ παίρνει θέσεις μάχης για τις κάλπες
- Πολιτικοί και Πόθεν Εσχες
- Η υποχρεωτική θητεία επιστρέφει στην Ευρώπη
- Φθηνά σπίτια σε ηλικίες έως 50 ετών
- «Μάγεψε» τα δεκάδες Ελληνικά και ξένα πληρώματα κλασσικών οχημάτων το Ιστορικό Ράλι Πηλίου 2024
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Η υποχρεωτική θητεία επιστρέφει στην Ευρώπη
- Φθηνά σπίτια σε ηλικίες έως 50 ετών
- «Μάγεψε» τα δεκάδες Ελληνικά και ξένα πληρώματα κλασσικών οχημάτων το Ιστορικό Ράλι Πηλίου 2024
- Εμπόδια στη συμφωνία Ρωσίας – Κίνας για τον αγωγό αερίου
- Η ακροδεξιά ηγέτιδα που θέλει να ταρακουνήσει την ΕΕ
- Το ταξίδι στη Λοριάν και τα σχέδια για τα εξοπλιστικά
- Σαρλ Μισέλ στα ΝΕΑ: «Τον Ιούνιο πρέπει να λάβουμε δύο σημαντικές αποφάσεις»
- Η μάχη της πλατείας
- Πολιτικοί και Πόθεν Εσχες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαλκίδα: Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια της 63χρονης λίγο πριν τη δολοφονήσει ο 37χρονος
- Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα Τετάρτη - Πού θα αγγίξει τους 40 βαθμούς
- Κίνηση αλα Τραμπ από Μπάιντεν: "Κλείνει" τα σύνορα με το Μεξικό, αναστέλλει το δικαίωμα ασύλου σε μετανάστες
- Όλοι οι γαλανομάτηδες του κόσμου έχουν έναν μόνο κοινό πρόγονο!
- Εορτολόγιο 2024: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, μην ξεχάσετε τα χρόνια πολλά
- Από την «ευρωπαϊκή ατζέντα» Μητσοτάκη στην μετωπική σύγκρουση για το πόθεν έσχες Κασσελάκη
- «Κύμα» 42.000 φορο-ελέγχων «χτυπά» νησιά και τουριστικές περιοχές
- Αφρικανική σκόνη και πολλή ζέστη - Πού θα φτάσει ο υδράργυρος τους 38 βαθμούς
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Ιουνίου